Cacao komt meestal tot ons als chocolade, maar in de VS kun je het snuiven. Het poeder heet Coco Loko en is sinds juli te koop. Maar snuiven kan tot astma-aanvallen leiden, waarschuwt de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit, de FDA.
Rauwe cacaopoeder is erg gezond. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen.
In grotere hoeveelheden is cacao erg belastend voor de lever. Rauwe cacao bevat eveneens theobromine. In grote hoeveelheden kan theobromine schadelijk zijn voor je DNA.
Rauwe cacaopoeder: rauwe cacaopoeder is heel gemakkelijk te verwerken in gerechten. Je voegt het eenvoudig toe aan smoothies en shakes, maar ook aan (plantaardige) melk, yoghurt, pap of havermout. Rauwe cacaonibs: rauwe cacaonibs worden veel gebruikt als topping op smoothies of toetjes, of in muesli of cruesli.
Volgens ander onderzoek is het voor volwassenen veilig om dagelijks 2 gram cacaoflavanolen te eten.
Het is veilig om dagelijks cacao te drinken. Wij adviseren om naar je lichaam te luisteren en een dosis te vinden die voor jou het beste werkt.
Door het hoge gehalte antioxidanten heeft cacao een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Cacao bevat daarnaast ook veel mineralen als magnesium die ook het hart ondersteunen, spieren ontspannen en de hersenfunctie stimuleren.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Cacao bevat tal van gezonde stoffen. Chocolade wordt dus gezonder naarmate de hoeveelheid cacao toeneemt. Er bestaat chocolade dat voor 99% uit cacao bestaat. Dit is het allergezondste, maar tevens ook heel bitter.
Cacaopoeder wordt gemaakt van de cacaobonen die groeien in de vruchten van de cacaoboom. Door de wijze waarop “normale” cacao wordt verwerkt in fabrieken, gaan er veel gezonde voedingstoffen verloren. Daarom wordt rauwe cacao wel beschouwd als een superfood en normale cacao niet.
Mix tot een schuimige drank
Met heet water of plantaardige melk, 70-80°C is voldoende zodat het niet te heet is om te drinken. Cacao schuim je makkelijk op met een garde, melkschuimer of blender.
Rauwe cacaonibs of cacaopoeder is onbewerkt en bevat dus geen suikers, smaakversterkers en zijn niet gebrand. De cacao in de supermarkt wordt voordat deze vermalen wordt, eerst verhit. Veel goede kenmerken van de cacaoboon gaan dan verloren.
Door de chocolade te snuiven komen de werkzame stoffen in 's werelds lekkerste goedje versneld in ons bloed en zo in onze hersenen terecht. We zouden dus sneller van de 'chocolade buzz' kunnen genieten.
Bij een cacao ceremonie komen mensen bij elkaar voor meditatie en verbinding waarbij rauwe cacao wordt gedronken. Een sterk en pittig drankje, niet te vergelijken met de winterse chocolademelk met slagroom dus. Spiritueel betekent dit dat het drinken van rauwe, ceremoniële cacao je hart opent voor liefde en zachtheid.
Cacao die wordt gebruikt tijdens een zogenaamde cacaoceremonie verschilt van gewone chocolade die we eten. Het smaakt niet zoals chocolade. Het zal je verrassen wanneer je het voor het eerst probeert. De cacao heeft een intensere en meer bittere smaak.
Chocolade is een echte trigger voor maagzuur en strooit alleen meer zout in de wonde. Net zoals andere vetrijke voeding, zoals kaas, doet chocolade de slokdarmspier ontspannen, waardoor maagzuur kan ontsnappen naar de slokdarm en er zo brandend maagzuur ontstaat.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Theobromine kan een aantal uren na opname (piekconcentratie na 2-10 uur) verschillende symptomen veroorzaken zoals:Maag-darmklachten: braken, diarree, buikpijn.
Je kan een hoge mate van blijdschap voelen en een verhoogde gevoeligheid van de zintuigen. Rauwe cacao bevat een sterke dosis mineralen en voedingsstoffen die helpen het lichaam te helen, de nieren en lever te ontgiften, stress te verminderen en versterkt op natuurlijke wijze de afgifte van gelukshormonen.
Oorzaak van de hoge prijzen is een tegenvallende oogst in vooral West-Afrika. Daar komt meer dan de helft van de wereldwijde cacao vandaan. Die regio heeft te maken gehad met droogte en harde wind; ongunstige omstandigheden voor de cacao-oogst. Hierdoor is het aanbod laag, terwijl de vraag juist torenhoog is.
Mentale én fysieke voordelen
Dit komt mede door de stof tryptofaan die in cacao zit en je serotonine-gehalte een boost geeft. Hierdoor kun je je blijer en vrolijker voelen, ook ná de ceremonie. Naast het gelukzalige gevoel en de rust die je kunt ervaren, heeft de rauwe cacao ook fysieke voordelen.
Het werkt wel minder goed dan cafeïne, maar het werkt langer omdat het niet zo snel wordt afgebroken in ons lichaam. Zes tot tien uur nadat je chocolade hebt gegeten, is de helft van de theobromine afgebroken (dit wordt in de chemie de halfwaardetijd genoemd). Van chocolade eten word je gelukkig!
Wanneer is de chocolade puur? Het is pure chocola wanneer het voor minstens 35% uit droge cacaobestandsdelen bestaat, inclusief 18 procent cacaoboter en ten minste 14 procent vetvrije droge cacaobestandsdelen.
Koffie is rijk aan verschillende krachtige antioxidanten, waaronder kaneelzuur en polyfenolen, maar Cacao bevat een van de hoogste concentraties polyfenol-antioxidanten en flavonoïden in alle voedingsmiddelen ter wereld!