Rauwkost: Een lange autorit betekent al snel verveling en voor je het weet heb je een zak drop of een reep chocolade naar binnen gewerkt. Houd daarom schijfjes komkommer, worteltjes, radijsjes, kerstomaatjes, stengels bleekselderij in de aanslag. Fruit: Appels zijn het handigst. Bananen vullen het meest.
Broodjes en wraps
Belegde broodjes worden gauw zompig. Eet ze daarom relatief snel op. Of leg er wat ijsbergsla tussen voor een beetje bite. Een goed alternatief zijn de gevulde broodjes zoals krentenbollen, worstenbroodjes of kaasbroodjes.
Denk aan tonijn in blik, fruit in blik, knakworsten, kikkererwten, soep. Wortels, paprika, komkommer blijven lang goed buiten de koelkast. Probeer ingrediënten mee te nemen die je kunt mixen en matchen. Een komkommertje in je salade voor 's avonds, maar ook op brood in de ochtend.
Gesneden en belegd brood, zoals sandwiches, kun je vers en fris houden door wat blaadjes sla tussen het beleg en het brood te leggen. Dat kan een blaadje kropsla zijn of wat fijngesneden reepjes ijsbergsla. Ook zeer dun gesneden schijfjes tomaat, komkommer of appel houden het brood mals en fris.
Roggebrood en rijstwafels zijn goede opties, maar ook ontbijtkoek, eierkoeken of mueslirepen kunnen goed. Deze foods zijn rijk aan vezels en geven je langer een verzadigd gevoel, waardoor weer geld kunt besparen op het festivalterrein.
Een ijsje hier, een frietje daar, biertjes, koekjes, taartjes, ga zo maar door en het is vakantie dus helemaal goed om daar ook van te genieten. Maar elke dag is niet nodig zeker niet als je bewuste en voedzame maaltijden eet. Neem voor de eerste paar dagen wat stukken groenten en fruit mee.
Schaf een bbq aan, leg er wat vlees op, worstjes,kipfilet en hamburgers en maak er een salade bij en koop een stokbrood, ook kun je zelf knoflooksaus maken van kwark en knoflook. Zo eten wij haast iedere dag op vakantie, afgewisseld met aardappel die we erop leggen in de schil.
1000 kilometer rijden wij ook ongeveer in 1 dag. Dan wisselen we wel om de 2 tot 3 uur van bestuurder. Even beentjes strekken en naar het toilet.
Maximale totale rijtijd
Als chauffeur mag u: maximaal 2 keer per week 10 uur per dag rijden (en op andere werkdagen in diezelfde week maximaal 9 uur per dag); per week maximaal 56 uur rijden (als u voldoet aan de voorwaarde hieronder); per 2 weken maximaal 90 uur rijden.
De meeste vaste etenswaren mag je meenemen in je handbagage in het vliegtuig. Denk hierbij aan belegde broodjes, salades, groente en fruit, vlees, snoep, koekjes, nootjes, snacks, taart. Als jij een huisgemaakte appeltaart mee wil nemen aan boord, mag dat gewoon!
Bij het maken van lange autoritten wordt geadviseerd: twee uur rijden, een kwartiertje rust. Om de twee uur even 15 minuten pauze nemen bevordert de verkeersveiligheid. Zo blijven bestuurders scherp en geconcentreerd en veroorzaken ze minder ongevallen.
Zorg voor drie hoofdmaaltijden per dag. Ontbijt, lunch en avondmaaltijd. Neem tussen de maaltijden door een gezond tussendoortje als je daar behoefte aan hebt. Als je aangekomen bent en snel wat wilt afvallen eet dan na de avondmaaltijd niets meer.
Scherpe voorwerpen, wapens, messen, vuurwerk, explosieven, kettingen, tenten en ander kampeermateriaal, videocamera's, geluidsopnamemateriaal, professionele camera's, fotostatieven (tripods), laserpennen, selfiesticks, drones, glas, flessen (plastic & glas), drinkbussen, alcohol, stoelen, grote rugzakken, gasbranders, ...
Het is niet toegestaan om professionele foto-, film-, opname-apparatuur, dranken, glaswerk, plastic flessen, blik, drugs, vuurwerk, wapens, scherpe voorwerpen of elk ander voorwerp dat door de organisatie als gevaarlijk kan worden beschouwd mee te nemen op het festivalterrein.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit.
Je kunt de sandwiches gerust ruim van tevoren maken zonder dat ze droog worden (tot gebruik uiteraard wel goed afdekken met vershoudfolie). Helaas is dit brood echter niet zo makkelijk te vinden, tenzij je een pasje voor een horecagroothandel hebt.
Ham, salami en harde kazen blijven goed tot de lunch. Je kunt ook speculaasjes apart verpakken van het brood, dan wordt het niet zacht, en het is lekker op brood. Als je wat komkommerplakjes op het brood doet, blijft dat ook wel goed.