De beste en misschien wel enige manier of het traditionele eten van Centraal Java te omschrijven is: zoet. Dit komt dan ook terug in het beroemde gerechtgudeg, een curry gemaakt van jackfruit. Specialiteiten uit Yogyakarta zijn onder andere ayam goreng, kip, en kelepon, groene rijstballetjes.
Heel er gevarieerd is het niet en veel gerechten zijn gebaseerd op rijst, vlees en groente. Ze eten hier ook veel vis, kip, geit en rundvlees. Dat zijn de belangrijkste vlees ingrediënten. Varkensvlees eten ze niet omdat het een islamitische land is.
Nasi Goreng
Als een van de nationale gerechten van het land, mag nasi goreng niet vergeten worden. De gebakken rijst wordt verrijkt met groenten, garnalen, kip, vis, of jouw persoonlijke keus. Vergeet de kroepoek niet!
Rendang. Rendang is misschien wel het bekendste gerecht uit Indonesië. Het is door CNN in 2011 zelfs verkozen tot het lekkerste gerecht ter wereld. Dit typisch Indonesische stoofgerecht heeft een heel rijke smaak.
Het eten in Indonesië is erg lekker en ook nog eens goedkoop. Het heeft ook niet heel veel invloed op je budget voor Indonesië. Op night markets kun je voor €1 een kleine snack halen en voor €5 heb je een volledige maaltijd. Als je uit gaat van een lokale maaltijd betaal je zo'n €5.
In hun vrije tijd dragen veel Indonesiërs bijvoorbeeld een spijkerbroek met hierop een bloesje of een T-shirt, eigenlijk hetzelfde als wat wij in Nederland dragen. Voor het werk dragen Indonesiërs nette pantalons en overhemden of blouses. Draagt een vrouw een rokje naar het werk, dan is dit vaak tot over de knie.
Indonesische gerechten hebben rijke smaken; meestal omschreven als hartig, pittig en kruidig, en combineren ook basissmaken als zoet, zout, zuur en bitter. De meeste Indonesiërs houden van heet en pittig eten, dus sambal is een belangrijke smaakmaker in de Indonesische keuken.
Ondanks de vele regionale verschillen, zul je rijst in alle uithoeken van Indonesië op de menukaart zien. Niet echt verrassend. Rijst in het Indonesisch is 'nasi' en je zult ze voornamelijk in de varianten 'nasi putih' (witte, gekookte rijst) en 'nasi goreng' (gebakken en gekruide rijst) eten.
- Eet altijd alleen met je rechterhand. Je linkerhand is onrein. Die gebruiken Indonesiërs om zich te wassen. Eten, mensen of dingen aanraken doe je dus met je rechterhand.
Onder Indonesisch eten worden de authentieke gerechten uit Indonesië verstaan. Ieder eiland van de archipel heeft haar eigen specialiteiten. De Indische keuken is een samensmelting van de Indonesische en Europese keuken.
Voor de balinezen vindt de belangrijkste maaltijd in de ochtend plaats zo rond elf uur. Daarna wordt wat overblijft bewaard. Mochten zij dan opnieuw honger krijgen kunnen zij hiervan eten. Daarna kopen zij de hele dag door snacks zoals gebakken banaan, zoete cake, een rijstbal of bakso.
Don't: Een Bali Belly oplopen
Drink bijvoorbeeld alleen schoon water en vermijd rauw voedsel als salades en sushi. Pas ook op met vlees waarvan je niet weet hoe lang het er al ligt. Was regelmatig je handen, eventueel met desinfecterende handgel en eet waar het druk is.
Eet altijd alleen met je rechterhand. Je linkerhand is onrein. Die gebruiken Indonesiërs om zich te wassen. Eten en mensen of dingen aanraken doe je dus met je rechterhand.
Bekende Indonesische souvenirs zijn bijvoorbeeld sjaals, kleden, keramiek of souvenirs gemaakt van aardewerk, brons of porselein. Het is dan wel belangrijk om er op te letten waarvan het product is gemaakt en of het uit de regio komt. Een tas met het label 'made in Hong Kong' kun je misschien beter laten staan.
Je kan er snorkelen, fietsen, wandelen, boottochtjes maken en dolfijnen spotten. Fiets langs groene rijstvelden (sawa's), maak een tocht door de jungle per quad en ga snorkelend op zoek naar Nemo. Er zijn vele mooie stranden en de oudere kinderen kunnen bij Bali zelfs leren surfen. Kortom, Bali is zeer kindvriendelijk.
Is Jakarta een dure stad? De prijzen van basisproducten in Jakarta zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.81 keer minder betalen om te winkelen in Jakarta dan in Nederland.
De Indonesische keuken kent een grote hoeveelheid kruiden. De meest gebruikte zijn: laos, djintan (komijn), djahé (gemberwortel), kentjoer, koenjit (kurkuma, geelwortel), ketoembar (korianderzaden) en sereh (citroengras).
Dus voor de duidelijkheid: met 'Indisch' verwijzen we dus niet naar inwoners van het land 'India', waar veel mensen het wel mee verwarren. Als laatste hebben we 'Indonesisch'. Met deze term hebben we het over de oorspronkelijke bevolking, zoals Javanen, Sumatranen en Balinezen.