Wat zie je gebeuren? Bakpoeder en azijn reageren met elkaar. Bij deze reactie ontstaat een gas: koolstofdioxide.
Als je bakpoeder en azijn mengt, dan krijg je een chemische reactie. Bij deze reactie ontstaat een beetje gas, waardoor de azijn gaat bruisen. Dit gas is koolzuur. Het koolzuur is zwaarder dan gewone lucht en blijft daarom in de pot zitten.
Maar gewone voorraadkast essentials die vaak worden gebruikt voor schoonmaak — zoals baking soda en azijn — zouden ook niet gemengd moeten worden . In tegenstelling tot het bleek-ammoniak mengsel, zal het combineren van soda en azijn niemand kwaad doen — maar verwacht ook niet dat het mengsel goed schoonmaakt.
Samen met azijn is baking soda een krachtig ontstoppend middel. Doe rustig een kop baking soda en giet daarna rustig een kop azijn in de gootsteen. Het mengsel zal een beetje gaan schuimen. Maak het weer schoon met wat heet water en de gootsteen is weer helemaal ontstopt.
Stap 1: Giet in twee flessen een bodempje water en in één fles een bodempje azijn. Stap 2: Doe in één ballon een zakje bakpoeder en in twee ballonnen ongeveer evenveel natriumbicarbonaat. Stap 3: Trek het tuitje van de ballonnen over de opening van de flessen. De ballon met bakpoeder doe je over een fles met water.
Wat zie je gebeuren? Bakpoeder en azijn reageren met elkaar. Bij deze reactie ontstaat een gas: koolstofdioxide.
Wil je ballonnen laten zweven tegen het plafond, maar zonder dure helium te kopen? Met deze latex plakkers krijg je in een handomdraai hetzelfde effect. Plak ballonnen aan elkaar of hang ze eenvoudig op aan raam, plafond, muur, kozijn, etc.
5. Bleek + azijn. Het klinkt misschien als een krachtig ontsmettingsmiddel, maar deze twee middelen kun je maar beter nooit met elkaar mengen. “Samen produceren ze chloorgas, wat zelfs in kleine hoeveelheden al voor hoesten, ademhalingsproblemen en brandende, waterige ogen kan zorgen”, aldus Forte.
Baking soda + azijn
Baking soda (zuiveringszout) en azijn zijn los van elkaar krachtpatsers, maar samen zijn ze niet zo'n goed setje; ze verliezen hun schoonmaakkracht. Wat overblijft, is water met zout. Bovendien laat de azijn de baking soda schuimen en dat kan in een afgesloten bak tot een explosie leiden.
Ondanks dat ze er allebei voor zorgen dat je baksel rijst, is er een groot verschil. Waar baking soda simpelweg uit zuiveringszout, ook wel natriumbicarbonaat genaamd, bestaat, is bakpoeder natriumbicarbonaat met een zuur en een stabilisator als toevoeging. Baking soda heeft daarom een sterkere werking dan bakpoeder.
Bewaar altijd de verhouding een deel zuiveringszout tot twee delen azijn. Het mengsel zal bruisen en borrelen, waardoor alles weer heerlijk schoon word.
Behalve aluminium potten en pannen. Zuiveringszout en aluminium gaan niet goed samen. Het kan er zelfs door gaan roesten, dof worden of verkleuren. Dat is vooral het geval wanneer het spul in de pan trekt.
Strooi een kopje baking soda in het afvoerputje en giet er vervolgens een kopje azijn overheen. Houd een beetje afstand, want dit kan gaan bruisen en schuimen. Laat het mengsel een kwartier intrekken en giet er vervolgens langzaam een liter heet of kokend water overheen.
Daarnaast bevat het een droog zuur en een stabilisator. Dat betekent dat je er luchtige baksels mee kunt maken zonder het met een apart zuur te mengen en zonder te wachten met toevoegen tot het laatste moment, zoals dat moet met baking soda. Je kunt bakpoeder niet gebruiken om schoon te maken.
Schoonmaakazijn verklapt zijn functie al door de naam. Je gebruikt het enkel voor het schoonmaken en niet als saladedressing. Schoonmaakazijn is weliswaar azijn, maar het heeft een hoger percentage azijnzuur. Ook wordt het op een synthetische manier geproduceerd en is dus een chemisch product.
Azijn of citroensap
Combineer zuiveringszout met een neutraal smakend zuur voor de gewenste reactie. Oftewel: rijzend deeg zonder gek smaakje. Je vervangt 1 theelepel bakpoeder door 1/4 theelepel bicarbonaat en 1/2 theelepel azijn of bijvoorbeeld witte wijn of citroensap.
Maar mensen mengen ook vaak azijn en baking soda om een naar verluidt effectieve huishoudelijke reiniger te produceren . Helaas ondersteunt de chemie achter de bubbelreactie de schoonmaakhype niet. De bruisende actie is in wezen een visuele "placebo", gevormd door de combinatie van een zuur en een base.
Baking soda heeft namelijk absorberende en blekende eigenschappen. Wanneer je dit mengt met witte azijn, dan dringen de bestanddelen van baking soda makkelijk door de vezels heen en verwijderen ze de resten die de vlek veroorzaken.
Een voorbeeld: meng azijn nooit met Dreft!Want zit is een zure en een base. Meng je ze wel? Dan hebben ze allebei geen effect en is al de moeite van het schoonmaken voor niets geweest.
"We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.Ze slijten er sneller door."
Het kan effectief zijn bij het verwijderen van vuil, vlekken en het tegengaan van bacteriën. Echter, niet alle vloeren zijn geschikt om met azijn te reinigen. Vloeren zoals marmer, natuursteen of gepolijst hout kunnen gevoelig zijn voor de zure aard van azijn, wat hun oppervlak kan beschadigen.
Meng baksoda met azijn in een verhouding van 1:1, breng de pasta dan aan op het voegwerk en laat het een paar minuten zitten. Gebruik een oude tandenborstel om de pasta aan te brengen. Veeg het voegmiddel vervolgens af met een natte doek en spoel af met warm water.
Een kleefoogje is het alternatief voor het vaak moeilijk verkrijgbare en dure Helium. Een kleefoogje is erg makkelijk in gebruik.
Ballonnen die zijn behandeld met Hi-Shine zijn feller en glanzender dan ooit! Let op: Spray een fijne mist over de opgeblazen latex ballon. Gebruik genoeg om de ballon te dekken maar zorg dat de Hi-Shine niet van de ballon af gaat druipen. Wanneer niet de hele oppervlakte bedekt is, is dat geen probleem.
Helium kan gesynthetiseerd worden door lithium of boor met zeer snelle protonen te beschieten. Dit komt doordat er bij radioactief verval α-straling vrijkomt, wat heliumkernen zijn.