Tijdens de eerste autorijles zal de instructeur zien hoe snel je de eerste rijvaardigheden oppikt. Hij kan op basis daarvan een persoonlijk lesadvies opstellen. Je krijgt te horen hoeveel autorijlessen de instructeur denkt dat je nodig zult hebben voordat je je rijbewijs kunt halen.
Eigenlijk word je eerste rijles heel relaxed.Je zult dan direct merken dat autorijden helemaal niet zo eng is als wat je eerst denkt. Het maakt ook niet uit als het niet goed gaat de eerste keer.
De meeste jongeren volgen een rijles van een uur en hebben voordat ze geslaagd zijn gemiddeld 35-40 uur nodig. Maar let goed op, want dit is een gemiddelde. Er zijn altijd leerlingen die sneller hun rijbewijs halen en ook mensen die er langer over doen. Het hangt er ook vanaf of je gevoel hebt voor autorijden.
Je eerste rijles is altijd spannend, je hebt ineens die verantwoordelijkheid en je moet nog veel leren. Maar wees gerust, want het komt allemaal goed! Je instructeur weet precies hoe hij/zij met jouw zenuwen om moet gaan en na een paar minuten zit je al een stuk relaxter achter het stuur.
Gemiddeld heeft iemand 43 uur rijles nodig om het rijbewijs te halen (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2021). Dit verschilt natuurlijk per leerling.
"Het kost gemiddeld 10 tot 12 rijlessen om te leren koppelen en schakelen. Als je dat overslaat, kun je veel sneller en dus goedkoper je rijbewijs halen."
Na het volgen van minimum 20 uur rijles kunt u het voorlopig rijbewijs M18 afhalen. Hiermee mag je alleen de baan op (dus zonder begeleider)!
Hoe meer je oefent, hoe beter je voorbereid bent. Minimaal 20 uur rijles bij een erkende rijschool. Als de rijschool oordeelt dat je in staat bent om alleen verder te oefenen, krijg je een bekwaamheidsattest. Met dat attest haal je je voorlopig rijbewijs af waarmee je alleen mag oefenen.
Schakel alle verbruikers, zoals het licht, uit. Druk op de rode start/stopknop. De motor schakelt nu uit. Als de motor niet meer loopt, kun je de koppeling en daarna het rempedaal loslaten.
Een lesauto is in het bezit van dubbele bediening. Jouw instructeur kan vanaf de passagiersstoel remmen en de koppeling gebruiken. Daarnaast bevinden zich extra spiegels op de lesauto, zodat de instructeur zicht blijft houden op het verkeer.
Hoeveel rijlessen kan ik per week volgen? In principe net zo vaak als je wilt. De meeste mensen doen 1 keer in de week, maar hoe eerder je je rijbewijs wilt hebben ja hoe meer je in een week zal moeten lessen. Als je 'm dus heel snel wilt hebben kan je dus ook meerdere keren, 3 of 4 keer in de week lessen.
Met code 78 op uw rijbewijs mag u alleen met een automaat rijden. U krijgt deze code op uw rijbewijs als u zelf heeft gekozen om het praktijkexamen met een auto of motor met automatisch schakelsysteem te doen.
Stappen om sneller te leren schakelen
Maar doe wel net alsof de motor aan staat en je rijdt. Trap het koppelingspedaal in en zet de versnellingspook in de 1e versnelling. Om het zo realistisch mogelijk te maken; laat het koppelingspedaal in 3 seconden helemaal omhoog komen.
1e versnelling: Gebruikt bij het starten vanuit stilstand, geschikt voor snelheden tot 10-20 km/u. 2e versnelling: Geschikt voor snelheden tussen 20-40 km/u. 3e versnelling: Optimaal voor snelheden tussen 40-60 km/u. 4e versnelling: Gebruik deze versnelling bij snelheden van 60-80 km/u.
Kijk in de binnenspiegel en schat in wat het verkeer achter je gaat doen. Kijk in de linker zijspiegel als je een beweging naar links gaat maken of in de rechter zijspiegel als je een beweging naar rechts gaat maken. Je controleert in deze spiegel of er op dat moment geen voertuig wil inhalen.
Wat fout gaat:
Het veel dicht langs geparkeerde auto's, obstakels of fietsers rijden. Niet goed of onvoldoende voorsorteren. Het te ruim of krap nemen van bochten, dit kan komen door nonchalant sturen. Te veel naar links blijven rijden op een smalle weg met tegenliggers.
Autorijden is een leerproces en uiteindelijk lukt het vrijwel iedereen om het te leren. Hoe moeilijk het is hangt sterk af van de persoon die je bent, sommige mensen kunnen het vanaf dag één, anderen zullen nog maanden soms zelfs jaren ergens moeite mee hebben, maar uiteindelijk lukt iedereen het!
Op dit moment werkt de overheid aan het nieuwe Nederlandse Reglement rijbewijzen; de richtdatum voor invoering is 1 juli 2023. In de regeling wordt opgenomen dat bestuurders met een B-rijbewijs ook een elektrische bestelwagen mogen besturen met een totaalgewicht tot 4250 kg.
De kandidaat mag dus maximum 9 lichte fouten of maximum 1 zware én 4 lichte fouten maken.