Geld over. Is je bouwdepot niet volledig gebruikt? Dan kan je tijdens het beëindigen, het geld wat over is zelf verdelen over de leningdelen van je hypotheek. Je hypotheek wordt dan met dat bedrag verlaagd.
Als de looptijd van je bouwdepot eindigt, staat er misschien nog geld op de rekening. Afhankelijk van de hoogte van het bedrag wordt het geld op je betaalrekening gestort of gebruikt om de lening terug te betalen.
Als je gaat verbouwen heeft het bouwdepot een looptijd van 1 jaar voor bestaande bouw en nieuwbouw. Na 1 jaar wordt de looptijd automatisch verlengd, je ontvangt hiervoor een brief. Na 2 jaar kan je het bouwdepot, als dat nodig is en onder voorwaarden, met maximaal 1 jaar verlengen. Je krijgt dan ook weer rente.
Een andere vorm van hypotheekfraude is bouwdepotfraude. Een bouwdepot is bedoeld voor de verbouwing van de woning. Bij bouwdepotfraude wordt het geld uit het depot niet gebruikt voor de verbouwing, maar voor andere doelen. Ook het insturen van valse facturen om zo gelden uit het bouwdepot te krijgen is fraude.
Je kan niet zelf geld uit het bouwdepot opnemen. Als je gebruik wil maken van het bouwdepot, stuur je de factuur naar je hypotheekbank. Ze betalen dan direct de rekening aan bijvoorbeeld de aannemer of elektricien. Je kan sommige kosten ook zelf voorschieten, en de factuur declareren bij de bank.
Om een verbouwing te financieren vanuit je bouwdepot moet het de kwaliteit van de woning verbeteren en zorgen voor een waardevermeerdering van het huis. Denk aan een uitbouw, serre, dakkapel, nieuwe keuken of aanleg van een tuin. Verbeteringen die vastzitten aan de woning mag je ook financieren vanuit je bouwdepot.
Over de €30.000 in het bouwdepot betaal je alleen aflossing van € 61 per maand. Dankzij de rentevergoeding betaal je namelijk nog geen rente over je bouwdepot.
Eigenlijk kun je alles wat vastzit aan het huis financieren uit een bouwdepot. Bij raambekleding mag het in het algemeen niet, maar shutters zijn een uitzondering op de regel. Daarbij geldt hetzelfde als bijvoorbeeld zonnepanelen, de vloer, trap en badkamer.
Voorbeelden die je wel of niet mag declareren. Goed om te weten: we gaan er vanuit dat het in je hypotheekaanvraag zit. Je mag alleen arbeidsuren van derden declareren, zoals van een architect, loodgieter, glaszetter of elektricien. Uren die je zelf aan je (ver)bouw hebt besteed, vallen hier niet onder.
5. De factuur(datum) of de datum van de kassabon mag niet ouder dan zes maanden zijn. Heb je een NHG hypotheek? Dan mag de datum van de factuur niet ouder zijn dan de offertedatum van de aanvraag.
Een bouwdepot kost je niets extra, behalve dat je natuurlijk hypotheekadvies- en afsluitkosten betaalt. Ook betaal je voor de opmaak van een taxatierapport, en kun je opnieuw naar de notaris moeten (dit laatste hoeft niet altijd, vraag ernaar bij je hypotheekadviseur).
Bij een bouwdepot mag je alleen kosten declareren voor zogenaamde aard- en nagelvaste zaken. Ofwel als zaken daadwerkelijk “vastzitten” aan de woning. Een vastgelijmde PVC-vloer mag dus bijvoorbeeld wel worden meegefinancierd, maar een klik-PVC vloer niet. Daarnaast mogen vaak ook arbeidsuren worden meegenomen.
Voor woningen geldt dat je de zaken die je gemakkelijk kunt meeverhuizen niet kunt financieren vanuit het bouwdepot. Alleen de dingen die vastzitten aan je huis, kun je uit het bouwdepot betalen. Tuintegels mogen bijvoorbeeld wel, tuinverlichting juist weer niet.
Ook in je huis zijn er zaken die je mag financieren vanuit je hypotheek bouwdepot. Alleen de dingen die vastzitten aan je huis, kun je uit het bouwdepot betalen. Denk bijvoorbeeld aan wasbakken, baden, kranen, toiletten, tegels, verf, purschuim en een gelijmde houten vloer.
De voordelen: Je hoeft de verbouwing niet volledig uit eigen zak te betalen. Je hypotheek zit sneller in een lagere risicoklasse, doordat de marktwaarde na verbouwing hoger is dan de waarde zonder verbouwing. Met een hogere marktwaarde krijg je mogelijk een renteverlaging.
Zonnepanelen financieren vanuit een bouwdepot
Bij het treffen van energiebesparende maatregelen is dat natuurlijk het geval! Uit een bouwdepot mag je maximaal twee jaar lang geld opnemen. Er zijn ook verschillende duurzame leningen die je kunt gebruiken om zonnepanelen te financieren.
De rente die je over de lening betaalt is tot 2 jaar aftrekbaar zolang je het bouwdepot gebruikt voor de verbouwing of nieuwbouw, dit wordt ook wel de tweejaarsregeling genoemd. Bewaar daarom goed alle rekeningen: je moet kunnen bewijzen dat je de lening hebt gebruikt voor de verbouwing of nieuwbouw.
Op de rekening van de aannemer of leverancier moeten de volgende gegevens staan: naam, adres, nummer Kamer van Koophandel, B.T.W.nummer, bankrekeningnummer (IBAN). Voegt u een kassabon toe? Dan moet er in ieder geval de naam en het adres van de aannemer of leverancier op staan.
Met een vaste airconditioning systeem zorg je voor een comfortabel binnenklimaat, zowel in de winter als in de zomer. Energiebesparende voorzieningen kunnen uit het bouwdepot betaald worden en kunnen er zelfs voor zorgen dat je soms extra geld kunt lenen.
De looptijd van een bouwdepot is maximaal 2 jaar. Dit betekent dat een verbouwing ook binnen deze periode afgerond moet worden. De eerste 6 maanden van de looptijd wordt het bouwdepot tot het eigen vermogen gerekend en valt zodoende in belasting box 3.
Het geld dat in een bouwdepot zit, kun je -afhankelijk van het beleid van de aanbieder- voor maximaal twee jaar gebruiken. Als je dan nog geld over hebt in je bouwdepot wordt dit automatisch gebruikt als aflossing op je hypotheek.
Woningwaarde na verbouwing: 441.000 euro
Voor het bouwdepot van 50.000 euro betaal je bruto 250 euro per maand. In plaats van dat je hier meer dan vijftien jaar voor moet sparen kun je dankzij een bouwdepot gelijk genieten van je verbouwde huis en die 250 euro gebruiken om de rente te betalen en je lening af te lossen.
Je ontvangt tijdens de looptijd van het bouwdepot een rentevergoeding over het bedrag in depot. Deze rentevergoeding is gelijk aan je hypotheekrente min één procent. Bijvoorbeeld: je hypotheekrente is 2,8% per jaar. De rentevergoeding over het bedrag in het bouwdepot is dan 1,8% per jaar.
Het geld mag alleen gebruikt worden voor de aankoop van de grond en de bouw van een nieuwe woning, of voor het renoveren of verbouwen van een bestaande woning. Het bouwdepot wordt beheerd door je geldverstrekker.