Lopen op blote voeten kan zeer gezond zijn. Het versterkt namelijk de voetspieren en zorgt voor versterking van de botmassa. Veel mensen die vaak op blote voeten lopen vinden het ook nog eens heel prettig.
Zonder schoenen lopen is beter voor je voeten. Dat blijkt uit onderzoek onder mensen die op blote voeten lopen. De voeten van `blote voeten' lopers zijn vergeleken met mensen die wel schoenen dragen. Het blijkt dat de `blote voeten' lopers veel minder druk onder hiel en de voorvoet hebben.
Regelmatig blootsvoets lopen op verschillende ondergronden stimuleert niet alleen het hart en de bloedsomloop, maar regelt ook de bloeddruk. Bovendien is wandelen op blotevoeten goed voor de coördinatie, verstevigt de rugspieren en bevordert de darmwerking.
Op blote voeten lopen is gebruikelijk in veel ontwikkelingslanden en zeldzaam in geïndustrialiseerde landen, waar ongunstige klimaten, sociale taboes, mode of groepsdruk tegen blootsvoets lopen pleiten. Het dragen van schoenen wordt beschouwd als een symbool van beschaving en blote voeten een symbool van armoede.
Je gebruikt meer spieren
Als je op blote voeten traint, worden er dus nog meer spieren in je lichaam geactiveerd dan wanneer je je schoenen aan hebt. En daarbij komen niet alleen de spieren in je voeten specifiek aan bod, maar ook de vaak verwaarloosde kuitspieren en je core-spieren.
Sporten op blote voeten
Volgens Reed zijn de meeste workouts het beste wanneer ze uitgevoerd worden op blote voeten. Dit verstevigt de voetspieren. Wanneer je voeten sterker worden, versterkt dit ook je core, heupen en benen. Dit zorgt ervoor dat je stabieler bent en hierdoor je oefeningen beter kunt uitvoeren.
Over het algemeen is lopen of sporten op blote voeten geen enkel probleem. Maar dat geldt alleen als je 'gezonde' voeten hebt. Heb je risicovoeten, bijvoorbeeld door diabetes of een andere ziekte, dan adviseren wij om altijd schoenen te dragen.
1: Vuil, vies, bah
Of je nu van A naar B hebt gereisd of een parkwandeling met de hond hebt gemaakt, de schoenzolen vullen zich met veel vuil. Vuil dat je mee naar binnen neemt als het schoeisel thuis niet uitgaat.
Buiten aarden
Asfalt, hout, rubber, kunststof, vinyl, afgedichte tegels, vloerbedekking en verharde wegen zijn niet geschikt om te aarden. En loop natuurlijk thuis in je tuin lekker op blote voeten rond bij bijvoorbeeld het tuinieren en barbecueën.
Maar op blote voeten lopen kan nog voordelen hebben voor de gezondheid. Zo krijgen kinderen die van jongs af aan regelmatig blootvoets lopen sterkere en flexibelere voeten. De spieren in je voeten ontwikkelen zich beter en je leert diezelfde spieren gerichter te gebruiken om je evenwicht te bewaren.
Vivobarefoot: het meest gekende merk barefoot schoenen wereldwijd! Vibram Fivefingers: dit merk van barefoot schoenen was zowat de grondlegger van de barefoot running beweging. Vibram Furoshiki: deze minimalistische schoen wordt ook wel de wrapping sole genoemd. Skinners: het is geen schoen, maar ook geen sok.
Wij kunnen u helpen met het vinden van passend schoeisel ter verlichting van artrose klachten. Daarbij raden wij aan om schoenen te dragen die goed afwikkelen, zoals wandelschoenen. Schoenmerken die wij aanraden zijn: Hoka One One, Finn Comfort Finnamic en Xsensible.
“Maar als je aan het huishouden begint – denk wassen, strijken, tuinwerkjes – loop je rond. Zonder stevige schoenen, worden je voeten er moe van.” Volgens Voet kiezen blote voeten vaak hun eigen positie, die vaak resulteren in een ingezakte houding. “Je kan er op termijn pijnklachten van ondervinden.
Bij baby's is het dragen van schoenen overbodig. Ze zijn aan het leren waar hun voeten zich bevinden ten opzichte van hun lichaam. Ze doen dat door hun voeten vast te pakken en in hun mond te steken. Dit is een manier om zich te leren oriënteren en vertrouwt te raken met hun lichaam.
Veelal het geval bij sneakers. Maar ook voor alle andere schoensoorten, waar je liever geen sokken of enkelsokken bij draagt, zoals bijvoorbeeld ballerina's, pumps, loafers, mocassins, bootschoenen of espadrilles. Het was, is en blijft de trend: blote enkels.
Ook als je zuinig bent op je voeten is het belangrijk thuis je schoenen uit te doen. Ten eerste is het bevorderlijk voor je houding en balans om af en toe lekker op je blote voeten te lopen (nog een reden om de vloer schoon te houden) en hebben kinderen die dat doen, minder kans platvoeten te ontwikkelen.
Zie je wel eens sporters in het krachthonk squats of de deadlift op sokken of blote voeten uitvoeren? Het zou meer grip en stevigheid geven en je zou je spieren meer en beter gebruiken.
De voordelen van fitness op blote voeten
Sporten op blote voeten verbetert de stabiliteit van je enkels en voeten. Omdat je voeten niet worden ondersteund door een omhulsel, spannen veel meer voetspieren zich aan.
Hardloopschoenen zijn niet geschikt voor fitness, tenzij je alleen maar cardio doet. Deze schoenen hebben te veel demping en zorgen voor te veel instabiliteit. De schoenen die ik aanbeveel voor fitnessen in het algemeen zijn de Nike MetCon en de Reebok Nano. Met deze schoenen kan je prima liften, springen en hardlopen.
eelt voeten
Eelt is een soort beschermlaag waardoor de opperhuid niet beschadigd. Te veel eelt kan branderig aanvoelen en pijnlijk zijn. Veel staan, overgewicht, ouderdom kunnen oorzaken zijn van te veel eelt. Te kleine schoenen en zelfs te grote schoenen kunnen eelt klachten veroorzaken.
De functie van onze tenen tijdens een wandeling
'Als we plat met onze voet op de grond staan, dan bewegen de tenen naar de grond toe, en zorgen ze voor een optimaal contact met die grond', legt Louwerens uit. 'We kunnen via de tenen balans houden.
Een brede teenuitspreiding is een duidelijk visueel teken dat uw voeten waarschijnlijk in de juiste gezonde, functionele conditie zijn. Vooral als de grote teen niet naar binnen is gevouwen (naar de 2e teen) maar naar voren wijst in een rechte lijn vanaf de hiel (hallux hoek).
Wandelen is een goede manier om in beweging te zijn en de spieren rondom bekken en heupen te versterken. Blijven klachten echter 4 tot 6 weken na de bevalling aanhouden, dan is het verstandig om een gespecialiseerde (oefen)therapeut of bekkenoefentherapeut te bezoeken.