Bij een darmobstructie heb je aanvallen van pijnlijke krampen en hoor je veel darmgeluiden.Na enige tijd moet je braken. Hoe dichter de obstructie bij de mond ligt, hoe vroeger je moet braken, en hoe verder van de mond af, hoe later. In geval van een obstructie in de dikke darm is de buik opgezet.
Een mens kan leven zonder dikke darm. Alle voedingsstoffen worden in de dunne darm al opgenomen. De dikke darm zorgt er voornamelijk voor dat de ontlasting wordt ingedikt. Dit gebeurt door middel van vochtonttrekking.
Wanneer de darminvaginatie lang duurt, kan het ingestulpte deel van de darm afsterven. Dit komt doordat de bloedtoevoer naar dat deel van de darm ernstig wordt belemmerd. Er ontstaat dan een tekort aan zuurstof waardoor dit deel van de darm kan afsterven. Hierdoor ontstaat een levensbedreigende situatie.
Paralytische ileus
De darm ligt stil waardoor voedsel ophoopt en het lichaam niet kan verlaten. Dit kan ontstaan als gevolg van een buikvliesontsteking, een abces in de buik, alvleesklierontsteking, gebruik van bepaalde medicijnen of na een grote buikoperatie.
De inhoud van de darmen hoopt zich door de blokkade op en zorgt ervoor dat de darmen zich uitzetten. Een ileus is een voorbeeld van een zogenaamde acute buik. Bij ileus komt de passage van de voedselbrij door de darm plotseling tot stilstand. Hierdoor wordt de normale stoelgang belemmerd.
Een darmperforatie is een gaatje in de darmwand waardoor de inhoud van je darm in je buikholte lekt. Als je darminhoud in je buikholte komt, zorgt dit voor een ontsteking van je buikvlies. Een perforatie van je darm kan grote gevolgen hebben wanneer het niet snel behandeld wordt.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Sommige mensen hebben drie keer per dag ontlasting, anderen drie keer per week. Als je regelmatig meer dan drie dagen geen ontlasting hebt of minder vaak en met meer moeite, dan spreken we van verstopping of obstipatie. Omdat de stoelgang te lang in de dikke darm blijft zitten, wordt hij harder en droger.
Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Je darmen zijn altijd in beweging. Maar niet bij een ileus: dan liggen ze stil, of zijn ze helemaal afgesloten. Dat geeft niet alleen pijn, maar zorgt er ook voor dat er geen voedingsstoffen meer in je bloed worden opgenomen.
We spreken van een volvulus als een gedeelte van de darm om zichzelf heen gedraaid is. Een volvulus kan ontstaan van de maag, de dunne darm en de dikke darm. Als gevolg van de draaiing ontstaat een darmafsluiting. Dit wordt ook wel een ileus genoemd.
Behandeling ontlastingsproblemen & overloopdiarree
Raadpleeg altijd een (huis)arts of specialist bij ontlastingsproblemen. Vooral bij een vreemde kleur van de ontlasting, bloedverlies of slijm bij de feces is het verstandig om op tijd aan de bel te trekken.
Vaak zult u de eerste tijd na de ingreep last houden van pijn. U mag pijnstilling innemen volgens afspraak. Als u eenmaal thuis bent, is het voor uw herstel van belang dat u actief blijft, maar uzelf niet overbelast.
Wanneer naar huis. Als u goed herstelt, dan kunt u waarschijnlijk 3 tot 5 dagen na de operatie het ziekenhuis verlaten. Als er complicaties optreden, kan de opname langer duren. Uw arts of verpleegkundig specialist zal met u bekijken wanneer u naar huis mag.
Soorten operaties
Het streven is het zieke deel uit de darm te verwijderen en de gezonde uiteinden weer aan elkaar te hechten. Soms is het noodzakelijk om een (tijdelijk of blijvend) stoma aan te leggen. Hierbij wordt de darm door een opening in de buikwand gelegd en vastgehecht.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Maar is er een ideaal moment van de dag voor dit speciale bezoekje aan het toilet? 'De meeste mensen zullen het bezoekje in de ochtend afleggen', zegt gastro-enteroloog Kenneth Koch. Dat komt doordat je dunne darm tijdens het slapen aan het werkt gaat om het voedsel van de dag ervoor te verwerken.
Eet iets met vezels
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Hoge koorts. Veranderd ontlastingspatroon voor langer dan 3 weken. Het gevoel dat de darm niet volledig wordt geleegd. Buikpijn, onverklaarbaar gewichtsverlies en weinig eetlust.
Voor de meeste mensen werkt cafeïne als een mild laxerend middel, dat er vooral voor zorgt dat je vaker moet plassen. Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor het goedje, waardoor ze een zwaarder laxerend effect zullen ondervinden.
Vaak heb je bij een verstopping ook andere klachten zoals: buikpijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, verminderde eetlust en soms braken. Een verstopping kan weer leiden tot andere klachten, zoals: aambeien.
Poepen zou geen lang proces moeten zijn. Je kunt je tijd op het toilet beter beperken tot 10 à 15 minuten, zegt Gregory Thorkelson, psychiater op de afdeling gastro-enterologie, hepatologie, en voeding van de University of Pittsburg. Sterker nog: je zou alleen naar het toilet moeten gaan wanneer je aandrang voelt.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Het inbrengen van de endoscoop ervaren veel mensen als vervelend. Als u last hebt van aambeien of kloofjes rond de anus, kan dit extra pijnlijk zijn. Het opschuiven van de endoscoop door de dikke darm kan vooral bij de bochten pijnlijk zijn. Door het onderzoek kunnen ook buikkrampen ontstaan.