Aangezien rodegistrijst monacolines bevat, kunnen bij gebruik dezelfde bijwerkingen optreden als bij statines. Het gaat onder andere om spierpijn, spierafbraak (rhabdomyelose), leverproblemen en nierbeschadiging.
Gemeld zijn spierpijn, maag- en darmklachten. Maar ook ontregeling van stollingstijd, verminderd geheugen, spierafbraak, alvleesklierontsteking en ernstige lever problemen met geelzucht zijn gemeld. Lareb heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geïnformeerd over de ontvangen meldingen.
Statines in combinatie met andere medicijnen kunnen namelijk ongewenste bijwerkingen geven. Gebruik rode gist rijst niet tijdens zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft. Ook kinderen jonger dan 18 jaar en volwassenen ouder dan 70 jaar kunnen het beter niet slikken.
Een capsule van de Natuurapotheek bevat echter – volgens de Neder- landse bijsluiter – 600 mg 'roodrijstmeel' met 4,8 mg monacoline. De aanbevolen hoeveelheid van 4 capsules per dag bevat dus bijna 20 mg monacoline K.
Het is wetenschappelijk bewezen dat rode gist rijst kan dienen als alternatief voor statine om je cholesterol te verlagen. Rode gist rijst bevat namelijk het actieve bestanddeel monacoline K, een stof die qua werking en samenstelling vergelijkbaar is met lovastatine.
Statines zijn de eerste keuze voor artsen. Meestal krijg je simvastatine. Als hiermee het cholesterol niet genoeg daalt, dan kan de arts een andere statine voorschrijven. Bijvoorbeeld atorvastatine of rosuvastatine.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van noten het LDL-cholesterol verlaagt. Noten behoren daarom tot de cholesterolverlagende voeding. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld: walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten en ook pinda's.
Monacoline K verlaagt het ongunstige LDL-cholesterol en kan tegelijkertijd het HDL-cholesterol in je bloed verhogen. Dit verlaagt het risico op hart– en vaatziekten. Een veelgebruikte dagdosering is 10 mg Monacoline K uit rode gist rijst.
U kunt dit medicijn het best 's avonds na het eten of voor het slapengaan innemen. 's Nachts maakt de lever namelijk meer cholesterol aan. Dan werkt dit medicijn beter. Hoe lang? Als dit medicijn uw cholesterolgehalte voldoende naar beneden brengt, moet u het waarschijnlijk uw leven lang gebruiken.
Waarom zijn voedingssupplementen met rode gist rijst verdwenen van de markt? Door een wijziging in de Europese regelgeving zijn producten met 3 mg of meer monacolines uit rode gist rijst niet langer aanvaard als voedingssupplement, en worden dus ook niet langer gecommercialiseerd.
Boven 75 jaar heeft bijna iedereen een risico hoger dan 10%. Het lijkt geen goed idee al deze mensen te gaan behandelen met een cholesterolverlager. Onze Belgische richtlijnen raden artsen al jaren af om cholesterolverlagers voor te schrijven aan personen ouder dan 70 jaar zonder hart- en vaatziekten.
Voor de aanzienlijke groep mensen die statines niet kunnen verdragen, lijkt er een goed alternatief op komst. Een studie onder 307 personen met ernstig verhoogd LDL-cholesterol wijst uit dat injecties met het antilichaam evolocumab het cholesterol net zo goed verlagen als statines.
Monacoline k en bloedverdunners
Voedingssupplementen die rode gist rijst bevatten, verbeteren de bloedcirculatie. Er is geen interactie tussen het gebruik van statines en bloedverdunners. Raadpleeg om zeker te zijn toch even je huisarts als je de twee tegelijk gaat innemen.
De belangrijkste daarvan is monacoline K. Monacoline K uit rode gist rijst draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. Deze gezondheidsclaim is goedgekeurd door de EFSA wegens overtuigend bewijs.
Rode gist rijst bevat Monacoline K, een natuurlijke statine. Consumenten zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijke gevaren van deze supplementen. Rode gist rijst is een traditioneel Chinees voedingsmiddel dat ontstaat door fermentatie van rijst. Tijdens dit proces wordt de stof Monacoline K gevormd.
Welke rode gist rijst is het beste? Een populair product is Lucovitaal Rode Gist Rijst Q10. Deze tabletten bevatten 10 mg monacolin K én 50 mg van het co-enzym Q10. Q10 is een natuurlijke stof die helpt bij het vrijmaken van energie in onze cellen.
Het probleem ontstaat echter wanneer er teveel cholesterol is dat opgehoopt blijft in de vaatwand. Dit zorgt voor een vernauwing wat bloed en zuurstoftoevoer verslechterd. Dit zorgt voor bijvoorbeeld het hebben van etalagebenen, sneller moe worden of andere doorbloedingsklachten.
De veiligste aanpak bij ernstige spierklachten of een sterk verhoogde creatinekinasewaarde is stoppen en overstappen op een andere statine wanneer de CK-waarde weer is genormaliseerd. Van alle statines geven pravastatine en fluvastatine de minste spierklachten.
Interactie. Rode gist rijst verlaagt de synthese van co-enzym Q10 en vitamine D. Suppleer daarom naast rode gist rijst ook co-enzym Q10 en vitamine D. Monacoline K wordt omgezet door het CYP3A4-enzym in de lever.
Statines remmen het vermogen van spiercellen om energie te produceren. Twintig procent van de mensen die deze cholesterolverlagende statines gebruikt heeft daardoor last van spierpijn.
Rodegistrijst heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid: 10 mg Monacoline K uit rodegistrijst draagt bij aan het behoud van normale cholesterolgehalten in het bloed. Cholesterol is er in verschillende vormen, waaronder het ongunstige LDL en het gunstige HDL.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Unilever prijst Becel Pro-activ aan voor mensen die hun cholesterol willen verlagen. De plantensterolen in de zuivelproducten kunnen inderdaad je cholesterolgehalte omlaag brengen. Maar wat Unilever er niet bij vertelt, is dat diezelfde plantensterolen mogelijk juist hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken.
Brood. De meeste soorten brood bevatten weinig verzadigd vet. Alleen aan de luxe broodsoorten wordt vet toegevoegd. Het is wel verstandig om vooral bruine en volkoren soorten te kiezen, omdat deze rijker zijn aan voedingsvezels, vitamines en mineralen.