Veel groenten (en fruit) eten betekent een lager risico op hartziekten, verschillende soorten kanker, en diabetes type 2. Ze verlagen de bloeddruk en de LDL-cholesterol. Dat komt door de vitamines, mineralen en bioactieve stoffen. Het zijn bronnen van foliumzuur, ijzer, kalium, calcium en nog zo veel meer.
Groenten beschermen je lijf
Ze zijn een grote bron van vitaminen, mineralen, fytonutriënten en vezels. Ze werken beschermend op je lichaam, dragen bij aan een gezonde bloeddruk, suiker- en vetstofwisseling en verlagen het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker.
Vaak wordt er gezegd dat je onbeperkt groente kan eten op een dag. Maar hoe zit het nu eigenlijk met groente en afvallen? Het feit is dat ook groente, ook al is het niet heel veel, ook calorieën bevatten. Maar jezelf vullen met groente is wel een gezonde manier om gewicht kwijt te raken.
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.
Ook al voelt Jaldhara zich heel fit, volgens Postma-Smeets is alleen maar rauw voedsel eten niet echt gezond: "Doordat raw-foodisten onvoldoende rauwe groente kunnen eten voor een volwaardige maaltijd kunnen tekorten aan voedingsstoffen, zoals ijzer, vitamine B2, vitamine B12 en calcium ontstaan.
Hoeveel gewicht je precies kwijtraakt, is een beetje afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Als je op een dag meer calorieën verbrandt, zul je bijvoorbeeld meer afvallen. Online vind je heel wat ervaringen van mensen die het 10 dagen dieet gebruikt hebben. Zij zijn er meestal zo'n 5 tot 7 kilo door verloren.
Omdat groenten weinig calorieën bevatten en er veel voedingsstoffen in zitten, zijn er geen nadelen aan veel groenten eten. In fruit zitten vaak wat meer calorieën, dus hier kun je beter iets voorzichtiger mee zijn. Fruit suikers in fruit kunnen omgezet worden in vet, waardoor je sneller aankomt.
Boerenkool
Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium.
Onder ultrabewerkte voedingsmiddelen vallen producten die veel suiker, vet en zout bevatten, maar juist arm zijn aan vitamines, mineralen en vezels. Taart, snoep, frisdrank en chips valt hier bijvoorbeeld onder. Van deze voedingsmiddelen eet je namelijk snel veel te veel, zonder dat het echt voedingsstoffen bevat.
Waar de een zich goed bij voelt, kan bij een ander voor een opgeblazen gevoel zorgen. En dat niet alleen. Winderigheid, boeren, krampen, obstipatie, diarree en buikpijn kunnen veroorzaakt worden door teveel vezels. En dus eigenlijk door teveel groenten.
Kortom: Fruit bevat meer suiker en calorieën dan groenten, maar beide zijn rijk aan vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Specifieke soorten fruit en groenten zijn een bron van verschillenden nutriënten.
Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Volgens PuurGezond is gezond eten vooral puur eten: onbewerkte en pure producten, bijvoorbeeld groenten, fruit, volle graanproducten, zuivel, noten en zaden, eieren, vlees en vis. Deze uitgangspunten zijn gebaseerd op wetenschappelijke gronden van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum.
1. Kruisbloemige groenten // Broccoli, bloemkool, boerenkool, etc: al deze kruisbloemige groenten bestaan vooral uit water en vezels, waardoor je wel snel vol zal raken en veel vitaminen en mineralen binnen krijgt, maar tegelijkertijd ook een kleine hoeveelheid aan calorieën.
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om minstens 300 g groenten per dag te eten of minstens 400 g groenten inclusief peulvruchten. Je varieert daarbij best in soorten groenten. Op die manier krijg je een brede waaier aan voedingsstoffen binnen. Kies ook bij voorkeur groenten van het seizoen.
Een koolhydraatarm dieet is zeer effectief om snel af te vallen [2,3]. Uit onderzoek blijkt dat je 2 tot 3 keer sneller afvalt door minder koolhydraten te eten in plaats van minder vetten [4]. Daarnaast is koolhydraatarm eten effectief tegen ongewenst buikvet en een vette lever [5,6].
Soep. Eén van de makkelijkste manieren om makkelijk veel groenten binnen te krijgen is het maken van soep. Ook daar kun je oneindig mee variëren, en je kunt er al je restjes in verwerken. In een goede thermosbeker blijft je soep goed heet en heb je een prima lunch.
Wie snel buikvet wil verbranden, combineert stressmanagement en een aangepast dieet best ook met voldoende beweging. Door extra te bewegen, verbruik je immers meer calorieën, waardoor je lichaam sneller vet zal verbranden.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.