Vitaminen en antioxidanten Naast dat het dus spierkramp kan verkorten, zit het vocht in een pot augurken boordevol antioxidanten en vitamine C en E. Deze cocktail geeft je immuunsysteem een boost (dag griepjes!)en je lichaam een fijne opkikker, zo schrijft Cosmopolitan.
Augurkensap is niet slecht voor je, maar je hebt er uiteindelijk weinig aan. Volgens anekdotisch bewijs en heel weinig onderzoek kan het helpen tegen spierkrampen, maar hydrateert het je verder niet beter dan water.
Bij een spierkramp moet je onmiddellijk een slokje augurkensap drinken.Dat zou zenuwprikkels beïnvloeden, waardoor de spierkramp minder lang duurt.
Er zit veel vitamine K in augurken. Vitamine K ondersteunt onder andere een normale bloedstolling. Wanneer je hier een tekort van hebt, kan zelfs een klein wondje lang blijven bloeden. Eén augurk kan al 15% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine K leveren.
Er kunnen dan verschillende maag- en darmproblemen ontstaan, zoals winderigheid en diarree. Daarnaast zit er in augurken in een pot vaak veel zout. Hierdoor krijg je te veel zout binnen als je veel augurken eet. Te veel zout binnenkrijgen is slecht.
Ja, een augurk kan helpen met afvallen. Het is echter geen wondermiddel en het bevat geen speciale stoffen die ervoor zorgen dat je sneller afvalt. Een van de redenen dat augurken kunnen helpen met afvallen is, omdat het weinig calorieën bevat (1). Hierdoor past het goed in een voedingspatroon om af te vallen.
Het sap bestaat voor een groot deel uit azijn.En buiten dat het zuur is, bevat het ook de smaak van augurk, stukjes paprika, dille en mosterdzaad.
De meest gezonde optie die in de meeste supermarkten verkrijgbaar is, zijn de natriumarme augurken.
Augurk en Komkommer zijn het nauwst verwant en heten -beiden- officieel: Cucumis sativus. Toch zijn het twee verschillende soorten groene vruchten, die als 'groente' worden verhandeld. Vers ge-oogste Augurken zijn knapperig, fris van smaak maar pittger dan Komkommers.
Er zitten 5 kilocalorieën in 1 grote (20 gram) augurken. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'augurken'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Augurken bevatten heel weinig calorieën, zo'n 14 per 100 gram. Je kunt er daarom best veel van eten zonder dat je er van aankomt.
Het kan helpen om dagelijks (meer dan 1,5 liter) water te drinken, matig te zijn met alcohol, goede schoenen te dragen en de kuit te masseren. Ook hiervan zijn de effecten niet bewezen, maar sommigen hebben er baat bij. Mochten de krampen aanhouden, vraag dan advies aan de huisarts.
Als je erg veel augurken eet en dit een dagelijkse routine is, dan kun je daarmee hypertensie (hoge bloedruk) en hart- en vaatziekten in de hand werken. Hierbij geldt uiteraard dat een augurk per dag niet slecht voor je kan zijn.
Waarom de cravings naar augurken? Ben jij een van de vele vrouwen die tijdens de zwangerschap niet weg kan blijven van augurken? Dat kan komen door de sterke smaak van zuur van augurken, waar veel zwangeren behoefte aan hebben. Dit kan ook helpen tegen ochtendmisselijkheid.
Extra smaak
En nog een voordeel van augurkensap: je kunt het gebruiken als smaakmaker om het eten wat zuurder te maken. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken bij het marineren van je vlees. Maar augurkensap is ook lekker door je saladedressing, of bij het water van je kokende aardappelen.
Een augurk is als een kleine komkommer, en ook rauw lekker. Echter vaak worden augurken ingelegd in azijn, eventueel met kruiden en/of suiker. Er zijn vele verschillende soorten augurken: van zeer klein (cornichons) tot heel groot (zure bommen).
De augurk is een vrucht van de plant Cucumis sativus uit de komkommerfamilie die wordt ingelegd in azijn en/of pekel. De vers gegeten komkommer en de augurk zijn verschillende cultuurvormen van dezelfde soort met verschillende eigenschappen.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Augurken (cucumis sativus) werden al meer dan 3000 jaar geleden in India en Egypte verbouwd en behoren tot de komkommerfamilie. Ze bestaan voor 96,8% uit water.
Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Hartig beleg zoals Johma Kaas augurk is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Johma Kaas augurk is een prima keuze uit hartig beleg als dagelijks extraatje.
Hoe smaken ze? Over de smaak van een verse augurk zijn de meningen wat verschillend, de ene vind hem wat saai met een wat bittere 'bite'. Er wordt ook wel gezegd: het is een kleine “komkommer” met relatief weinig smaak, totdat hij ingelegd wordt met bijvoorbeeld azijn en/of pekel.
Augurken zijn onmisbaar tussen je burgerbroodjes. En heb je dan toch zo'n pot opengemaakt, dan kun je net zo goed het vocht van de augurken gebruiken voor een meesterlijke burgersaus. Met een scheutje van het zurige vocht transformeer je mayo namelijk tot een levendig en verslavend sausje.
Een zure bom is een Noord-Nederlandse term voor een ingelegde (grote) augurk, die vooral in Nederlandse haringkarren wordt verkocht. De smaak is zoetzuur, waarbij het zuur overheerst.
Dit product kan de wekelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Rolletjes boterhamworst augurk roomkaas is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Rolletjes boterhamworst augurk roomkaas kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.