Italianen eten niet gauw een simpel broodje maar nuttigen een uitgebreide warme maaltijd. Bij de Italianen thuis bestaat dit vaak uit een primo (warm pasta gerecht), een secondo (vlees- of visgerecht) en een contorno (bijgerecht zoals salade, aardappelen of andere groenten).
Ravioli: Vierkante deegkussentjes, gevuld met vlees. Tortellini: Schelpjespasta gevuld met vlees of kaas. Annellini: Kleine pasta-ringetjes die meestal in soep worden gebruikt. Cannelloni: Een soort hartige pannenkoek, opgerold en gevuld met gehakt of groente (spinazie), Parmezaanse kaas en kruiden.
De lunch is meestal de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je agenda het toelaat kun je voor een tweegangenlunch kiezen: pasta als eerste gang en vis of vlees als tweede. Wil je alleen even een snelle hap, bestel dan een salade of broodje.
Hou je van zoete brioches of cornetti (croissants), met jam, honing of Nutella dan zit helemaal goed in Italië. De Italianen ontbijten namelijk het liefst zoet. Ze ontbijten thuis met een kop warme melk en koekjes om lekker te dopen of buiten de deur bij een barretje met een cappuccino met een brioche.
Lunch en diner
De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend.
Pizza's zijn over algemeen het goedkoopst. Een simpele margarita kost €5 tot €10, een pizza met iets meer beleg kost tussen €7 en €15. Pasta's beginnen bij €10, en afhankelijk van de ingrediënten kunnen ze tot ongeveer twintig euro kosten. Een dessertje kost bijna overal €4 tot €7.
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.
Italië staat bekend om wijn, wijn en nog eens wijn. De grote Italiaanse merken bier zijn niet zo bijzonder, het is gewoon pils, maar er verschijnen steeds meer kleine brouwerijen die bijzondere bieren op de markt brengen. Onder liefhebbers is Italië als bierland de laatste jaren dus in aanzien gestegen.
Sommige dingen zijn juist heel goedkoop in Italië. Zo kun je de lekkerste Italiaanse wijnen bij de boer zelf kopen, of in een grote wijnhandel. Door het rechtstreeks bij de producent te kopen, is de wijn veel goedkoper. Dit geldt natuurlijk ook voor olijfolie, worst, kazen en andere heerlijke streekproducten.
Goedkoop boodschappen doen
Een liter melk kost op dit moment gemiddeld € 1,24. Voor een brood betaal je € 1,59 en een fles wijn uit de middenmoot heb je al voor 5 euro.
Volgens de numbeo index zijn de dagelijkse kosten in levensonderhoud vergelijkbaar met Nederland. In Italië liggen de kosten iets lager. Ook als het gaat om uit eten gaan, ben je iets goedkoper uit in Italië.
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Italië. Meestal zijn er wel servicekosten van rond 10% berekend. Dus vergeet niet om te controleren of dit bedrag niet al is opgenomen in het totaalbedrag. In sommige Italiaanse restaurants berekenen zij ook “coperto”.
'De boodschappen zijn gemiddeld 13% duurder, terwijl tabak & alcohol 6% goedkoper is. ' Hoewel de belasting op voedsel het grote verschil niet bepaalt (4% in Italië tegenover 9% in Nederland), bepalen de accijnzen wel het verschil bij de alcohol & tabak.
Als er iets belangrijk is voor Italianen, is het hun familie. Dus als er iemand dode familieleden begint te beledigen, weet je dat het menens is. Met deze traditionele Romeinse uitdrukking deel je mee dat de ontvanger afstamt van voorvaders met een dubieus moraal. Dat zeg je dus niet zomaar tussen neus en lippen door!
Italianen houden van een zoet ontbijt met veel koolhydraten. Echter sommige Italianen geven de voorkeur aan een zout ontbijt en nuttigen focaccia. Focaccia is Italiaans brood met een dikke deegbodem.
De gewoonte om bier bij pizza te drinken zou volgens de overlevering rechtstreeks afstammen van een traditie van de oude Egyptenaren. Zij dronken al een op een bier lijkend brouwsel bij hun baksels van gemalen graan en water. Ook vandaag de dag geven veel Italianen nog altijd de voorkeur aan bier boven wijn bij pizza.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
Tijdens de lunch kiezen Italianen meestal voor een lichte warme maaltijd. Ze drinken er mineraalwater, wijn of een espresso bij. Deze lunch wordt meestal buiten de deur genuttigd. Een broodtrommel gaat dan ook niet mee naar het werk.
spaghetti met vork en lepel eten.
Italianen rollen hun pasta op de vork tegen de rand van het bord en gebruiken dus geen lepel.