Zoals gezegd kunt u lijnzaad niet onbeperkt eten. Het bevat namelijk cyanogenen. Bij een te hoge dosis kan ons lichaam dit omzetten in het giftige cyanide.Dat kan vervolgens ademhalingsproblemen veroorzaken of zelfs een hartstilstand.
Toch is het beter om geen grote hoeveelheden lijnzaad te eten en niet te lang. Lijnzaad bevat namelijk cyanogenen, net als bijvoorbeeld vlierbessen, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave). Het menselijk lichaam kan cyanogenen omzetten in de gifstof cyanide (blauwzuur).
Natuurlijk hoef je geen kilo gebroken lijnzaad per dag te eten, om te profiteren van de gezondheidsvoordelen. Eet zo'n 15 tot 45 gram per dag. Dat wordt als veilig beschouwd, als je dit niet te lange tijd doet.
Heb je last van verstopping? Gebruik dan twee tot drie keer per dag een eetlepel lijnzaad. Nuttig daarbij minstens 150 ml vloeistof (liefst water) om een goede werking te garanderen.
Lijnzaad bevat cyanogenen. Bij een te hoge dosis van deze stof kan dit schadelijk zijn voor het lichaam. Het Voedingscentrum heeft daarom als richtlijn dat je niet meer dan 45 gram per dag moet eten. Boven deze dosering kan lijnzaad gevaarlijk zijn voor je lichaam.
Zoals gezegd kunt u lijnzaad niet onbeperkt eten. Het bevat namelijk cyanogenen. Bij een te hoge dosis kan ons lichaam dit omzetten in het giftige cyanide. Dat kan vervolgens ademhalingsproblemen veroorzaken of zelfs een hartstilstand.
Verschillende studies hebben aangetoond dat lijnzaad zowel diarree als constipatie kan voorkomen. De grote hoeveelheid vezels in lijnzaad zuigt zich in je darmen vol met vocht. Hierdoor wordt de darmpassage gestimuleerd. Ook heeft lijnzaad een reinigende werking op je darmen en zorgt het voor een verzadigd gevoel.
Mensen met een sterk verminderde nierfunctie die extra vezels willen gaan eten, doen er goed aan op het kaliumgehalte te letten. Peulvruchten bevatten bijvoorbeeld relatief veel vezels, maar ook veel kalium. Granen (muesli zonder rozijnen) of lijnzaad zijn in dat geval een betere keus.
Gebruik daarom nooit meer dan 45 gram lijnzaad (5-6 eetlepels) per dag. Beter is het om de portie lijnzaad te beperken tot 1-2 eetlepels per dag, zodat je aan maximaal 15 gram lijnzaad zit. Dat wordt over het algemeen als veilig beschouwd door het Voedingscentrum.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
1 eetlepel gemalen lijnzaad weegt minder en komt uit op ongeveer 10 gram.
Gebroken lijnzaad wordt beter opgenomen in het lichaam, maar een nadeel is dat het veel werkzame stoffen heeft verloren. Ongebroken lijnzaad wordt weer nauwelijks verteerd vanwege de harde schilletjes.
Het is veruit het beste om heel lijnzaad te kopen, niet de gebroken vorm omdat gebroken lijnzaad snel oxideert in een zakje in de winkel. Je ruikt of ziet er niks aan maar eigenlijk is het bedorven. Geoxideerd lijnzaad eten betekent een toevloed van vrije radicalen in je lichaam die schade kunnen toebrengen.
Er zitten 33 kilocalorieën in 1 eetlepel (7 gram) lijnzaad.
Lijnzaad zit vol vezels en die bevorderen een regelmatige stoelgang en verminderen constipatie. Dat helpt om je goed te voelen.
Strooi het eens over je yoghurt of verwerk het in een smoothie. Lijnzaad is ook heerlijk in muffins, crackers en koekjes. Door de neutrale smaak kun je lijnzaad eigenlijk overal doorheen gooien. Lijnzaadolie kun je ook door je yoghurt gebruiken, maar het werkt ook goed in bijvoorbeeld een salade-dressing.
Toch wordt lijnzaad vooral gebruikt voor het bevorderen van de stoelgang. Het zaadje is zeer rijk aan vezels die zich in de darm volzuigen met vocht. Hierdoor wordt de darmpassage gestimuleerd. Ook zou lijnzaad een reinigende werking hebben op de darm en zorgt het zaadje voor een verzadigd gevoel.
In de kwark of yoghurt, door een salade of in een smoothie: lijnzaad geeft er een extra bite aan. Toch kun je er beter niet te veel van eten. Lijnzaad bevat van nature namelijk cyanogenen. Deze kan het menselijk lichaam omzetten in de giftige stof cyanide, oftewel blauwzuur.
Wanneer het zaad in water wordt geweld, wordt het dik en slijmerig. Als je dit inneemt, wordt het gewicht en volume van de voedselbrij vergroot. Hierdoor verbetert het glijvermogen en de darmperistaltiek en dit leidt tot een stoelgangsdrang.
De essentiële vetzuren in Lijnzaadolie houden je huid gehydrateerd en soepel, wat de zichtbaarheid van fijne lijntjes en tekenen van huidveroudering vermindert. Daarnaast heeft de olie verzachtende eigenschappen die roodheid kunnen verminderen.
Lijnzaad. Een onderzoek uit 2012 van de Amerikaanse Heart Association gaf een opmerkelijke uitkomst die nog nooit bij een voedingsaanpassing was gezien: door 30 gram lijnzaad per dag te eten daalt de bloeddruk en neemt het risico op een beroerte of hartaanval met 30% af.
Lijnzaadolie is een ontstekingsremmer
Lijnzaadolie bevat veel omega 3 vetzuren, ongeveer 40 % tot 60%, welke een ontstekingsremmend effect heeft. Hierdoor kan lijnzaadolie bijdragen aan de genezing van bijvoorbeeld zomereczeem.
Lijnzaad is licht bloedverdunnend. Zit je al aan de bloedverdunners of gebruik je regelmatig aspirine, overleg dan met je arts of je de medicijn in samenspraak met hem of haar af kunt bouwen. Let op mogelijke blauwe plekken die erop kunnen wijzen dat het bloed te dun wordt.
De raad adviseert om 15 tot 25 gram noten en zaden per dag te eten (een kleine handvol). De voorkeur gaat uit naar noten en zaden rijk aan omega 3-vetzuren, zoals walnoten en lijnzaad. Ook wij raden je dus aan om elke dag een handvol noten en/of zaden te eten.
Het toevoegen van chiazaad aan je voedingspatroon is een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je een flinke hoeveelheid vezels binnenkrijgt. Dat is goed voor de spijsvertering én stoelgang. Daarnaast bevat chiazaad veel goede voedingsstoffen zoals omega 3, calcium en fosfor.