Als je telefoon aan de oplader ligt en in het water valt waarin je ligt, word je min of meer direct verbonden met het lichtnet. Levensgevaarlijk." Je kunt dan namelijk in aanraking komen met 230 volt (netspanning) en 16 ampère (maximale grootte van de hoeveelheid stroom), zegt Hoevenaars.
Een 13-jarig meisje in de Franse stad Mâcon is in bad geëlektrocuteerd toen haar mobieltje in het water viel. De telefoon lag op dat moment aan de lader die in het stopcontact zat. Volgens Franse media kon het meisje in eerste instantie nog worden gereanimeerd.
Nu bij een elektrisch aparaat dat in een bad valt, kan via het zout water de elektriciteit zich van de éne draad naar de andere draad verplaatsen. Nu de korste weg van de ene draad naar de andere is niet door het lichaam van de persoon die in bad ligt, maar via het klein stukje zout water tussen de 2 draden.
Elektrocutie betekent dat er stroom door uw lichaam gaat. Een klein beetje elektriciteit voelen we niet of nauwelijks. Maar stroom hoger dan 30 mA kan leiden tot ademhalingsproblemen, verbranding en ernstige hartritmestoornissen. U kunt daaraan overlijden wanneer er niet op tijd een arts bij is.
Ter conclusie: in dit specifieke geval van een GSM lader is de kans op elektrische gewaarwording klein. Gebruik echter elektrische toestellen, adaptors e.d. enkel steeds waarvoor het ontworpen is: in dit geval om uw GSM mee op te laden.
Blijf op ruime afstand en waarschuw omstanders. Bel of laat 112 bellen. Zorg voor je eigen veiligheid en haal zo snel mogelijk de stroom eraf. Trek de stekker uit het stopcontact of schakel de stroom uit in de meterkast (draai de stop eruit of zet de schakelaar om).
Normaal (in droge toestand) is de weerstand van een menselijk lichaam vrij hoog (10-tallen kilo-ohms) en is de stroom die er zal vloeien bij aanraking van 12V erg klein en en zal je die zelfs niet voelen.
Het aanraken van een onder spanning staand deel met wisselspanning boven de 50V is gevaarlijk. Wanneer je in aanraking komt met zo een onder spanning staand deel kan de stroom door het lichaam van deze persoon gaan.
Het voltage van een bliksemontlading kan 20 tot 100 miljoen volt bedragen; de stroomsterkte kan tot 20.000 ampère oplopen, waarbij een kerntemperatuur wordt bereikt van circa 30.000 K, een temperatuur die circa 6 maal hoger is dan die van het oppervlak van de zon. De duur van de ontlading is kort, ongeveer 11000 s.
Kortsluiting ontstaat wanneer één of meer elektrische draden elkaar raken. Dat kan zijn als gevolg van een kapot apparaat of een beschadigde kabel. Natuurlijk zijn deze stroomdraden meestal voorzien van een isolatielaag, maar deze kan beschadigd raken door water, warmte, stof of andere zaken.
In een aquapark in de Turkse provincie Sakarya zijn drie kinderen en twee volwassenen geëlektrocuteerd en aan de gevolgen daarvan overleden, melden Turkse media. Aanvankelijk waren alleen de kinderen, twee tieners en een 12-jarige, in het water toen ze onder stroom kwamen te staan.
Zo'n stroomverliezen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen wanneer een beschadigde kabel bloot komt te liggen en de elektrische draden in contact komen met de behuizing van het toestel. Zonder aarding zou die stroom doorheen het lichaam van de eerste persoon gaan die het toestel zou aanraken: dat is elektrocutie.
Een grote hoeveelheid stroom kan er voor zorgen dat spieren gaan samentrekken, zoals de ademhalingsspieren en fibrillatie van het hart. Fibrillatie wil zeggen dat de hartspier snelle samentrekkingen krijgt waardoor het hartritme verstoord wordt en het kan stoppen met kloppen.
Over het algemeen worden spanningen onder de 24 Volt als zwakstroom aangemerkt. Deze stroom kan je veilig aanraken met de blote huid. Door de lage spanning en de gemiddelde weerstand van de menselijke huid kan de stroom door je lichaam niet hoog genoeg oplopen om schade aan te brengen.
Algemeen wordt er aangehouden dat 60 volt gelijkspanning en 48 volt wisselspanning (50 Hz) de maximale veilige spanning is. Maar een stroom van 6 mA door je hart is dodelijk.
De maximale spanning van het stroomstootwapen is 50.000 Volt. De kracht zit niet in de hoge spanning (het voltage), maar in de stroomsterkte, die 1,3 mili-ampère (0,0013 A) per seconde bedraagt.
Welnu, ons thuisnetwerk werkt onder een eenfasige spanning van 240 volt en onder een driefasenspanning van 400 volt. Die spanning is dus potentieel dodelijk. De stroom die door een metalen draad loopt, warmt deze bovendien evenredig op: hoe meer stroom, hoe warmer de geleider.
Door deze hoge spanning schrik je er van, want dat voel je. Zodra je het aanraakt zakt deze spanning wel enorm in, aangezien de bron niet genoeg vermogen kan leveren. Dus, 230V voor een gezond persoon (Geen hartkwalen vooral) kan een tik van 230V wel hebben, maar het is zeker niet aan te raden.
Als vuistregel kun je aannemen dat een stroom vanaf 10 mA gevaarlijk is, 100 mA kan dodelijk zijn. De grootte van de stroom bij een bepaalde spanning is afhankelijk van de weerstand van de huid op de contactplaatsen waar de stroom binnenkomt en weer uittreedt.
Bij hoge spanning (>1000 volt) zullen de hersenen dusdanig beschadigd raken dat er een ademstilstand optreedt, waarna onvermijdelijk ook een hartstilstand zal optreden. Ook spieren zullen reageren op de stroom.
De gevolgen van een elektrische shock kunnen heel verschillend zijn. Afhankelijk van de stroomsterkte en de organen die getroffen werden, kan dit variëren van weinig ernstig tot levensbedreigend.
Ondanks de hoge stroomsterkte (maximaal 15 A volgens NEN 60335-2-76) en het grote vermogen is de energie laag (maximaal 6 J) door de zeer korte pulsduur (maximaal 10 ms). Daardoor is de schok van modern schrikdraad niet dodelijk.
DC-spanning is constant en kent geen piek- of effectieve waarden. Daarom geldt een wisselspanning van 50 Volt als veilig, terwijl bij gelijkspanning de grens ligt op 120 volt. Dat geldt voor droge situaties. Bij natte huid is de veilig spanning de helft lager, dus respectievelijk 25 en 60 volt.