Volgens het bijgeloof is het ongeluk dat ontstaat door het morsen van zout af te wenden door een beetje ervan over je linkerschouder te gooien. Daar bevindt zich namelijk de duivel, die het zout in zijn ogen krijgt en wordt verblind.
Zout. Met zout knoeien zou ongeluk brengen. Wanneer men met zout knoeit, moet men onmiddellijk zout over de linkerschouder gooien; in de ogen van de slechte geesten. Links is ook de kant waarlangs de duivel mee zou gluren.
Niet alleen gebroken spiegels zouden ongeluk brengen, ook gewone. Een legende vertelt dat spiegelend glas je ziel kan stelen uit je lichaam. Dat bijgeloof vloeit voort uit de victoriaanse traditie om de spiegels in huizen van overleden te bedekken.
sage. Zout morsen betekent ruzie of bezoek. Een open paraplu in huis zorgt voor ruzie. Suiker morsen betekent visite.
Bijgeloof: onder een ladder doorlopen brengt ongeluk. Herkomst: De ladder vormt met de muur waar deze tegen aanstaat en de grond een driehoek, en dit is het symbool van de heilige Drie-eenheid.
Wie fluit voor het slapengaan, roept de duivel aan. 's Nachts fluiten zou altijd ongeluk brengen. Meisjes mochten niet fluiten, anders lachte de duivel. Als men in een theater fluit, moet men het vertrek verlaten en driemaal om de eigen as draaien.
Met zout knoeien zou ongeluk brengen. Wanneer men met zout knoeit, moet men onmiddellijk zout over de linkerschouder gooien; in de ogen van de slechte geesten. Links is ook de kant waarlangs de duivel mee zou gluren.
Scherven brengen geluk gaat het spreekwoord. Het wordt meestal gezegd als er per ongeluk iets kapot valt. Het rare is dat een spiegel die in scherven kapot valt, juist ongeluk zou brengen. Sterker nog, een gebroken spiegel staat garant voor maar liefst 7 jaar ongeluk!
Definities die `pechvogel` bevatten:
schlemiel = Ongeluksvogel, sul, pechvogel, slachtoffer. Uit het Jiddisch, dat het misschien aan het Duitse `schlimm`, erg, heeft ontleend.
En, een hele belangrijke en een die bijna niet uit te rammen is: binnen mag je nooit fluiten. Als je bij iemand op bezoek bent en fluit, dan zal de gastheer al zijn geld kwijtraken. Ooit zaten wij met de televisieploeg in een hotel in Magadan. De cameraman was in zijn hotelkamer aan het fluiten.
Afkloppen of aftikken is een vorm van volksgeloof en een ritueel waarbij oorspronkelijk op ongeverfd hout wordt getikt, om daardoor mogelijk ongeluk af te wenden, wanneer men zich verheugt over genoten geluk of wanneer iets geprezen wordt. Meestal wordt er afgeklopt op (onbewerkt) hout, maar ook ijzer is mogelijk.
Het akkoord door 2 maal met de vuist te kloppen - afkloppen- De toepassing van 2 maal afkloppen vind je nog steeds terug op allerhande veilingen en in rechtzaken. Het 2 maal afkloppen stond bij kooplieden en rechters gelijk aan een Belofte aan God.
Leeuw. De leeuw staat voor moed en kracht om moeilijkheden te overwinnen. Het dier verbindt zich met soul searchers die een diep gevoel van gezag hebben en geboren leiders zijn.
Volgens het bijgeloof zouden mensen die onder een ladder door liepen daarom getroffen worden door onheil of de dood. De ladder werd in verband gebracht met de galg en stond voor de dood.
Dit bijgeloof stamt uit de tijd van het Romeinse Rijk. Wanneer iemand in de spiegel keek, zag hij zijn ziel. Het was een reflectie van de ziel die in de spiegel keek. Als er iets gebeurde met die spiegel, een barst bijvoorbeeld, was dit funest voor de ziel.
Bijgeloof is een denigrerend bedoelde benaming gegeven door dominante religies (katholicisme, protestantisme, jodendom, hindoeïsme, de islam) aan magisch-religieuze overtuigingen, praktijken en rituelen van andere groeperingen.
Wie schoenen op tafel zet kan armoede verwachten
In de middeleeuwen stak men tijdens epidemieën schoenen in brand, niet zozeer om besmetting tegen te gaan, maar om geesten en demonen op afstand te houden. Dus als je een beetje welvarend wil leven moet je geen schoenen op tafel zetten.
1) Als scheidsrechter fungeren 2) Blazen 3) Dierengeluid 4) Fluit 5) Fluitspelen 6) Geluid van een lijster 7) Geluid van kogels 8) Geluid van zangvogel 9) Gieren 10) Kwin...
De smient wordt om zijn kenmerkende roep ook wel 'fluiteend' genoemd. In Nederland broeden slechts enkele paartjes, maar in de winter is de smient talrijk aanwezig. Smienten komen vanuit Scandinavië en Siberië naar Nederland om te overwinteren.
Hout vasthouden of afkloppen op hout is een wijdverspreid bijgeloof wanneer je een positieve uitspraak doet. Zeg je bijvoorbeeld "ik ben nog niet ziek geweest dit jaar", dan moet je iets van hout aanraken en zeggen "hout vasthouden" om ervoor te zorgen dat je niet ziek wordt.