Eén van de schadelijke bacteriën die in salami kan zitten, is de listeria bacterie . Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar deze bacterie kan een voedselinfectie veroorzaken. Omdat dit ook schadelijk kan zijn voor jouw ongeboren kindje, is het beter geen risico te nemen en salami tijdens de zwangerschap te laten staan.
Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. Die laatste mag je wel eten wanneer ze goed verhit zijn, bijvoorbeeld op een pizza. Leverproducten, smeerworst of leverpaté.
Eet geen rauw vlees, zoals rauw of medium gebakken biefstuk, rose gebakken varkenshaas, tartaar, rauwe worst. Als je vlees door en door verhit tot 70 graden gaat de parasiet dood.
Rauwe of gedroogde vleeswaren zoals filet americain, rosbief, rauwe ham, parmaham, ossenworst, theeworst, boeren- metworst, chorizo, salami, cervelaat, Franse droge worst,leverworst, leverpastei, paté. Goed verhit zijn deze producten wel toegestaan. Zoals rauwe tonijn, sushi.
Waarom kan je geen salami eten? Salami en gerookte ham behoren tot de categorie rauwe worsten. Het eten van rauwe worst brengt het risico met zich mee dat u tijdens de zwangerschap toxoplasmose oploopt. Er bestaat ook een risico op listeriose bij het eten van gerookte ham.
Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.
Een pizza mozzarella is veilig om te eten tijdens je zwangerschap. Of je nou bij een traditionele caffetteria in Italië zit, of thuis op je eigen bank. Ook om andere kazen op de pizza hoef je je niet druk te maken als je zwanger bent. Bij verhitting boven de 85 graden overleven de bacteriën niet.
Eet geen lever en eet weinig leverproducten, zoals smeerleverworst en paté. Lever en leverproducten bevatten veel vitamine A. Te veel vitamine A verhoogt bijvoorbeeld het risico op afwijkingen aan de schedel, zenuwen en hart- en vaatstelsel bij je baby.
Eerste trimester: Gemiddeld komen vrouwen zo'n 1 tot 2 kilo aan in het eerste trimester, maar dit kan per vrouw erg verschillen. Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven. Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan.
Zoet beleg zoals jam, appelstroop, groentespread en pindakaas mag je eten tijdens je zwangerschap. Appelstroop is een goede bron van ijzer, neem dus gerust wat vaker appelstroop op je brood. Pindakaas bevat goede vetten die je lichaam hard nodig heeft.
Slik elke dag een pil met 0,4 milligram foliumzuur in de eerste 10 weken van je zwangerschap. Foliumzuur krijgt je ook binnen met je voeding. Het zit vooral in groenten en volkoren producten. In het begin van de zwangerschap heb je extra foliumzuur nodig.
Infectie tijdens de zwangerschap
Toxoplasmose kan, vooral vroeg in de zwangerschap, leiden tot een miskraam of het overlijden van het kind. De kans daarop is klein. Als de besmetting later in de zwangerschap optreedt, neemt het risico op miskraam of doodgeboorte af, maar kan het leiden tot aangeboren afwijkingen.
U kunt een besmetting met toxoplasmose oplopen door deze etenswaren en dat kan schadelijk zijn voor uw kindje. Gekookte, gerookte of gedroogde vleeswaren, zoals ham, rookvlees, bacon en salami, kunt u wel eten.
D&L sauzen zijn gemaakt op basis van gepasteuriseerd eigeel en vormen dus geen enkel probleem voor zwangere vrouwen. Ideaal als je als zwangere vrouw plots enorm veel zin hebt in pekelharing met mayonaise of augurken met curry.
In rauwe vleeswaren kan de Toxoplasma gondii voorkomen. Dat is een parasiet die een toxoplasmose infectie kan veroorzaken. Zo'n infectie kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Daarom kun je beter geen Parmaham eten tijdens de zwangerschap .
Zwangere vrouwen mogen alle zachte en harde kaassoorten eten, met uitzondering van zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Rauwmelkse kaas kan besmet zijn met Listeria monocytogenes, die een gevaarlijke voedselinfectie kan veroorzaken.
In Nederland worden door het voedingscentrum rauwe vleeswaren en lever afgeraden. Overige vleeswaren worden niet afgeraden, terwijl er wel degelijk een risico is dat voorgesneden vleeswaren, zoals gebraden kipfilet, besmet zijn met Listeria.
Het wordt afgeraden om veel tonijn te eten als je zwanger bent, want deze vissoort bevat veel dioxines en zware metalen als kwik, net als in andere vissoorten. En deze zware metalen zijn niet gunstig voor de hersengroei en het zenuwstelsel van je baby.
Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.
Brie is een Franse kaas die wordt gemaakt van koemelk. De brie de je koopt in de Nederlandse supermarkt is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat betekent dat er in deze brie geen schadelijke bacteriën kunnen voorkomen.
Vanaf ongeveer twaalf weken geeft de placenta de baby voeding, zoals water, ijzer, vitamines, koolhydraten, eiwitten, en aminozuren. Dit wordt gebruikt voor groei en ontwikkeling en wordt door de placenta gedoseerd uitgewisseld, zodat het 'hapje' voor je kleine perfect in balans is.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van folaat
Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dan heb je waarschijnlijk wel al van folaat en/of foliumzuur (folaat in synthetische vorm wordt foliumzuur genoemd) gehoord. Het zijn namelijk essentiële voedingsmiddelen voor moeder en baby.
Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby. Daarnaast bevat avocado veel gezonde vetten.