Een verdachte in voorarrest is in afwachting van de uitkomst van zijn strafzaak. Voorarrest is soms nodig om bijvoorbeeld het opsporingsonderzoek goed te laten verlopen of slachtoffers en de maatschappij te beschermen.
Het voorarrest kan dus in totaal uiterlijk 110 dagen duren: maximaal 2 keer 3 dagen inverzekeringstelling; maximaal 14 dagen bewaring; maximaal 90 dagen gevangenhouding.
Bij voorlopige hechtenis zit u als verdachte vast in een cel. In die periode wacht u op een uitspraak van de rechter in uw strafzaak. De voorlopige hechtenis is het tweede deel van het voorarrest en volgt na de inverzekeringstelling bij de politie.
Gevallen waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan
Dat zijn in ieder geval alle misdrijven waarvoor 4 jaar of meer kan worden opgelegd. In de wet staan ook nog enkele andere misdrijven specifiek opgenoemd, zoals bedreiging, verduistering, afdreiging en oplichting.
Hechtenis wordt opgelegd bij overtredingen. Gevangenisstraf wordt opgelegd bij misdrijven. Het verschil is dat hechtenis wordt ondergaan in een huis van bewaring, en dat gevangenisstraf wordt ondergaan in een gevangenis.
Misdrijven waarop een boete, hechtenis of gevangenisstraf staat van maximaal 3 jaar. Zoals stroperij en het niet opvolgen van een ambtelijk bevel. Misdrijven waarop een gevangenisstraf staat van meer dan 3 jaar. Bijvoorbeeld diefstal, oplichting en vervalsing van documenten.
U kunt het Overzicht Justitiële Gegevens opvragen bij de Justitiële Informatiedienst. U krijgt dan een uitnodiging om het overzicht op te halen. Dit doet u bij de rechtbank in het gebied waar u woont.
Voorlopige hechtenis
Bewaring duurt maximaal 14 dagen. Verlenging is niet mogelijk.
Zo'n voorlopige hechtenis duurt maximaal 100 dagen. Binnen die 100 dagen zal de rechtszitting over jouw zaak bij de rechtbank plaatsvinden.
Voorlopige hechtenis is alleen toegelaten wanneer er een ernstige verdenking bestaat van betrokkenheid bij het strafbare feit. Hoeveel bewijs er precies moet zijn voor die ernstige verdenking, wordt niet nader uitgelegd in de wet of de jurisprudentie.
U zit in voorlopige hechtenis, wat nu? Het kan zijn dat u niet in vrijheid uw vervolging mag afwachten. U zit dan in voorlopige hechtenis terwijl de officier van justitie, politie en rechter-commissaris vooronderzoek doen naar uw zaak.
Als de politie u heeft gearresteerd, moet u vervolgens mee naar het politiebureau. Op het politiebureau vinden verhoren plaats door de politie. Dag en nacht bij elkaar opgeteld, mag u maximaal 18 uur worden vastgehouden. Na de verhoren wordt bepaald of u weer naar huis mag of langer vast gehouden wordt.
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.
Vergoeding per etmaal • All-in normprijs € 185,- per etmaal, m.i.v. 1 januari 2007. De normprijs is bedoeld als een all-in vergoeding per etmaal. De normprijs is incl. de € 11,- voor medische kosten, deze is een gewo- gen gemiddelde van de kosten over een aantal jaren.
Mensen in het huis van bewaring wachten op het oordeel van de rechter.Zij zijn nog niet veroordeeld.Mensen in de gevangenis zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf.
Een redelijk vermoeden van schuld aan enig strafbaar feit. U bent dus een verdachte als er voldoende aanleiding is om u te verdenken van het plegen van een strafbaar feit. Het is dus onvoldoende als een politieagent op grond van pure intuïtie denkt dat u iets strafbaars gedaan heeft.
Hechtenis wordt opgelegd bij overtredingen. Gevangenisstraf wordt opgelegd bij misdrijven. Het verschil is dat hechtenis wordt ondergaan in een huis van bewaring, en dat gevangenisstraf wordt ondergaan in een gevangenis.
Contact met het politiebureau in je woonplaats
Meestal laat de politie dit snel weten. Je kunt de politie ook bellen op 0900-8844. Ga voor meer informatie over dit nummer en de kosten naar de website van de politie.
Een dag vrijheidsstraf duurt steeds 24 uren, een maand steeds 30 dagen. Een jaar gevangenisstraf duurt daardoor langer dan twaalf maanden (360 dagen).
De voorlopige hechtenis wordt opgelegd vanaf de voorgeleiding bij de rechter-commissaris. Wanneer de officier van justitie een vordering tot inbewaringstelling heeft gedaan, en deze vordering door de rechter-commissaris wordt toegewezen, kan de verdachte maximaal 14 dagen in voorlopige hechtenis worden gehouden.
Er moeten daarvoor ernstige aanwijzingen bestaan dat deze een feit gepleegd zou hebben strafbaar met een gevangenisstraf van een jaar of een zwaardere straf. Nadat de onderzoeksrechter een aanhoudingsbevel heeft uitgevaardigd ten aanzien van de verdachte, wordt deze naar de gevangenis gebracht.
In artikel 67 Sv. is bepaald in welke gevallen voorlopige hechtenis mag worden toegepast: voor strafbare feiten waarop naar wettelijke omschrijving een gevangenisstraf van 4 jaar of meer is gesteld. voor bepaalde specifiek genoemde feiten: bedreiging, belaging, mishandeling, vernieling, verduistering, heling, etc.
Ja, je kunt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen als je strafbare feiten hebt gepleegd. Als het strafbare feit niet belangrijk is voor de stage of de functie die je gaat uitoefenen, krijg je alsnog een VOG.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.Soms kunt u geen visum krijgen. Vraag dit na bij het land waar u naartoe wilt reizen. Soms krijgt u geen verblijfsvergunning of trekt de overheid uw verblijfsvergunning in.