Het eiwit is dan luchtig, stevig en flink gegroeid in volume. Maar let op: je kan eiwit ook te lang kloppen, waardoor het instort en niet meer zo luchtig is. Klop je het eiwit met suiker, bijvoorbeeld voor meringues? Check dan ook even of alle suiker wel goed is opgelost.
Als uw opgeklopte eiwitten klonterig en droog worden, zijn ze te ver gegaan. Na overmatig kloppen kunnen de eiwitten zo dicht op elkaar komen te zitten dat ze in feite stikken en het water in hun cirkel uitstoten, waardoor uw schuim zich scheidt .
Mislukt eiwit kun je gebruiken in recepten waar de structuur minder belangrijk is, zoals in pannenkoeken, omeletten of cakes waarin luchtigheid niet het belangrijkste is.
Doe de eidooiers in een grote mengkom en voeg er de suiker aan toe. Klop het mengsel met een mixer tot een luchtige crèmekleurige massa die ongeveer verdubbeld is in volume. Het kloppen duurt best lang, soms wel 10 minuten. Klaar!
Een blender is niet geschikt om dit te bereiken, omdat deze de eiwitstrengen zal breken en geen lucht zal inwerken. Als je moeite hebt om ze te kloppen, zijn er een paar trucjes die je kunt gebruiken. Probeer eerst de eiwitten een beetje te verwarmen, maar alleen een beetje.
Een handmixer of staafmixer is ook effectief bij beluchting om de lichte en luchtige luchtigheid te creëren die ideaal is voor uw gewenste piekstijfheid . Een andere optie is om het met de hand te doen met een garde, maar een standmixer kan die handmatige inspanning elimineren.
Waarom mislukt mijn meringue? De boosdoeners als meringue niet stijf wordt en dus mislukt, zijn meestal vet en eigeel.
Klop, in plaats van hele eieren los te kloppen, de eiwitten apart stijf en spatel deze door de losgeroerde dooiers. Dan krijg je een luchtige omelet. De beste meringue maak je juist niet met heel verse eieren, maar met eieren die 3-4 dagen oud zijn. Van die eieren is het eiwit wat dunner en dat klopt makkelijker.
De eieren en suiker moeten net genoeg geklopt worden om de eieren te breken en de suiker lichtjes op te lossen. Je kunt dit met de hand doen, gewoon met een vork. Je hoeft de eieren en suiker niet te kloppen tot ze in volume zijn toegenomen , want dit kan te veel lucht in de brownies brengen en ze te cake-achtig maken.
Re: Eiwit Oplossen
Verdund zuur, verdunde base, enzymen zoals proteases (ook terug te vinden in wasmiddel), of: ananassap (bevat ook proteases).
Verwerkt vlees
"Hotdogs hebben heel weinig voedingswaarde voor de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt en bevatten slechts een kleine hoeveelheid slechte kwaliteit proteïne", zegt Zumpano. "Ze zitten vol met conserveringsmiddelen en bevatten mechanisch gescheiden vlees."
Een snufje zout geeft meer smaak aan je eiwit, maar verhoogt ook het risico om al het vocht uit de mengeling te trekken en zo de textuur van je meringue minder stevig te maken.
U kunt dit duidelijk zien door de garde op te tillen en horizontaal te houden. De eiwitten mogen niet uitzakken of van de garde vallen. Klop in dit stadium niet te lang. Als u de eiwitten klopt tot ze droog zijn, zullen ze uit elkaar vallen als u ze door het beslag vouwt, waardoor een zwaarder, dichter eindproduct ontstaat .
Stop bij stijf
Om gebroken, overgeklopte eiwitten te repareren, kun je een extra eiwit toevoegen en kort kloppen, alleen om het vocht in de originele groep te brengen . Maar ga niet te ver, anders ben je weer terug bij af.
De vraag is dan: is te veel eiwitten ook ongezond? Hier is veel over gediscussieerd. Zo werd door sommige deskundigen lang gedacht dat het eten van te veel eiwitten slecht is voor je nieren. Maar na vele onderzoeken zeggen experts nu dat een hoge eiwitinname niet schadelijk is voor gezonde mensen.
Als de klonten hardnekkig zijn, zijn de eiwitten te lang geklopt. Klop de resterende eiwitten als volgt op: Voeg een vers eiwit toe aan de resterende eiwitten in de mengkom en klop een paar seconden —gewoon om het schuim opnieuw te bevochtigen en soepel genoeg te maken om te vouwen. Overdrijf het niet, anders worden de eiwitten weer te lang geklopt!
Stijfgeklopt eiwit moet altijd direct worden verwerkt. Als je het werk toch even moet onderbreken, kun je een scheutje citroensap toevoegen en daarna opnieuw beginnen te kloppen. Dan wordt het eiwit vanzelf weer stevig!
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Te lang geklopt. De eerste tekenen van te lang kloppen zijn kleine korreltjes aan de zijkant van de kom (zoals te zien is op deze foto) en een verminderd volume. Daarna ziet het hele mengsel er droog en gestremd uit. Als het echt te lang geklopt is, zal de structuur van de eiwitten breken en zal er vloeistof uitlekken .
Door een scheutje melk toe te voegen, krijgt je omelet een romige en zachte smaak. Voeg de melk toe voordat je de eieren in een kom klopt. Je kan de melk ook vervangen door een scheutje room.
Kun je eiwit opkloppen met staafmixer? Ja, het is zeker mogelijk om eiwitten op te kloppen met een staafmixer. Dit werkt op dezelfde manier als wanneer je een normale mixer gebruikt. Dat is natuurlijk ideaal wanneer je geen standaard mixer in huis hebt of als je de eiwitten liever niet met de hand opklopt.
Vetten, water of vuil kunnen de meringue aantasten en voorkomen dat deze de luchtige hoogte bereikt die u wenst . Vermijd plastic kommen, die sporen van olie kunnen vasthouden. Scheid uw eieren zorgvuldig. Genoeg dooier voorkomt ook dat de eiwitten van het eiwit zich op de gewenste manier aan elkaar binden.
Eiwit is dus stijf zodra er goede pieken ontstaan als je de garde uit het eiwit trekt. Het eiwit is dan luchtig, stevig en flink gegroeid in volume. Maar let op: je kan eiwit ook te lang kloppen, waardoor het instort en niet meer zo luchtig is.
Begin dus met het opkloppen van de eiwitten op een langzame stand om zachte pieken te vormen, en versnel de mixer pas wanneer de suiker wordt toegevoegd. Als je het mengsel te stevig opklopt nadat je de suiker hebt toegevoegd, kan je meringue barsten.