Maaltijden: Een ontbijt bestaat in Rusland uit brood met kaas, worst, jam of ei zoals bij ons, maar er wordt ook altijd een warm gerecht bij geserveerd, variërend van een bord pap of omelet.
Typische Russische specialiteiten. Veelgebruikte ingrediënten uit de Russische keuken zijn onder meer vis, vlees, honing, aardappelen, bieten, kool en dille. Ook ingelegde groenten (pickles) zijn een bekende in de Russische keuken; dit was immers een manier om oogst te bewaren tot in de koudere maanden.
Het dieet van de Russen bestaat voornamelijk uit graan, aardappels, knollen en olie. Een bekend Russisch recept is bijvoorbeeld Borsjtsj: een dikke soep van rode bieten en zure room. Ook het ontbijt van de Russen wordt vaak warm geserveerd.
De nationale drank van Rusland is natuurlijk wodka, al wordt er ook steeds vaker bier gedronken. Bij het eten drinkt men vaak wijn, maar ook wel frisdrank, sap of mineraalwater. In St. Petersburg vind je veel biertentjes in de openlucht inclusief karaoke-installatie.
Lunch (Obyed)
Halverwege de dag, rond 13.00 uur, beginnen de Russen aan wat voor hun de belangrijkste maaltijd van de dag is. Het hoogtepunt van deze maaltijd is Saskuski. Dit bestaat uit verschillende lekkere hapjes, zoals kaviaar, gerookte vis en verschillende groentegerechtjes.
De beroemdste Russische maaltijd is misschien wel boeuf Stroganoff. Het gerecht bestaat uit stukjes rundvlees met een saus van onder andere tomaat, ui, paddenstoelen, paprika en wodka. Boeuf Stroganoff is genoemd naar de invloedrijke familie Stroganov.
In Oekraïne staat er 's morgens een goed ontbijtbuffet voor u klaar. Meestal krijgt u een warm gerecht, zoals pannenkoeken met een hartige vulling of zure room. Ook tijdens de lunch en het diner wordt er warm gegeten. Er wordt veel brood gegeten in Oekraïne, naast de andere vele aardappelen, groente, en vleesgerechten.
Een volwassen Rus drinkt gemiddeld ongeveer vijftien liter pure alcohol per jaar, tegen zeven per volwassen Nederlander.
De gemiddelde Rus drinkt vijftien tot achttien liter alcohol per jaar, wat minder is dan in sommige Europese landen. Russen drinken echter veel sterke drank, vooral wodka. Experts hebben de autoriteiten aangeraden wodka duurder te maken, zodat het minder wordt gedronken.
Rusland is de grootste exporteur van graan, rogge en gerst. Vooral landen in het Midden-Oosten en Afrika zijn hier sterk afhankelijk van: het graan dat bijvoorbeeld Turkije en Egypte importeren komt voor ruim 70 procent uit Rusland. Ook Oekraïne is een grote exporteur van graan, maïs en zonnebloemolie.
Drinkwater. Het kraanwater is veilig, maar kan maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kun je voorkomen door water uit flessen te drinken.
Alcoholisten en sterfgevallen
Al die wodka zorgt voor de nodige problemen in Rusland. Zo zijn er zo'n tweeënhalf miljoen alcoholisten. Per jaar sterven bijna twintigduizend mensen aan acute alcoholvergiftiging.
De Russen vieren Kerst pas in januari (iets met religie). "Kerstavond is het einde van de vastenperiode en dan staat er geen vlees op tafel", vertelt David Jan Godfroid. "Traditioneel eet je dan sotsjivo; een vegetarisch gerecht van geweekte tarwe, maanzaad, noten en honing.Op kerst zelf mag vlees wel.
De Wit-Russische keuken is behoorlijk vet, het is een echte 'boerenkeuken'. Er worden veel aardappelen gegeten. De Wit-Russische keuken is door de buurlanden Polen, Oekraïne, Litouwen en Rusland sterk beïnvloed en dat proef je. Er schijnen 1001 aardappelgerechten te zijn, naast de vele vleesgerechten.
Belangrijke in Nederland geproduceerde producten met bestemming Rusland zijn geneesmiddelen, wegvoertuigen, zoals trekkers voor opleggers, en bloemen.
De gemiddelde levensverwachting in Rusland in 2020 bedroeg 71 jaar, volgens gegevens van de Wereldbank. Bij vrouwen lag de gemiddelde levensverwachting wel beduidend hoger dan bij mannen (76,4 jaar tegenover 66,5 jaar).
Op nummer 1 staat Moldavië zij consumeren 17,4 liter pure alcohol per persoon per jaar, wat vergelijkbaar is met 178 flessen wijn. Moldavië is niet het enige Oost-Europese land in de top 10, op de tweede en derde plek staan Wit-Rusland en Litouwen. De top vijf wordt verder aangevuld door Rusland en Tsjechië.
Per hoofd van de bevolking (let op: vanaf 0 jaar) wordt per jaar 6,5 liter pure alcohol geconsumeerd. Gemiddeld gaat het om 3,0 liter pure alcohol uit bier, 2,5 liter uit wijn en 1,1 liter uit gedistilleerde drank.
Alcoholgebruik volwassenen
Het percentage van de volwassen bevolking dat geen alcohol drinkt of niet meer dan één glas per dag, is gestegen van 37,4% in 2014 naar 41,5% in 2019 en nam in 2020 verder toe naar 44,4%. Sindsdien is het gestabiliseerd rond de 44%.
Zo bevat bier 4% alcohol, wijn 10% en likeuren, whisky, wodka en gedistilleerde dranken meer dan 15% alcohol.
Gemiddeld drinken Nederlanders van 12 jaar of ouder 1 glas alcohol per dag. Dit is inclusief de Nederlanders die nooit alcohol drinken.
Eetgewoonten in Kroatië
Ze beginnen de dag met broodjes en croissantjes en drinken daarbij een goede kop koffie, thee of vruchtensap. Ook melk is iets wat bij het ontbijt in Kroatië hoort. Het eten bij het ontbijt in Kroatië vind je terug in de Franse, Italiaanse of zelfs Turkse keuken.
Borsjt - lekker met lookbroodjes
Dit gerecht komt voor in vele kleuren rood, afhankelijk van de gebruikte bietensoort. Heerlijk op smaak gebracht met zure room of yoghurt, wordt borsjt meestal geserveerd met lookbroodjes. Oekraïners hebben ook een speciale voorjaarsborsjt die groen is.
De desserts in de Oekraïne zijn lekker, maar wel erg zoet. De nationale drank in de Oekraïne is Wodka, dat vaak door veel particulieren in allerlei variaties wordt gestookt uit aardappelen of graan. De consumptie van de Wodka lijdt tot veel verslaving onder de bevolking.