Het bestaat vaak uit thee (çay), wit brood, honing, olijven, tomaten en kaas. Ook de lunch is niet zo uitgebreid. Meestal wordt er in de middag Ayran (yoghurt, aangelengd met water en zout) gedronken, en eet men als snacks klaargemaakte voorgerechten (meze).
Op de dagen dat ze geen tijd hebben, nemen de Turken snel een boordje met zachte kaas, jam en een kop koffie of thee. Officieel bestaat de lunch uit een warme maaltijd, maar vanwege hun werk kiezen veel Turken voor een snelle hap, een broodje of een Turkse pizza.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Turkse keuken zijn brood, rijst, bulgur, uien, eieren, paprika, tomaten, komkommer, aubergine, linzen, bonen, kikkererwten, fetakaas, lamsvlees, rundvlees, kip, vis, noten, zonnebloempitten en yoghurt. En natuurlijk vallen de kruiden en specerijen niet te vergeten.
Het meeste Turks eten bestaat uit een combinatie van vlees of vis, fruit en groente, yoghurt en salades. Een typische Turkse maaltijd begint met een dunne soep, gevolgd door het hoofdgerecht met tot slot een vaak zoet nagerecht. Ook populair in Turkije, zijn de mezes.
Turken eten graag een uitgebreid ontbijt, zo rond 10-11 uur in de ochtend. Een ontbijt bestaat eigenlijk altijd uit een aantal kleine gerechtjes zoals omelet, komkommers, olijven, tomaten, verschillende kazen, zelf gemaakte jam, kaymak en honing. Dit wordt gegeten met brood.
De populairste drank is natuurlijk de Turkse zwarte thee (çay), die sterker is dan de Europese thee. Andere traditionele warme dranken zijn de adaçayı (salie thee), boza (warme gierstdrank), sahlep (warme drank van melk en orchideewortel).
De Turkse keuken is niet alleen lekker, Turks eten is ook heel erg gezond! Turks eten is namelijk zeer gevarieerd – altijd veel groenten met vlees of vis en rijst – en heel smaakvol. De Turkse keuken kent vele sauzen die elke simpele maaltijd tot een bijzonder gerecht maken. Laat u verrassen!
Moslims mogen wel vlees eten van: runderen, kalveren, geiten, schapen en pluimvee. Deze dieren zijn als ze goed worden geslacht Halal. Bij de rituele slachting worden de slokdarm, luchtpijp en twee halsslagaders van het dier in één keer en snel doorgesneden.
Tijdens het vasten mag je niet eten maar ook niet drinken. Verboden; om varkensvlees te eten, het varken wordt als onrein beschouwd. Het vlees wat ze wel mogen eten; kippen, koeien - en schapevlees moet wel ritueel geslacht zijn. Ook mogen ze geen alcohol gebruiken.
Turkse en Marokkaanse kinderen eten minder koekjes, snoep en frisdranken dan hun Nederlandse leeftijd- genoten. Zij eten vooral in de namiddag en avond vaak fruit en brood tussen de maal- tijden door. Daarentegen drinken de Ne- derlandse kinderen weer meer schoolmelk.
Gewoonten spelen een belangrijke rol in de Turkse keuken. Zoals koek bij een kop koffie. Het is gebruikelijk om te koken met vlees, uien, tomatenpuree en/of tomaten. Het is gebruikelijk om kruiden zoals specerijen, peterselie, dille en pepermunt in maaltijden te gebruiken.
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
Piyar salatasi: Salade van witte bonen. Börek: Opgerolde bladerdeegrolletjes gevuld met rijst en gehakt of met kaas en peterselie. Biber dolmasi: Met rijst en gehakt gevulde paprika's of aubergines. Yaprak dolma: Wijnblad gevuld met rijst.
Yildriz turkse knoflooksaus, romig zoet met volle knoflooksmaak.
Het is zeker niet zo goedkoop als Zuidoost-Azië, maar voor een paar euro kun je heerlijk eten en ook accommodatie is niet duur. Reis je met openbaar vervoer en eet je voornamelijk bij lokale restaurants dan is een reis door Turkije zeker goed te doen met een klein budget! Turkije is sowieso een verrassende locatie.
Turkse thee in een restaurant: 10-15 lira (€0,75 euro) Turks bier in de supermarkt (Efes, 50cl): 23 lira (€1,50 euro) Fles wijn in de supermarkt: 100-150 lira (€7-9 euro) Avondmaal met drinken voor 1 persoon: 80-200 lira (€5-12 euro)
75 procent belasting. Het grootste deel van de alcoholprijs bestaat in Turkije uit accijns. “Van elke fles raki die wij verkopen, verdienen we maar aan één glas, de rest is belasting”, zegt Ozgur Aybas, hoofd van de associatie van slijterijen. Raki is de nationale Turkse anijsdrank, die wordt gedronken met water en ijs ...
Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.
Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Zoetwaterdieren, zelfgekweekte paling en vissen zijn niet toegestaan. Ook dieren uit stilstaand water zijn niet toegestaan gezien de onzuivere toestand.