De giftige stof in chocola is theobromine en de afbraak hiervan is juist bij honden en katten heel traag. Dit maakt dat sommige honden zelfs van een kleine hoeveelheid chocolade al ernstig ziek kunnen worden. Het komt gelukkig ook geregeld voor dat een hond of kat geen problemen krijgt na het eten van chocolade.
Als uw hond of kat de chocolade net heeft gegeten, zal de dierenarts proberen uw dier te laten braken om opname van de theobromine in het lichaam te voorkomen. Soms is een opname van uw hond of kat in de kliniek noodzakelijk. Er bestaat namelijk geen tegengif tegen een chocoladevergiftiging.
Cacao poeder: het opeten van 0.5 gram melkchocola per kilogram lichaamsgewicht kan geen kwaad, pas wanneer uw kat meer opgegeten heeft kunnen er problemen optreden. Het is verstandig om in te grijpen als uw kat meer dan 0.8 gram per kilogram heeft binnengekregen.
Het duurt ca. 10 à 14 uur voordat de theobromine uit de bloedsomloop is verdwenen en in die tussentijd wordt via het maag-darmkanaal telkens opnieuw in het bloed opgenomen. De lever heeft moeite met het afbreken van theobromine.
Het zit met name in bijzonder hoge concentraties in pure chocolade en pure cacao, omdat die o.a. worden gebruikt om te bakken of voor chocolademelk. Als een kat chocolade eet heeft dit fatale gevolgen. Het veroorzaakt hartritmestoornissen, stuipen en kramp.
Alcoholvergifting leidt tot symptomen die wij ook kennen als we veel te diep in het glas hebben gekeken: duizeligheid, een suf gevoel, gedesoriënteerd zijn en overgeven. In ernstige gevallen kan alcohol bij katten tot coma of de dood leiden, en dat is ook maar een tragisch einde voor een kat.
Chocolade is giftig voor honden, katten en papegaaien. De meeste mensen zullen geen chocolade aan hun huisdier geven maar soms krijgt een huisdier ongewild chocolade binnen. Vooral bij honden komt het voor dat ze op een onbewaakt ogenblik uit de schaal met bijvoorbeeld kerstkransjes of paaseitjes eten.
Ook kippen lopen gevaar, omdat ze vaak restjes uit de keuken voorgeschoteld krijgen. Paarden zijn ook gevoelig aan chocolade en het gevaar bestaat erin dat deze dieren niet kunnen braken. Let daarom ook op met varkens, fretten, cavia's en konijnen.
Chocolade is voor een mens niet giftig, maar voor een hond is chocolade in een grote hoeveelheid wel giftig. Dit heeft te maken met de stof theobromine. Theobromine wordt in een hondenlichaam langzamer afgebroken dan in een mensenlichaam, hierdoor is het schadelijk voor de hond en niet voor de mens.
Dierenartsen gebruiken bij katten vaak Xylazine (en vergelijkbare stoffen) om een kat te laten braken. Het gebruik van Apomorfine of Peroxide raden wij af voor de kat.
Melk bevat veel lactose, een stofje waar de meeste katten niet mee overweg kunnen. Voor het verteren van lactose is het enzym lactase nodig, oudere katten hebben dit enzym vaak niet meer. Het geven van melk kan een kat daarom behoorlijk ziek maken. Maagdarmklachten en- of braken kunnen daar het gevolg van zijn.
Yoghurt is voor de meeste katten prima, in kleine hoeveelheden. Yoghurt is voor katten zelfs gemakkelijker te verteren dan andere zuivelproducten vanwege de goede bacteriën die het bevat. Yoghurt voor katten is potentieel goed voor de spijsvertering, mits je kleine hoeveelheden geeft.
Chocolade is giftig
Honden en katten zijn gevoelig voor chocolade. De giftige stof in chocola is theobromine en de afbraak hiervan is juist bij honden en katten heel traag. Dit maakt dat sommige honden zelfs van een kleine hoeveelheid chocolade al ernstig ziek kunnen worden.
Aardbeien zijn veilig voor katten om te eten. Zolang je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt en de richtlijnen volgt, hoef je je geen zorgen te maken dat je de gezondheid van jouw kat in gevaar brengt. Houd er echter wel rekening mee dat als iets veilig is om te eten, dit niet vanzelfsprekend ook gezond is om te eten.
De hoeveelheid theobromine verschilt per chocoladesoort: witte chocolade bevat vrijwel geen theobromine, melkchocolade bevat 150-200 mg per 100 gram, pure chocolade nog 2 tot 5x zo veel (vooral banketbakkerschocolade). Het menselijk lichaam kan theobromine heel goed verwerken.
In je chocolade zitten gemalen larven van de cacaomot
Oké, dat er beestjes in je groente zitten, klinkt bij nader inzien best logisch. Maar in je chocoladereep? 'Op cacao komt de cacaomot af, die legt er eitjes in', vertelt Meerburg.
'Het vlees in tomatensoep zit heus niet alleen in de balletjes', zegt insectenspecialist Dicke. 'In 100 gram pindakaas zitten gemiddeld 30 onderdelen van insecten, in chocolade 60. ' inzitten.
Wat moet je doen als je hond chocolade heeft gegeten? Bel direct een dierenarts en vraag advies. De dierenarts kan de hond behandelen door de hond zo snel mogelijk na het eten van de chocolade te laten braken. De chocolade is dan uit de maag en komt dan niet in de darmen terecht.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
In brood zitten voedingsstoffen waar honden vaak niet goed tegen kunnen. Vooral gluten in brood gemaakt van tarwe, kunnen bij honden vervelende reacties veroorzaken, zoals jeuk en doffe vacht. Vaak veroorzaakt brood ook winderigheid of diarree.
47 g = 1 reep.
Voor katten is het eten van brood gelukkig minder schadelijk, maar het is nog steeds geen goed idee. De granen en het zetmeel dat in brood zit kan irriterend werken op de maag en darmen van een kat.
Is pindakaas veilig voor katten? Laten we het zo zeggen: pindakaas is niet giftig voor katten, in tegenstelling tot voedingsmiddelen zoals knoflook, uien en rozijnen.
Opgelet! Niet alles wat ons smaakt, is ook geschikt voor onze huistijgers. Het kan zelfs dodelijk zijn. Salami van varkensvlees bijvoorbeeld, kan een voor katten dodelijk virus bevatten.