Als je iemand langer dan een paar seconden in de ogen kijkt, kan dat voelen alsof iemand ongevraagd je persoonlijke ruimte binnendringt. Dat vindt niet iedereen prettig, want aan ogen is veel af te lezen. Ze drukken onze innerlijke beleving uit.
Iemand te lang aankijken kan als nogal dwingend worden ervaren. Iemand die je niet kent recht aankijken, zoals in de trein, hoort eigenlijk ook niet. Tijdens een gesprek is het wel de bedoeling om de ander aan te kijken. Het oogcontact is dan een belangrijk deel van de communicatie tussen mensen.
Hoe vaak kijken we elkaar nog diep in de ogen? Oogcontact bevordert intimiteit, blijkt uit onderzoek. Hebben twee mensen minutenlang oogcontact, dan voelen zij zich meer verbonden met elkaar.
Tel als vrouw de seconden dat een man je in de ogen kijkt en je weet het razendsnel. Want oogcontact van gemiddeld 8,2 seconden betekent dat een man verliefd is op degene die hij in de ogen kijkt. Duurt het contact slechts 4 seconden, dan is dat een teken dat er geen 'vonk' overslaat.
Spiegel van de ziel
De ogen fungeren als een poort tussen wat wij zien en wat wij voelen. Vandaar ook dat het diep in de ogen kijken zo onvoorstelbaar intiem, zo confronterend, zo transcenderend is. Als je met al jouw kracht en diepte in iemands ogen kijkt, is jouw blik een doordringende blik, een blik die dieper gaat.
Een verliefde man zíét je echt
Nee, hij staart niet alleen naar je borsten of billen.Hij focust liever op de volledige 'jij'.Hij bewondert je en zijn blik is voortdurend op zoek naar de jouwe. Hij is écht gefascineerd door jou en kan je wel urenlang bestuderen.
Je kan over niets anders meer praten dan de persoon waarop je verliefd bent. Je verwaarloost je vrienden, je hobby's, je school of werk. Je vindt alles wat de ander doet of zegt fantastisch. Je valt moeilijk in slaap, hebt moeite om te eten, je krijgt soms hartkloppingen of je moet soms erg zweten.
Meestal kijken flirtende mensen elkaar met een schuin hoofd aan en lachen veel. Soms zie je de ander verlegen omlaag kijken. De mond staat ook niet stil. Tijdens een goede flirt tuit je je lippen, lik je aan je lippen of bijt je op je onderlip.
Oogcontact. Een belangrijk non-verbaal signaal tijdens het flirten is het tot stand brengen van oogcontact. Niet alleen kun je hiermee duidelijk maken dat je iemand leuk vindt, het is ook een relatief veilige manier om erachter te komen of iemand hetzelfde van jou vindt.
Het maken van oogcontact heeft vaak te maken met het feit of iemand zelfverzekerd dan wel onzeker is. Zo kan iemand die zich zeer zelfverzekerd voelt, iemand strak aan blijven kijken, zonder 'weg te kijken'. Deze manier van aankijken kan de ander juist weer onzeker maken.
Oogcontact is het elkaar aankijken (in de ogen kijken) van twee personen tijdens een (vluchtige) ontmoeting. Het is een vorm van non-verbale communicatie.
Volgens Bekkering is de verklaring eigenlijk heel simpel. “Als je in de ogen van je gesprekspartner kijkt, ga je automatisch bedenken wat hij of zij denkt, voelt of zal gaan doen,” zegt hij in het artikel. “Daardoor kun je je moeilijker concentreren op die andere taak: in dit geval het bedenken van de juiste woorden.”
Soorten staren
Van nature zijn mensen nieuwsgierig en kijken ze naar wat een ander doet of aanheeft. Soms kijk je net iets te lang: het ongegeneerd staren. Je kunt staren omdat je boos bent, dit is agressief staren. Of omdat je iemand heel leuk vindt, dan staar je uit bewondering.
Symptomen van een jongen die verliefd is
Kijkt vaker en langer naar een meisje dan nodig is, of kijkt juist verlegen snel weg. Zijn pupillen verwijden zich bij oogcontact. Zoekt toenadering: komt bij het groepje staan waarin zijn favoriet zich bevindt, toont gerichte interesse, raakt haar af en toe subtiel aan.
Duidelijk is dat oogcontact een krachtig middel kan zijn waarbij je niet alleen jezelf, maar ook de ander beter kunt leren kennen. Daarnaast kan het een (tijdelijke) verandering in het bewustzijn van mensen veroorzaken.
Mensen die makkelijk oogcontact maken, komen slimmer en competenter over volgens een onderzoek van de faculteit psychologie aan Northeastern University in Boston. Over oogcontact valt echter wel wat te zeggen, want te lang in iemand zijn ogen kijken, komt eng over.
Leuk feitje: als je iets leuk of mooi vindt, worden je pupillen groter. Kijk je iemand aan die grote pupillen heeft, dan wil dat dus eigenlijk zeggen dat die persoon jou aardig of leuk vindt. We flirten er dus op los met onze ogen en kijken daarbij niet alleen naar kleur, maar ook naar hoe iemand kijkt.
Het is belangrijk dat je tijdens een gesprek een paar seconden iemand aankijkt en vervolgens even wegkijkt. Ongeveer 60% van de tijd oogcontact maken is een goede richtlijn. Op het moment dat iemand je tijdens het gesprek langer dan drie seconden aankijkt, kan het al gauw een ongemakkelijk gevoel creëren.
Ze maken steeds oogcontact
Wanneer je bij deze persoon bent, maakt hij/zij dan langer oogcontact met je dan gemiddeld? Dat is een goed teken, want direct oogcontact activeert oxytocine, ook wel het knuffelhormoon, dat mensen helpt zich verbonden te voelen met elkaar.
3. Veel oogcontact: Oogcontact is een krachtige indicator van verliefdheid bij mannen. Ze willen een diepe verbinding tot stand brengen en zullen proberen vaak in je ogen te kijken. Dit creëert een gevoel van verbondenheid en vertrouwen, waardoor ze hun emotionele betrokkenheid tonen.
In diegene zijn hoofd is er hoop dat je tijd en zin hebt om af te spreken.Hiernaast is er ook de hoop dat als jullie elkaar meer zien, dat er meer gevoelens komen. Iemand is serieus wanneer diegene je zoveel mogelijk in je leven wil.
Een verliefd stel is te herkennen aan het feit dat hun ogen volledig gericht zijn op de andere persoon. De pupillen worden opvallend groter. “De hersenen zeggen: Ik probeer meer info binnen te laten”, legt Stefan Verra uit, een expert in lichaamstaal.