Als die kleppen kapot zijn, stroomt het bloed terug in uw benen in plaats van naar uw hart. Hierdoor komt er meer en meer vocht in de benen. De huid op de benen komt dan te strak te staan, waardoor de huid makkelijk stuk gaat en er wonden ontstaan die moeilijk willen genezen.
Als de kleppen in de aderen niet goed meer sluiten, kan het bloed terugstromen naar beneden en zich daar verzamelen in de onderste delen van de benen. De wand van de ader is niet bestand tegen de hogere druk en zet uit. Het gevolg is dat de kleppen nog minder goed gaan sluiten dan voorheen.
Kortstondig bewustzijnsverlies, het wordt u soms "zwart voor de ogen" Kriebelhoest, die in liggende houding erger wordt. Hartkloppingen, gevoel van een snelle, fladderende hartslag. Vocht vasthouden, opgezette voeten, enkels, buik of nek.
De aandoening is over het algemeen niet levensbedreigend, maar kan wel leiden tot de verdere ontwikkeling en progressie van de veneuze ziekte. Om deze reden kunt u bij het ervaren van chronische veneuze insufficiëntie symptomen het best onmiddellijk een arts raadplegen.
De aders brengen het bloed weer terug naar het hart. In de meeste aders zitten kleppen die ervoor zorgen dat het bloed wel naar het hart kan stromen, maar niet terug naar de benen. Als deze kleppen falen, wordt het bloed niet goed naar boven afgevoerd en kunnen er klachten ontstaan.
Verschijnselen. Pijn bij het lopen is de belangrijkste klacht bij vernauwde bloedvaten in de benen, ook wel etalagebenen genoemd. De krampende pijn gaat weer over na een paar minuten rust. Als de vaatvernauwing erger wordt, treedt er ook pijn op in rust, meestal eerst aan de tenen.
Nauwe bloedvaten kunnen pijn in het been geven. Pijn/kramp als u een eindje loopt heet etalagebenen. De pijn kan ook 's nachts komen. U kunt de doorbloeding in uw been verbeteren met: niet roken, veel bewegen en gezond eten.
Meestal ontstaat een moe, loom en zwaar gevoel in de benen. Ook kan een vochtophoping rond de enkels ontstaan. Wanneer de bloedafvoer omvangrijk gestoord raakt, neemt de vochtophoping in het been toe en kunnen ook andere klachten, zoals eczeem, kleurverandering van de huid en soms zelfs open benen (wonden) ontstaan.
Een van de bekendste klachten is het 'trombosebeen': een gezwollen en pijnlijk been. Daarnaast kan het been een rood-paarse kleur krijgen, kan de huid strakgespannen staan en glanzen, en kan het been warm aanvoelen.
Wanneer de kleppen lekken, wordt de druk onder die kleppen in de ader groter. Hoe groter de druk, des te wijder het bloed vat, waardoor er meer kleppen bezwijken. Na verloop van tijd worden de gevolgen zichtbaar als spataderen: uitgezette, onder de huid gelegen, kronkelend verlopende aderen.
Er is geen genezing mogelijk voor veneuze ziekten, maar ze reageren wel goed op een behandeling. Er zijn veel behandelmethoden, zelfs voor gevorderde gevallen. De belangrijkste behandelopties zijn compressiebehandeling en chirurgie.
Slagaderverkalking is niet te genezen. Wel kan de ziekte geremd worden door medicijngebruik en een gezonde leefstijl. Of een vernauwde slagader behandeld moet worden is afhankelijk van de plaats van de vernauwing en de ernst van de klachten.
Aders staan minder onder druk dan slagaders en hebben daarom een dunnere wand. De aders bevatten kleppen om het bloed de juiste kant op te laten stromen.
In het binnenste van de aderen zitten slipvormige kleppen die ervoor zorgen dat het bloed maar één richting op kan stromen. Als het bloed naar boven stroomt in het been door de druk die de pomp van de gewrichten en spieren uitoefenen, laten de kleppen het bloed door.
Een kloppend gevoel rondom de spatader.Jeuk rondom de spatader.Uw benen voelen zwaar en vermoeid aan.Pijn en/of spierkrampen in de benen.
De eerste verandering in uw aderen zijn doorgaans al opgetreden lang voordat u spataderen of andere zichtbare tekenen opmerkt. Vermoeide of jeukende benen, gezwollen enkels 's avonds, een stekend gevoel of pijn in de benen zijn de eerste signalen van veranderingen in de aderen.
Alle patiënten met diep veneuze insufficiëntie kunnen in principe worden behandeld met alleen conservatieve maatregelen. Een chirurgische correctie is geïndiceerd wanneer, ondanks het gebruik van adequate compressiekousen en een strikte naleving van leefadviezen, ernstige klachten zoals ulcera van de huid persisteren.
Zwachtelen of compressietherapie wordt toegepast bij:
Gevolgen van onvoldoende werking van de bloedvaten (Veneuze insufficiëntie). Vochtophoping (oedeem), ontstaan door slecht werkende aders, hartproblemen, wondroos of immobiliteit. Behandelen open beenwond (veneus ulcus cruris).
Ook belangrijk is om veel te wandelen en zo weinig mogelijk te staan. Sporten zoals fietsen, Nordic walking en joggen zijn ook goed voor de aderen en de spierpomp. U kunt de bloedstroom ook verbeteren door specifieke vaatoefeningen te doen.
Risicofactoren om CVI te ontwikkelen
Vrouwen hebben vaker last van CVI dan mannen omdat oestrogeen in het vrouwelijk lichaam de aderwand kan verzwakken. Roken, een ongezond dieet, een beroep waar je langdurig rechtstaat of zit en onvoldoende beweging verhogen het risico op chronische veneuze insufficiëntie.
Vooral vette vissoorten, zoals haring, makreel en zalm, bevatten veel omega-3-vetzuren. Deze vetten hebben een gunstige uitwerking op een hoge bloeddruk en verminderen de afzetting van cholesterol tegen de vaatwanden.
Bij een ernstige vernauwing krijgt een gedeelte van het hart onvoldoende zuurstof en energie en beginnen de hartcellen stillaan af te sterven.
De hartkatheter heeft een klein ballonnetje die de cardioloog kan opblazen op de plek van de vernauwing. Nadat de vernauwing is opgelost, plaatst de cardioloog meestal een stent om de kransslagader open te houden. Uw cardioloog kan u voor een dotterbehandeling verwijzen naar het Hartcentrum.