Gezichtsbedrog of een optische illusie is iets wat het oog waarneemt, dat door de hersenen anders geïnterpreteerd wordt. Gezichtsbedrog toont eigenschappen van ons visueel perceptiesysteem aan, de mechanismen in de hersenen die grotendeels bepalen wat wij menen waar te nemen.
Veel optische illusies werken zo: ze houden je brein voor de gek door informatie te geven die bij de hersenen een 'verkeerde' reactie teweeg brengen. Andere optische illusies tonen juist grappige eigenaardigheden van onze ogen en hersenen.
Gezichtsbedrog of een optische illusie is iets wat je ogen zien, maar waar door je hersenen totaal andere betekenis aan gegeven wordt. Je denkt dus dat je iets anders ziet dan wat er werkelijk is.
Het beeld dat iemand van de werkelijkheid heeft is gebaseerd op diens waarnemingen via de zintuigen en verwerking van deze signalen in de hersenen. Illusies zijn dus gebaseerd op foutieve waarnemingen van reële externe prikkels, in tegenstelling tot hallucinaties.
Je hersenen bedriegen je
Bij het bewegen van die cirkels spelen je hersenen een belangrijke rol. Ze ervaren de naar binnen kleiner wordende cirkels als een spiraalvormige beweging. En als je je ogen naar één cirkel beweegt, laten je hersenen je de spiraalvormige beweging van de andere cirkels 'zien'. Gezichtsbedrog!
Er zijn twee foutenbronnen: fysiologische illusies, gebaseerd op eigenschappen van het menselijk oog. Voorbeeld: een nabeeld op het netvlies, of van ver een reclamepaneel als homogeen gekleurd zien, terwijl het feitelijk gestippeld is. psychologische illusies, waarbij de hersenen de signalen verkeerd interpreteren.
-optische illusies via onze ogen, onze hersenen voor de gek houden. -we altijd zoveel mogelijk zintuigen gebruiken, om goed te kunnen waarnemen. -licht dat van een spiegelend oppervlak afkaatst, een reflectie genoemd wordt. -een luchtspiegeling een reflectie is, waardoor je iets waarneemt wat daar niet echt is.
In een optische kabel zit een optische ader. De fysische eigenschappen van de datatransmissie met behulp van een gemoduleerde lichtgolf (in plaats van elektrische stroom) zorgen ervoor dat de transmissie niet wordt verstoord door externe factoren.
[psychologie en sociologie] Ook wel optisch bedrog genoemd.
Bij een illusie wordt een zintuiglijke waarneming verkeerd verwerkt door de hersenen. In het geval van een hallucinatie, bestaat de ervaring alleen in het hoofd van de getroffene, met andere woorden, er is geen externe zintuiglijke prikkel.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: illusie (zn) : begoocheling, chimère, drogbeeld, droom, droombeeld, fantasie, fictie, hallucinatie, hersenschim, hersenspinsel, inbeelding, spooksel, verbeelding, waan, waandenkbeeld, waanidee, waanvoorstelling, zelfbedrog, zelfbegoocheling, zinsbedrog, zinsbegoocheling.
De optische illusies van M.C. Escher zijn wereldberoemd. Dat hij voor bijna al zijn vroege prenten foto's gebruikte, is veel minder bekend.
Beide kleuren lijken namelijk totaal niet gelijk te zijn, maar blijken bij grondige kleur-analyses toch identiek. Door de directe omgeving (of context) van de kleuren ervaren we ze echter op een heel verschillende manier en lijkt de ene kleur groen te zijn en de andere kleur blauw.
We hebben, zoals dat wel wordt genoemd, een illusie van onkwetsbaarheid: anderen krijgen een ongeluk of worden ziek, wij niet. Dus de mensen die in een andere stad of dorp wonen, kunnen die illusie in stand houden: bij ons in de buurt gebeurt zoiets niet. Totdat het jou overkomt of in je onmiddellijke omgeving gebeurt.
Een illusie is een hersenschim, inbeelding, waanidee ("Het is een illusie dat hij die studie succesvol zou kunnen afronden"). Ook een goocheltoer.
1. De nummer één met de grootste hersenen is de potvis. Die zijn zo groot als een voetbal en wegen meer dan acht kilo! Het gehoorcentrum in het brein van een potvis is megagroot.
Hersenen besturen het lichaam, ze zijn het deel van ons centrale zenuwstelsel dat zich in het hoofd bevindt. Ze zijn nodig om te denken, te bewegen en onze zintuigen en ons geheugen te gebruiken. Daarnaast maken hersenen hormonen aan, regelen ze de ademhaling, hartslag en lichaamstemperatuur.
Door de pupil komt het licht naar binnen en het gaat daar door de ooglens en de ooglens zorgt d'rvoor, dat het keurig daar op het netvlies terechtkomt. En je ziet het: het beeld staat op zijn kop. Dat beeld, dat wordt door de oogzenuw, die zit daar, naar de hersenen gestuurd. En die zetten het weer rechtop voor je.
Het goede antwoord zullen we maar gelijk verklappen: dat is drie. En wel: roze, groen en oranje. En hoe zit het dan met het blauw, dat we toch écht denken te spotten? Die kleur is in feite precies hetzelfde als de groene banen.
Ambigue figuren zijn afbeeldingen of foto's die je op verschillende manieren kunt bekijken.
Optische Illusies - Visuele misleiding van het brein
Ook zien we bij het kijken naar optische illusies regelmatig beelden en optische effecten die eigenlijk niet bestaan, maar die toch in ons brein ontstaan en worden uitgewerkt.