Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
Het hoofdgerecht bestaat meestal uit een gerecht met vis of vlees. Paella is daarbij een populaire optie: dit traditionele Spaanse gerecht bestaat uit saffraanrijst, met daarin vis, kip en/of zeevruchten en groenten. Bij het hoofdgerecht zijn vaak nog bijgerechten.
Dinertijd in Spanje: 21.00-23.00 uur
Spanjaarden eten salades in de zomer, warme soepen in de winter en omeletten of eieren (meestal gegeten bij het avondeten) het hele jaar door. Dit is ook tapastijd, wanneer mensen graag een maaltijd delen aan een bar, omringd door vrienden en familie.
Diner (cena)
Het diner wordt pas rond 21. oo á 22.00 uur in Spanje gegeten, véél later dan wij gewend zijn. Ik kan eerlijk gezegd nog niet aan dit late diner tijdstip wennen en heb hierin een eigen ritme gevonden.
Een typisch Spaans diner kan bestaan uit verschillende tapas, zoals jamón ibérico, patatas bravas of tortilla de patatas, gevolgd door een eenvoudig hoofdgerecht, zoals gegrilde vis, een lichte salade of een kleine portie paella .
Lunch (La Comida) De middagmaaltijd of la comida, zoals het in Spanje heet, is de grootste maaltijd van de dag. Het is absoluut een grote maaltijd en bestaat meestal uit meerdere gangen en wijn.
Dat men in Spanje zo laat eet, komt door verschillende factoren. Een daarvan is dat de werkdagen in Spanje langer duren dan in de meeste Europese landen , en dat bedrijven vaak een paar uur in de middag gesloten zijn.
Een draaiende motor is not done in Spanje. Moet je langer dan twee minuten wachten, in de file of bij een spoorwegovergang, dan moet je de motor afzetten.
Bovendien werken Spaanse werknemers doorgaans 11 uur per dag, van 9.00 tot 20.00 uur. Met het avondeten om 21.00 uur en een paar uur tv kijken, gaan ze meestal niet voor middernacht naar bed.
Het meest typische om te bestellen is una tostada, wat een stuk geroosterd brood is. Vaak is het wit stokbrood, maar je kunt bijvoorbeeld ook om meergranen of volkoren vragen. Heb je meer honger, bestel dan een bocadillo. Dit is een broodje, waar je vervolgens zelf de ingrediënten voor kunt kiezen.
Paella is het nationale gerecht van Spanje, en komt uit het gebied rond Valencia. De basis bestaat uit rijst, saffraan en olijfolie, vaak aangevuld met kip, chorizo, mosselen, langoustines en doperwten.
Hun dag begint om 8:00 uur 's ochtends en lunch is rond 2:00 - 3:00 uur 's middags . De hele stad gaat dan dicht, behalve de toeristische trekpleisters, en alles gaat om 5:00 uur 's middags weer open. Het avondeten is ook erg laat, om 10:00 uur 's avonds, en in tegenstelling tot in de Verenigde Staten eten ze een behoorlijk groot diner. Spanjaarden zijn ook grote fans van brood.
De kosten van eten in Spanje
Als je ervoor kiest om in restaurants te dineren, kun je gemiddeld tussen de €13 en €25 per persoon verwachten. Deze kosten kunnen snel oplopen als je elke dag uit eten gaat. Een alternatief is om fastfood te eten, waarbij de prijzen doorgaans liggen tussen de €6 en €8.
Een fooi is in Spanje, net als in Nederland en België, een vrijwillige bijdrage om je blijk van waardering te tonen. Geen verplichting dus. Servicio (bedieningsgeld) is vaak al inbegrepen op de restaurantrekening, maar daarnaast is een fooi van 5 tot 10 % gebruikelijk.
Om de tijd tot de lunch door te komen eten de Spanjaarden tijdens hun ochtendpauze meestal een bocadillo, een lekker belegd stuk stokbrood. Ook zijn croissants, tortilla de patatas (stevige aardappelomelet) en pan con tomate (geroosterd brood met geraspte tomaat, knoflook en olijfolie) erg populair.
Uit de slaappatronen van de Spaanse bevolking blijkt dat 80% van de bevolking minimaal 7 uur per dag slaapt, met een kortere slaaplatentie dan in andere buurlanden en een aanzienlijk langere totale slaapduur.
Spanjaarden zijn aan het eten of ze praten over eten. Drie maaltijden per dag en tussendoor een snackje is niet gebruikelijk in Spanje. Je komt op straat geen Spanjaard tegen die onderweg naar de metro op een broodje kauwt of een afhaallunch eet achter zijn bureau.
Spanjaarden werken tot acht uur 's avonds
Spanjaarden zijn de koningen van het late leven. Ze zijn gewend om een lange middagpauze te houden, om de hitte te ontvluchten. De lunchpauze start meestal om twee uur in de middag en duurt makkelijk tot vier uur.
Vermijd onrust . Pas op voor tasjesroof, zakkenrollen en diefstal uit auto's in grote steden. Kleine criminaliteit is een ernstig probleem in Barcelona. Wees voorzichtig op toeristische plekken, stranden en in het openbaar vervoer.
In de zomer hanteert Spanje effectief de “dubbele zomertijd ” waarbij het om 22:30 uur ’s avonds nog licht is. Wie wil er dan naar bed? En dus doen de Spanjaarden dat niet!
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
De Spaanse keuken is rijk, divers en dankzij het Mediterrane dieet behoorlijk gezond. In Spanje koken ze met pure ingrediënten, noten en veel gezonde vetten. Ook eet men in Spanje veel zeevruchten, volkoren en verse producten, zaden en erg veel groenten en fruit.