Als je dat niet doet kan het weer terug in je gerecht vallen en daar een nare smaaksensatie geven.
Daarnaast kan het schuim andere vervuilingen bevatten en in het geval van vlees ook bloedresten. Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak. Wat niet wenselijk is bij het bereiden van voedsel. Het is daarom zaak dit laagje wit schuim door afschuimen te verwijderen.
Tijdens het bereiden van bouillon vormt zich een schuim dat bovenop komt drijven. Dat schuim bestaat uit vuil en eiwitten. Het weghalen ervan wordt afschuimen genoemd. Dit is van belang om de bouillon helder te krijgen.
Soep laten afkoelen
Soep kan het beste afgekoeld worden zonder de deksel op de pan of afgedekt met een platte zeef zodat er geen vliegen of ander ongedierte bij kunnen. Soep wordt snel zuur als je die te lang uit de koelkast laat staan met de deksel op de pan (of op een andere manier afgesloten).
Het afschuimen verbetert de smaak, omdat het schuim vaak een bittere smaak heeft.
Gebruik altijd koud water als je een bouillon op zet. Hierdoor kunnen de ingrediënten hun smaak, kleur en geur beter afgeven aan de vloeistof. 3. Breng het water met de schenkel en beenderen tot dicht tegen het kookpunt, ontvet het en schuim de bouillon goed af.
Een schuimspaan is een keukenattribuut dat eruit ziet als een lepel met een groot plat blad, met gaten. Met een schuimspaan, daarom heet ie ook zo, kan men het schuim van kokende gerechten (bouillon, groenten) afscheppen. Dit schuim eiwitten bevat onzuiverheden die de smaak negatief beïnvloeden.
Voor een heldere bouillon: De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Maar als je graag een heldere soep wilt serveren, moet de bouillon ook helder zijn. Daarvoor moet je de bouillon eerst clarifiëren. Het clarifiëren van bouillon houdt in dat je alle onzuiverheden en kleine vetdeeltjes die maken dat je bouillon troebel is, verwijderd.
Laat bouillon nooit koken, maar heel zachtjes trekken zonder deksel op de pan. Door het borrelen van het water emulgeren de vrijgekomen vlees- en viseiwitten met het vet in het water en wordt de bouillon troebel.
Afschuimen doe je met een schuimspaan. Haal telkens voorzichtig een hoeveelheid schuim weg, spoel de schuimspaan even af onder de kraan en herhaal dat net zolang tot het oppervlakte van je saus of bouillon schuimvrij is.
Laat je de soep bijvoorbeeld lang op het aanrecht staan om af te koelen, kunnen deze sporen zich ontwikkelen. Na verloop van tijd gaat de soep zuur ruiken en is bedorven. Laat de soep na het eten dus zo snel mogelijk afkoelen, en bewaar de overgebleven soep in een afgesloten bakje in de koelkast.
Tijdens het koken geven de smaakmakers kleine deeltjes af aan het water waardoor de bouillon troebel wordt. Vaak wordt de bouillon daarom na het zeven nog geclarifiërd om alle deze deeltjes eruit te halen en de bouillon helder te maken. Dit gebeurt met eiwit uit een ei.
Bij een lage drukgebied kookt soep al bij een lagere temperatuur. Er kunnen makkelijker sporen in de soep komen, en zo kan een broeihaard voor bacteriën ontstaan. Datzelfde is van toepassing bij warm en broeierig weer. De soep kan dus inderdaad sneller zuur worden en bederven.
Pinceren definities
Aanfruiten van vlees, verse beenderen en karkassen, groenten, kip, soms te bestrooien met bloem. In de Franse keuken toegepast om de bouillon licht kleur te geven, zodra de grondstoffen met water a.d. kook worden gebracht.
Bouillon ontvetten
Laat de soep of saus afkoelen zodat het vet stolt en de vetlaag makkelijker te verwijderen is. Je kan ook enkele ijsblokjes in de bouillon doen. Ijs trekt namelijk vet aan, dus het vet zal zich rond de ijsblokjes hechten.
Heb je een mooie bouillon gemaakt, maar is die niet helemaal helder na het zeven? Laat de bouillon dan helemaal afkoelen en roer er per liter 2 ongeklopte eiwitten doorheen. Verwarm de bouillon dan langzaam en roer af en toe goed over de bodem, om te voorkomen dat de eiwitten daar op vastkoeken.
Het is belangrijk dat bouillon snel afkoelt om te worden ingevroren. Vul de gootsteen voor éénderde tot de helft met koud water. Zet de pan erin, met een metalen lepel in de bouillon. Het metaal geleidt warmte, en helpt dus ook bij het afkoelen.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Waarom moet je soepgroenten stoven? Door groenten te verwarmen ontstaan er nieuwe aroma's. Sommige groenten doen het ook goed als ze meteen in het water gaan (wortels of tomaat bijvoorbeeld). Andere groenten hebben even tijd nodig om het beste van zichzelf te geven.
Laat trekken
Houd de bouillon op een warmhoudplaatje maximaal 2 uur tegen de kook aan. Let op: de bouillon mag niet koken (hij moet trekken, net als thee). Laat de bouillon in de pan afkoelen en zet hem daarna afgedekt in de koelkast. Je kunt hem ook een hele nacht (minimaal 12 uur) laten staan.
Zout daarom pas op het eind. Bouillon en soep: Neem 7-8 gram zout per liter. Bouillonblokjes bestaan meestal uit 50% zout.
Vergeet keukenrol om een soep, saus of bouillon te ontvetten. Neem een kleine metalen pollepel of een grote sauslepel en vul die met een hoop ijsblokjes. Beweeg de onderkant van de lepel over het oppervlak van de vloeistof. Het vet zal zich aan de koude lepel binden.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.