Een gebruikelijk Ethiopisch maal bestaat uit injera en een scherp gekruide stoofpot waar rundervlees, lamsvlees, groenten, of peulvruchten zoals kikkererwten in worden verwerkt. De keuken van het in Ethiopië woonachtige Guragevolk maakt daarnaast ook gebruik van de onechte bananenplant (enset, Ge'ez: እንሰት inset).
Injera's zijn pannekoeken gemaakt van teff-meel. Ze worden geserveerd met verschillende vleesgerechten en verse groenten. Je eet het met je rechterhand, waarmee je stukken van de injera afscheurt.
In Ethiopië kun je eten het beste vergelijken met de Europese stijl, maar dan net wat pittiger. De Ethiopische keuken is een van de beste Afrikaanse keukens. Gerechten bestaan meestal uit pittige groenten met verschillende soorten vlees.
Qua vlees wordt in de Eritrese keuken relatief veel lams- en schapenvlees gegeten. Kip en rundvlees worden veel minder gebruikt. De groenten die geserveerd worden bij de maaltijd worden meestal gebakken en aangemaakt met een pepersaus.
Als drinken is er water, koffie of thee. Vruchtensap is ook mogelijk, maar wordt doorgaans minder gedronken bij het ontbijt. Veel mensen in Eritrea slaan het ontbijt ook over en lunchen juist wat uitgebreider.
In Eritrea zijn de twee grootste godsdiensten het christendom en de islam (voornamelijk soennieten). 63% van de bevolking is christen. Het belijden van de christelijke religie is toegestaan voor de De Eritrees-orthodoxe Tewahedo-kerk, de Rooms-Katholieke kerk en de Evangelische (Lutherse) Kerk van Eritrea.
De Ethiopiërs eten met hun rechterhand en zijn gek op injera. Injera kun je vergelijken met een pannenkoek die wordt gemaakt van de graansoort teff, die alleen in Ethiopië voorkomt. Doordat het deeg voordat het bereid wordt drie dagen lang fermenteert, heeft Injera een licht zure smaak.
Teffmeel is niet alleen de allerkleinste graansoort ter wereld en zou ook wel eens de gezondste kunnen zijn. Het bevat veel vezels, vitamines en mineralen, proteïne en belangrijke aminozuren. Het bevat, net als andere granen, wel veel koolhydraten.
Berbere kruiden worden ook wel de ruggengraat van de Ethiopische keuken genoemd. Deze traditionele specerijenmix bestaat meestal uit rode chilipeper, fenegriek en gember, aangevuld met warme kruiden als koriander, komijn, gember, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, cayennepeper en kardemom.
Abyssinia African Grocery
In de winkel kun je namelijk ook dagelijks verse injera kopen. Er is - behalve op Ethiopische en Eritrese feestdagen - altijd voldoende.
Uiteraard is Afrika ook een gigantisch groot continent, en telt ze ontelbaar verschillende keukens... Er zijn héél veel lokale verschillen, maar ook enkele typische ingrediënten die je vaak ziet weerkeren: kip, melkproducten, cassave, bakbananen, rijst, okra, pittige chilipepers en véél kruiden.
Fenegriek – anijs, komijn, karwijzaad.
Teff is een glutenvrij graansoort dat oorspronkelijk uit Ethiopië komt. Het gewas behoort net zoals andere bekende granen, zoals bijvoorbeeld rijst en tarwe, tot de grassenfamilie, maar is deel van een andere soort: de liefdegrassen. Teff heeft zeer kleine korrels.
De voordelen op een rij
Teff bevat essentiële mineralen zoals calcium als bouwstof voor spieren en botten, magnesium, kalium en is zeer ijzerrijk. Teff bevat veel langzaam verteerbare en onverteerbare, complexe koolhydraten.
Teff is een glutenvrije graansoort die oorspronkelijk uit Afrika komt. Teff stamt af van de grassenfamilie en bestaat uit erg kleine zaadjes. Teff past in een gezond eetpatroon want het zit boordevol vezels. Je kunt de vlokken op allerlei manieren eten.
Waarom vluchten mensen uit Eritrea? Veel mensen ontvluchten Eritrea vanwege de dienstplicht. Deze duurt officieel achttien maanden, maar kan in de praktijk oplopen tot meer dan tien jaar. Daarnaast blijft een Eritreeër tot z'n vijftigste als reservist dienstplichtig.
De Kopten geloven wel in de 'twee naturen van Christus', maar dat die bij 'het mysterie van de Incarnatie' verenigd werden: de volmaakte vereniging van Christus' goddelijkheid en menselijkheid.
Baharat is Arabisch voor specerij en is voornamelijk geschikt voor het kruiden van vlees, maar wordt ook gebruikt voor het bijkruiden van soepen en sauzen. Een tweede bekende kruid is ras el hanout, dit staat voor “Het beste van de winkel”.
Sumak is een smaakmaker in het Midden-Oosten, waar het ook zijn origine vindt. Het is de gedroogde, paarsrode, harige vrucht van de sumakstruik Rhus coriaria, een struikgrote verwant van de cashew- en mangoboom. Er zijn wel 150 verschillende soorten sumakstruiken waarvan slechts zes soorten eetbaar zijn.
Nu kom je deze kruiden zo af en toe in mijn recepten tegen, vooral de Baharat. Regelmatig vragen mensen mij hoe ze deze kruiden kunnen vervangen, en mijn antwoord is dan: met paprikapoeder en een snufje cayennepeper.
In de oudheid werd fenegriek door vrouwen gebruikt ter bevordering van de borstomvang. De borsten zouden er steviger en voller van worden. Dit komt door de steroïde saponinen die de werking van het hormoon oestrogeen nabootsen. Het lijkt alleen te werken als je van nature een laag oestrogeengehalte hebt.
Fenegriek is rijk aan ijzer en koper. Fenegriek bevat saponine en coumarinen, waardoor het kan helpen bij aderproblemen. Verder heeft het ontstekingswerende eigenschappen en bevordert het de galproductie.
Het is ook een van de meest voorkomende kruiden die worden gebruikt om het haar te versterken. Fenegriek wordt meestal gebruikt in gevallen van ernstig haarverlies, waardoor het haar zacht en zijdeachtig wordt.