Doordat de vezels in textiel warm worden, verdwijnen kreukels.Maar als de vezels te warm worden, beschadigt de stof.Deze kan verbranden of gaan glanzen.
Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose. Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon. Dit kledingstuk niet strijken, omdat dit tot schade kan leiden.
Over het algemeen mogen synthetische vezels zoals nylon of viscose en kwetsbare stoffen (zoals bijvoorbeeld zijde en wol) alleen op lage temperaturen worden gestreken. Katoen en linnen zijn vrij ongevoelig voor warmte. Deze zijn dan ook bestand tegen hoge temperaturen tijdens het strijken.
Een bolletje betekent een lage temperatuur (110 graden), twee bolletjes een middelmatige temperatuur (150 graden) en drie bolletjes maximale warmte (200 graden). Strijk katoen op een hoge temperatuur terwijl de stof nog wat vochtig is. Gebruik de stoom- of spaarfunctie indien nodig.
Strijk geen stoffen die te droog zijn
Maak dan je kleren hiermee een beetje vochtig. Zo niet, spuit dan met een plantenspuit wat water op je kleding. De waterspray bevochtigd en ontspant de stof, waardoor de kreukels makkelijk verdwijnen als je er met het ijzer overheen gaat.
Een strijkijzer zonder stoom, ook wel droogstrijkijzer genoemd, heeft enkel een hete strijkzool. Stoom komt hierbij niet aan te pas, je hoeft enkel de kledij wat nat te maken om deze te kunnen strijken. Deze strijkijzers zijn om die reden heel wat makkelijker in gebruik en bovendien ook heel licht.
Gebruik geen onverdund leidingwater
Vul uw strijkijzer dan niet zomaar met leidingwater, zelfs niet als u vrij zacht water hebt. Ook in gefilterd leidingwater zitten er namelijk nog minuscule deeltjes die de stoomgaatjes van uw strijker kunnen verstoppen.
Een strijkijzer wat niet uitgezet wordt, kan dus brand veroorzaken. Zo ook dat elektrische kacheltje, waarmee de zolder even opgewarmd wordt voor de komst van logés. Met een slordige 1500 Watt aan vermogen kan een slechte stekkerverbinding zorgen voor brand…
Strijk eerst de binnenkant van het hemd en de buitenkant van de boord en de kraag. Om plooitjes te vermijden, strijk je altijd van de punt van de kraag naar het midden toe. Leg het platte stuk aan de achterkant glad op de strijkplank en strijk erover.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Delicate stoffen als kant en wol mogen niet in direct contact komen met het strijkijzer. Gebruik dus een vochtige doek als je deze stofsoorten strijkt. Zorg dat de doek vochtig is en niet kletsnat.
Strijk pantalons met een vochtige doek
Pantalons met een ingestreken vouw in de pijp kun je het beste strijken met een ietwat vochtige katoenen doek (een perslap) tussen broek en strijkijzer, om de vouw erin te stomen. De stof blijft dan mooi en gaat niet glimmen.
Je zou zeggen dat strijken slecht is voor je kleding. Dit is deels waar. Wanneer je echter op een lage temperatuur strijkt, en het kledingstuk binnenstebuiten strijkt kan het weinig kwaad. Kleding die gestreken wordt blijft langer mooi in vorm.
Je strijkbout moet uiteraard schoon en glad zijn aan de onderkant. Kijk uiteraard even op het etiket hoe warm het kledingstuk gestreken mag worden. Heeft het strijkijzertje één stip dan moet je koud strijken, met twee stippen warm en met drie kun je het heet strijken.
To strijk or not to strijk
Ja, natuurlijk kun je alles strijken, maar let op. Vroeger was alles een stuk eenvoudiger. Katoen, linnen, de materialen waren niet zo oneindig als nu. Tegenwoordig maken we steeds meer gebruik van kunstvezels.
Hoelang het duurt om een overhemd te strijken is vooral afhankelijk van hoe ervaren u bent. Als u pas net begint, kunt u verwachten dat het 10-15 minuten duurt om het goed gestreken te krijgen. Als u meer ervaren bent, zal het ongeveer 3 tot 5 minuten duren.
Iedereen kan leren strijken, het is namelijk niet moeilijk. Maar je moet er wel wat tijd voor uittrekken. Wat heb je nodig? Een strijkplank met een (stoom)strijkijzer met een gladde en schone zool en eventueel een sprayflacon met water of een strijkspray.
strijken → stroke, iron, lower, strike, bow. strijken → ironing.
Knip eerst eventueel de mouwtjes of een stukje van de lengte af. Keer het bloesje dan binnenstebuiten en vouw tunneltjes bij de mouwtjes en aan de onderkant. Vouw eerst 0,5 cm om en strijk dit voor het gemak plat. Sla daarna de buitenkant nog eens 1,5 cm om, strijk plat en naai dicht, zodat er een tunneltje ontstaat.
Let op met apparaten die heet kunnen worden zoals, stijltangen, krultangen, strijkijzers etc. Wanneer je je huis verlaat of gaat slapen zonder de apparaten uit te schakelen, kunnen deze door oververhitting brand veroorzaken. Let ook op eten wat op het vuur staat, zorg dat je het gas hebt uitgedraaid.
Uw krultang kan uw huis in brand steken. Volgens een rapport van de U.S. Consumer Protection Safety Commission (CPSC) hebben krultangen en haardrogers tussen 2004 en 2005 ongeveer 234.000 branden veroorzaakt.
Stoomstrijkijzers zijn een stuk voordeliger geprijsd dan stoomgeneratoren. Een goed stoomstrijkijzer kost zo'n €50, terwijl een goede stoomgenerator al gauw meer dan €100 kost.
Strijkwater. Gebruik geen strijkwater. Water met parfum, of andere toevoegingen (stijfsel, azijn, ontkalkingsmiddel, andere chemicaliën) kunnen leiden tot problemen met je strijkijzer. Deze toevoegingen kunnen het stomen bemoeilijken, bezinksel veroorzaken en vlekken maken op je kleding.
Komen er bruine druppels uit het strijkijzer die vieze vlekken in het wasgoed maken? Dan kunnen de gaten van de zool verstopt zijn met verbrande textielvezels. Maak de strijkzool schoon en controleer of de temperatuur niet te hoog staat.
Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter. Hierdoor is er minder water, waar in verhouding juist meer kalk in zit. Er zal een beetje kalk neerslaan in je pan of waterkoker, dat is de kalkaanslag, maar er zit nog steeds kalk in je water.