In het geval van mango geldt dat de schil een chemische stof bevat, genaamd urushiol. Dit stofje kan dezelfde allergische reactie veroorzaken als contact met een gifsumak (poison ivy) of een giftige eik voor mensen die hiervoor allergisch zijn, zo vertelt Vandada R. Sheth van Academy of Nutrition and Dietetics.
De schil van mango is niet echt eetbaar..... hij smaakt bitter en is erg taai. Het kan echter niet direct kwaad om hem te eten, hij bevat heel goede voedingsstoffen.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Mango´s bevatten fructose. Van deze fruitsuikers moet je niet te veel binnenkrijgen als je wil afvallen, omdat deze suikers het afvallen kunnen belemmeren. Om een calorietekort te creëren tijdens het afvallen, is het raadzaam om fruit te beperken tot 2 porties per dag.
Mango's kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Mango's bevatten enzymen die helpen bij de afbraak en vertering van eiwitten, en ook vezels, waardoor het spijsverteringskanaal efficiënt blijft werken. Voedingsvezels helpen het risico op hartaandoeningen en diabetes type 2 te verlagen.
De mango is zoals eerder hierboven genoemd een zeer vezelrijke vrucht. Deze vezels hebben een gunstig effect op je stofwisseling en de stoelgang. Zo kun je mango als ontbijt in je yoghurt doen en begin je de dag al goed.
Van het eten van mango's kom je niet snel aan. In honderd gram van deze fruitsoort zitten maar 61 kilocalorieën. Ook zitten mango's boordevol vitaminen: vooral vitamine A, B6 en C zijn goed vertegenwoordigd, net als foliumzuur en de mineralen calcium, ijzer en magnesium.
Mango's zijn een rijke bron van betacarotene, wat door het lichaam kan worden omgezet in vitamine A. Vitamine A is enorm belangrijk voor je huid, en zorgt ervoor dat je huid zichzelf optimaal kan herstellen. Bovendien bevatten mango's ook veel vitamine C, wat ook weer bevorderend is voor het herstel van de huid.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Maar hoeveel fruit per dag is dan die ideale hoeveelheid? Het officiële advies van het Voedingscentrum is dus twee stuks per dag. Iets meer is ook zeker geen probleem: drie stuks per dag is ook nog gewoon gezond.
Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Het klinkt niet direct heel aantrekkelijk, maar de schil van een biologische banaan blijk je dus prima te kunnen eten. Je kunt vrijwel alle soorten fruit met schil en al opeten. Het is zelfs gezond om ook de schil van een banaan op te eten. Een bananenschil bevat namelijk veel vitamine B6, B12, magnesium en kalium.
De schillen van bijvoorbeeld gewone gele aardappels, komkommers en aubergines zijn prima en veilig om te eten, schrijft hij. En ja, zelfs de kiwi zou met schil gegeten kunnen worden.
Zoek de pit. De stengel zit aan het uiteinde van de mango en de pit loopt van de stengel naar het andere uiteinde. Snijd aan beide kanten op 0,5 cm van de pit van boven naar beneden, zo krijg je twee platte halve cirkels aan vruchtvlees met de schil eraan.
Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in. Dan is het enkel nog een kwestie van de schil ombuigen en de blokjes eruit te snijden. Je kunt ook de mango eerst schillen om er vervolgens plakken vanaf te snijden.
In de schil zitten de meeste vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Hoog suikergehalte: Mango
Ze zijn het optimale zomerfruit en elke kop bevat zo'n 23 gram suiker. Door meer dan een derde van je dagelijkse hoeveelheid vitamine A te bevatten, houdt die hoeveelheid je ogen wel gezond.
Zorg dat je lichaam de nodige anti-oxidanten binnenkrijgt, zoals vitamine A (pompoen en wortels), vitamine E (waterkers en avocado), donker fruit, bessen en rode druiven. Vrije radicalen en oxidatie kunnen de ontstekingen in de acne verergeren. Antioxidanten bestrijden deze negatieve effecten.
Mango bewaren doe je het beste op kamertemperatuur, dan kunnen ze goed narijpen. Bewaar mango's dus liever niet in de koelkast. Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op.
Een mango bevat 50% van jouw dagelijkse behoefte aan vitamine C. Daarnaast bevat een mango ook veel vitamine A. Vitamine C beschermt je lichaam tegen oxidatieve stress en beschermt ook je huid tegen zonneschade. Vitamine A helpt je lichaam om infecties te bestrijden en werkt ontstekingsremmend.
De mango is een steenvrucht die in vorm varieert, afhankelijk van het ras. De vruchten zijn 5-20 cm lang, meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. Er bestaan echter ook rassen met bolvormige vruchten.
Mangopit planten
Verwijder of breek de tandenstokers van de mangopit. Vul vervolgens de plantenpot met gat tot de helft met aarde en stop de mangopit horizontaal in de pot, met de wortels in de aarde. Houd daarna de pit vast en vul de pot met aarde totdat de pit in de aarde staat.