Wil je je conditie verbeteren? Dan train je het best tussen 70% en 85% van je maximale hartslag. Daarmee verbeter je namelijk je ademhalingssysteem, longfunctie en uithoudingsvermogen. Ook je aërobe conditie, waarmee je lichaam zuurstof naar je spieren brengt en afvalstoffen afvoert, gaat erop vooruit.
Je maximale hartslag heeft weinig te maken met hoe goed je getraind bent. Sommige topsporters hebben een relatief hoge maximale hartslag, anderen een lage. Door intensief te trainen gaat deze niet omhoog. Een beter getraind hart gaat juist efficiënter werken: het hart kan met minder slagen net zo veel bloed rondpompen.
Hoe lang duurt het voordat je resultaat kunt verwachten? 'In principe gaat het vrij snel. Binnen 2 à 3 weken moet je merken dat je je rondje met meer gemak doet. De conditie van het hart-, spier- en longgebied kan heel snel vooruit gaan, ook bij mensen die niet fit zijn.
Als we over conditie praten, dan hebben we het meestal over de staat waarin ons lichaam verkeert, en dan vooral over wat we lichamelijk kunnen presteren. Als iemand zegt dat hij/zij 'in goede conditie is', dan wordt bedoelt dat hij/zij fit is en bijvoorbeeld de trap op kan lopen zonder buiten adem te raken.
1 - 2 jaar: 100 - 150. 2 - 5 jaar: 95 - 140. 5 - 12 jaar: 80 - 120. ouder dan 12 jaar: 60 - 100.
Je hartslag zegt iets over hoe vaak je hart per minuut slaat, en ondanks het feit dat je je precieze hartslag minder goed voor de geest kunt halen, is het zeker niet onbelangrijk - je rusthartslag zegt namelijk iets over hoe goed je hartspier functioneert.
De ideale vetverbrandingszone ligt zo tussen de 50 en 65 % van je maximale hartslag. Als vuistregel kun je 45 tot 50 slagen onder je maximale hartslag gaan zitten. Deze hartslag kun je bepalen met de formule '220 – je leeftijd'. Dit is slechts een indicatie van je maximale hartslag.
Hoe meet je de conditie? De beste meting is een test op de fiets-ergometer of de loopband, waarbij het fietsen of lopen steeds zwaarder wordt gemaakt. Je gaat door tot je niet meer kunt. Gemeten wordt hoeveel zuurstof je maximaal opneemt.
Uit recente studies blijkt dat het vergelijken van hartslag in rust met de maximale hartslag bij inspanning een goede indicator is voor conditie. Je kunt gemakkelijk zelf de ontwikkeling van je conditie in kaart brengen door je hartslag te meten en daaruit je zuurstofopname te bepalen.
Je hebt mixt je workouts niet genoeg. Het is belangrijk om je workouts regelmatig af te wisselen. Als je steeds dezelfde training doet went je lichaam hieraan en daarom zul je minder snel verbeteringen zien. Ook raak je (hopelijk) minder snel verveeld als je steeds iets nieuws uitprobeert.
Met welke sporten kun je snel een goede conditie opbouwen? Klassieke duursporten zoals lopen, wandelen, zwemmen en fietsen zijn ideaal om je conditie op te bouwen. Maar je kunt evengoed kiezen voor alternatieven zoals nordic walking, skeeleren, mountainbiken, roeien, touwtjespringen, schaatsen...
Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen. Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.
Door te fietsen, hardlopen, zwemmen, dansen of schaatsen ontwikkel je een goede cardiovasculaire werking en bloedsomloop. Die twee zorgen voor de toe- of afname van het aantal hartslagen en het stijgen of dalen van je bloeddruk. Recht tegenover cardio staat krachttraining.
Wat is het? De term sporthart verwijst naar veranderingen in het hart als gevolg van intensieve en langdurige training. Het kan gaan om wijzigingen in de structuur (de hartspier en de grootte van het hart) en in de elektrische activiteit van het hart (het hartritme).
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
Hoge hartslag bij sporten
Dan gaat je hart sneller kloppen. Tijdens het sporten kan je hartslag oplopen tot 180 slagen per minuut. Hoe hoog de hartslag wordt bij inspanning is per persoon verschillend. Bij sommige mensen loopt de hartslag wel op tot boven de 200 slagen per minuut.
Langzaam (en lang) lopen heeft meer voordelen, zoals:
Door langzaam hardlopen wennen je pezen en gewrichten aan de impact van (lang) hardlopend onderweg zijn, best handig als je bijvoorbeeld een marathon wil lopen; Al na een paar langzame duurlopen word je sneller met dezelfde hartslag.
Vo2 max scores van athleten
De meeste vrouwelijke atleten hebben een score tussen de 60-85 ml en mannelijke atleten tussen de 70-85. Sommige atleten halen zelfs een score boven de 90. De hoogste Vo2 Max scores worden over het algemeen behaalt door langlaufers, zij hebben waardes die oplopen tot 96 ml/kg/min.
Hierbij kunt u denken aan testen van uw lichaamssamenstelling (lengte, gewicht, vetpercentage, spiermassa), bloeddruk, knijpkrachtmeting, longfuncties, lenigheid en een basis conditietest (fietstest sub-maximaal, Astrandtest genaamd).
Voeding, rust en herstel voor een betere conditie
Conditie bouw je het snelste op met een (licht) positieve energiebalans met onder andere voldoende eiwitten. Als je aan het afvallen bent (minder eten dan dan je verbruikt) is conditie opbouwen wel mogelijk, maar werkt het natuurlijk minder efficiënt.
Uithoudingsvermogen is een onderdeel van conditie. Conditie bestaat uit nog 4 onderdelen: kracht, lenigheid, coördinatie en snelheid. Veel mensen duiden conditie aan met het niet buiten adem zijn.
Over het algemeen geldt dat hoe zwaarder de inspanning is hoe hoger de hartslag wordt. Er zijn meerdere factoren die de hartslag beïnvloeden zoals het weer, psychische toestand, tijdstip van de dag en conditie. Onder invloed van deze factoren kan de hartslag afwijken met ongeveer 10 slagen per minuut.