Moeheid komt meestal door slaapproblemen.Maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Psychische oorzaken hebben te maken met hoe u zich voelt en waar u aan denkt. Lichamelijke oorzaken hebben te maken met wat u aan uw lijf voelt (jeuk, pijn) en met allerlei ziekten.
Tip 1: Zorg goed voor jezelf
Als je lusteloos bent is het makkelijk om bijvoorbeeld naar fast food te grijpen, of om hele dagen niet te bewegen. Maar door gezond te eten, genoeg te slapen, en voldoende te bewegen creëer je voor je lichaam de juiste omstandigheden om goed te functioneren.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B12, C activeren extra energie bij vermoeidheid. Zorg daarom dat je voldoende graanproducten, zuivel, groente en fruit binnenkrijgt. Tip: neem een multivitamine ter aanvulling op je dagelijkse voeding, zodat je zeker weet dat je deze energievitamines binnenkrijgt.
Ieder mens is anders. De een krijgt energie van actief sporten, hardlopen, mountainbiken, de ander van ontspanning, yoga, mediteren. Weer een ander krijgt energie van 8 uur ongestoorde nachtrust, of van gezonde voeding, van een goed gesprek, een gezellig feest, een mooi boek, of een combinatie van dit alles.
Je lichaam heeft tijd nodig om zich opnieuw op te laden. Afhankelijk van je leeftijd heeft het hier zo'n gemiddeld zo'n 7 tot 8 uur de tijd voor nodig. Slaap je minder dan dat – bijvoorbeeld door slaapproblemen of stress – dan krijgt je brein niet de kans zichzelf 'op te schonen'. Je wordt uitgeput wakker.
Een veel voorkomende vorm van uitputting is door het eten van te veel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Deze geven op korte termijn wel directe energie, op langere termijn putten ze het lichaam echter uit en zorgen ze voor vermoeidheidsklachten.
Om energie over te houden moet er een positieve balans bestaan tussen inspanning en ontspanning/ herstel. Herstellen doen we allemaal. De een van sport, de ander van ziekte en weer een ander van een week hard werken. Om veel energie over te houden doe je er goed aan om je te verdiepen in hoe herstel werkt.
Hersenvermoeidheid, neurofatigue, fatigue of organische vermoeidheid zijn de termen voor de enorme intense moeheid die met hersenletsel kan komen.
Slaap en ontspan voldoende. Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.
Het bloedonderzoek voor vermoeidheid kijkt naar de suikerhuishouding, ontstekingen, vitaminen en mineralen, ijzergehaltes, maar ook virussen zoals het Epstein Barr virus (ziekte van Pfeifer) en het Cytomegalovirus.
Verse groenten en fruit eten is de beste manier om alles uit je dag te halen. Zo krijg je veel vezels én voedingsstoffen binnen. Denk aan vitamine C, foliumzuur, de mineralen kalium, fosfor, ijzer en calcium. Groenten en fruit zijn gezond, geven je langdurige energie en een verzadigd gevoel.
Meer energie door voeding klinkt logisch; in voeding zitten namelijk calorieën, en dat is letterlijk “energie”. Deze calorische energie zit in eiwitten, vetten en koolhydraten. Zonder deze macronutriënten kan je geen energie produceren.
Overmatige slaperigheid gedurende de dag noemen we ook wel hypersomnie. Hypersomnie is dus niet hetzelfde als vermoeidheid. Mensen met hypersomnie slapen erg vel en hebben overdag aanvallen van ongewild in slaap vallen.
Groene thee is een van de gezondste theesoorten van allemaal. Er zitten ontstekingsremmende eigenschappen in, waardoor 't virussen tegengaat en bacteriën doodt. Dankzij de vele antioxidanten helpt een kopje ook bij stress en vermoeidheid en geeft het een welkom duwtje in de rug bij het afvallen.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Ochtendgymnastiek. Vijf minuten bewegen na het opstaan zorgt voor energie én dat je gedurende de dag twee keer zo veel calorieën verbrandt. En je hoeft daar echt geen topprestaties voor te leveren. Druk je een paar keer op of doe 'jumping jacks' om je hartslag te verhogen.