Er is bijvoorbeeld bananensoep, gefrituurde banaan en gekookte banaan, maar ook bananenbier. Populaire snacks zijn chipsi mayai (aardappelomelet), samosa (deegdriehoekje gevuld met vlees of groenten) en mishkaki of nyama choma (gegrilde vleesspies). Aan de kust en op Zanzibar eet men veel vis, kreeft en krab.
De Tanzaniaanse keuken kent weinig variatie. Het nationale gerecht is 'ugali', maïsmeel met kip of geit. Groente en fruit krijg je zowel op de safari als tijdens de beklimming van de Kilimanjaro meer dan voldoende. Aan de kust wordt veel rijst geserveerd met vis en zeevruchten.
Conclusie: Zanzibar hoeft niet duur te zijn
De vliegtickets naar Zanzibar zijn aan de dure kant. Maar het relatief goedkope leven op het eiland, trekt dat wel weer recht. Een vakantie naar Zanzibar kan dus best betaalbaar zijn, maar kan ook krankzinnig duur worden. Dat ligt vooral aan het hotel wat je kiest.
Belangrijke Tanzania-inentingen zijn DTP en hepatitis A. Vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht als je zeven dagen voordat je Tanzania binnenkomt, langer dan twaalf uur in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt. Een cholerastempel is verplicht als je naar Zanzibar gaat.
Het is verboden om schelpen, schilden, huiden, koraal en ivoor mee te nemen uit Tanzania. Meer informatie over wat je wel en niet mee mag nemen, vind je op de website van de douane.
Je wordt meestal uitgenodigd om 's avonds te komen eten en dan word je zo tussen zeven en acht uur verwacht. Dan krijg je een drankje, een drankje en nog een drankje. Het enige wat er is om te voorkomen dat je voor negen uur al stomdronken bent is een schaaltje chips.
Ga je alleen vakantie vieren op Zanzibar en sla je het vasteland van Tanzania over, dan kun je via TUI een directe vlucht van Amsterdam naar Zanzibar boeken. Dan is de vliegtijd naar Zanzibar ongeveer 9,5 uur.
Mnemba Island, Zanzibar
Dit is één van de mooiste stranden van ter wereld en de topper in Zanzibar. Het privé-eiland ligt ten noordoosten van Zanzibar en heeft schitterende, verlaten witte stranden. Het koraal is hier onaangetast, dus je kunt hier fantastisch snorkelen en duiken.
Er is een hoog malariarisico in gans het land, inclusief Dar es Salaam en Zanzibar. We raden muggenwerende maatregelen aan van de schemer tot de ochtend in combinatie met de inname van malariatabletten. Laat u bij koorts tijdens of na de reis altijd zo snel mogelijk testen op malaria. Er is risico op gele koorts.
Het ontbijt of fufu bestaat meestal uit granen met melk, brood met ei of vis. De lunch is eerder een snack: sandwich, banaan met pindanoten. Het avondmaal is vaak een grote maaltijd en telt als belangrijkste maaltijd van de dag.
Maar ook de welgestelde Zuid-Afrikaan neemt nog vaak als ontbijt een bordje pap. Deze maïspap wordt putupap genoemd en wordt gegeten met suiker. Bij de overige maaltijden wordt putupap ook wel geserveerd net als mealiebrood (maïsbrood).
Fufu of foufou is een vaste brij verkregen uit de cassave, bakbananen en/of yams. In geheel West- en Midden-Afrika is het een hoofdbestanddeel van of een onderdeel van vele gerechten.
Zuid-Afrika heeft veilig drinkwater
Het kraanwater in Zuid-Afrika is drinkbaar. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken bij het spoelen na het tandenpoetsen, ijsklontjes in je frisdrank en gewassen rauwkost bij het diner. In sommige landelijke gebieden is het water minder betrouwbaar.
Hoewel Zuid-Afrika bekend staat om de uitstekende wijnen, drinken de Zuid-Afrikanen zelf het liefste hun dagelijkse bier. Vaak drinkt men er Lager-bier, maar de laatste jaren wordt pils steeds populairder, met merken als Castle, Black Label en Lion.
Ter indicatie kunt u aanhouden dat een fooi voor een kofferjongen US$ 1-2 per service is en voor uw gids/chauffeur tijdens de reis een bedrag van 5-10 US$ per persoon per dag een richtlijn is.
Zanzibar is een veilig eiland om te reizen. Het wordt wel aangeraden om na zonsondergang niet over straat te lopen. Op drukke plaatsen, in steden en aan de straatkant moet u extra waakzaam zijn voor pickpockets. U neemt beter geen waardevolle spullen mee.
De beste reistijd in Tanzania is tijdens de maanden januari-februari en van juni t/m oktober. Tanzania heeft grotendeels een tropisch klimaat met temperaturen tussen de 27 en 32 graden Celsius. 's Nachts kan het in de hooglanden wel afkoelen tot rond de 12 graden.
Naast de Shilling kunt u in Tanzania ook terecht met de US dollars en euro's, met name in de lodges. Pinpas: in de Arusha en Dar es Salaam zijn beperkt ATM (geldautomaten) aanwezig.
De munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse shilling (TZS). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 500, 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 TZS.
Voor reizen naar Tanzania is een visum verplicht. Je kunt een visum aanschaffen voorafgaand aan de reis. Dit kan via www.immigration.go.tz óf check de Visum en Reisdocumenten pagina voor vertrek. Ook kun je het visum ter plaatse op de luchthaven aanschaffen.