Iedereen weet dat een loshangende elektrische draad of een 'schrikdraad' rond de wei schokken kan veroorzaken. Best niet aanraken dus.
Op schrikdraad staat al gauw tussen de duizend en 10.000 volt. Dan vraagt u zich nu waarschijnlijk af waarom een stopcontact van 230 volt wel gevaarlijk is en een elektrische afrastering van 10.000 volt niet? Dit komt doordat het schrikdraadapparaat een stroomimpuls afgeeft met een frequentie van 1 Hertz.
Schrikdraad testen met apparaten van Koltec
De simpelste meet alleen de puls, de meest uitgebreide meet de spanning, maar ook de stroom en bij een bepaalde verhouding ook de richting waarin de stroom wegloopt. Met deze laatste meter, de detector, kunt ook eenvoudig fouten in de afrastering opsporen.
Een schrikdraad voert een hoge spanning (2000 tot 10.000 volt), maar levert een heel lage stroomsterkte in zeer korte pulsen.
Het schrikdraadapparaat kan verwoest worden, en zelfs brand is mogelijk. Om deze reden is een bliksembeveiligingsvoorziening (bliksembeveiliging met aarding) bij 230V-schrikdraadapparaten die in gebouwen hangen verplicht. Het is ook aan te raden om een aardlekschakelaar te gebruiken.
Jezelf elektrocuteren door op schrikdraad te plassen
Zeker die extra rail, die bijvoorbeeld metro's in grote steden of treinen in Engeland van stroom voorziet, kan zorgen voor een dodelijke elektrocutie.
Je hoeft geen kring te maken. Je kunt gewoon op doodlopende draden spanning zetten. De stroomkring wordt pas gesloten als een dier contact maakt.
Een spanningszoeker is een handige tool, waarmee elektrische spanning kan worden opgezocht. Wanneer je elektriciteit aanraakt met de spanningszoeker en je houdt je vinger tegen de achterzijde van de zoeker, dan maak je contact met de spanning en bij elektrische spanning zal het lampje in de zoeker oplichten.
Als uw schrikdraad niet goed werkt, kan dat komen door onvoldoende aarding. Meet in dit geval de directe uitgangsspanning van uw schrikdraadapparaat. Als deze spanning goed is, kunt u met een aarde test de capaciteit van uw aarding controleren. Hiervoor heeft u enkel een voltmeter.
Als een spier heel erg krachtig samentrekt, kunnen er zelfs botbreuken optreden. Je kind kan door een elektrische schok ook brandwonden oplopen op de zogenaamde contactplekken. De plaatsen waar de stroom zijn lichaam is in- en uitgegaan.
Minimaal 4000 Volt spanning.
Betafence prikkeldraad | 500mtr = € 80,- - FVR-trading.
Normaal (in droge toestand) is de weerstand van een menselijk lichaam vrij hoog (10-tallen kilo-ohms) en is de stroom die er zal vloeien bij aanraking van 12V erg klein en en zal je die zelfs niet voelen.
Blijf op ruime afstand en waarschuw omstanders. Bel of laat 112 bellen. Zorg voor je eigen veiligheid en haal zo snel mogelijk de stroom eraf. Trek de stekker uit het stopcontact of schakel de stroom uit in de meterkast (draai de stop eruit of zet de schakelaar om).
Minimum benodigd vermogen afhankelijk van de afrasteringslengte en sterkte van begroeiing: tot 500 m zonder begroeiing - min. 0,25 Joule. tot 1000 m normale begroeiing - min.
De bruine draad is de fasedraad en zorgt voor de stroomtoevoer. Hier staat altijd spanning op. De blauwe draad zorgt voor de afvoer van stroom.
Tip! Een spanningzoeker heeft een hoge weerstand, waardoor je geen enkel gevaar loopt een elektrische schok te krijgen. Deze kleine schroevendraaier is erg handig in huis voor op kroonsteentjes, fittingen, stekkers en stopcontacten.
Een kabel doormeten
Sluit het zwarte meetsnoer op COM en het rode meetsnoer op VωmA. Kies met de draaischakelaar het symbool o))). Hou de rode meetpen tegen het ene metalen uiteinde van de kabel en de zwarte meetpen tegen het andere. Als de multimeter piept, is de kabel nog goed.
Hoeveel volt staat erop? Er staat tussen de 6.000 en 8.000 volt op het kattenschrikdraad. Doordat de frequentie maar 1 Hertz is (1 puls per seconde) is het slechts een kleine schok, wat aanvoelt als een tinteling.
U moet letten op de belaste uitgangsspanning die minstens 4.000 volt moet bedragen en het pulsvermogen dat minstens 1,5 joule moet zijn.
Elektrische omheining voor katten: ongevaarlijk
Wanneer een kat het schrikdraad aanraakt, wordt een lichte schok gegeven. Die wordt niet door het lichaam, maar over de huid van het dier geleid. Dat veroorzaakt wel een schrikreactie, maar is verder geheel ongevaarlijk voor het dier.
Plassen in zee of gewoon naar de wc? De conclusie van de American Chemical Society: iedereen doet het (maar komt er niet voor uit) maar schadelijk voor de zee is het niet. Sterker: het is eigenlijk wel goed voor de oceanen. Onze urine bestaat voor 95 % uit water en twee gram natrium en chloride.
Je blaas kan knappen als je je plas te lang ophoudt
Het te lang ophouden van je plas is echter niet goed. Eén keer lang je plas ophouden is niet erg, maar als je het regelmatig doet kan het gevaarlijk zien. De blaas kan daardoor namelijk te veel uittrekken en zijn knijpkracht verliezen.
Schrikdraad voor honden is niet gevaarlijk voor honden of andere dieren. Er wordt 1 keer per seconde een korte puls afgegeven door het schrikdraadapparaat. Bij aanraking van het schrikdraad door de hond veroorzaakt dit een schrikreactie. Maar deze spanningsimpuls is zeker niet gevaarlijk voor de hond.