Ontbijten in Portugal De meeste Portugezen ontbijten met een kop koffie en een licht broodje. Toast bijvoorbeeld (in het Portugees torrada genoemd), of een croissantje. Licht en eenvoudig ontbijten is de gewoonte, en de koffie (een espresso of 'gala', koffie met veel melk) staat centraal.
Portugees ontbijt
De Portugezen geven niets om het ontbijt. Het ontbijt is iets wat je snel even tussendoor kan halen op weg naar je werk. Er zijn op straat dan ook heel veel kleine koffietentjes waar je echt heel erg lekkere koffie kan halen met een klein zoet broodje of de inmiddels hier ook bekende Pastel de Nata.
De Portugese keuken is smakelijk maar in vergelijking met bijvoorbeeld de Franse keuken eenvoudig en degelijk. Verse vis, schelp- en schaaldieren vormen het hoofdbestanddeel van de Portugese keuken. Het nationale gerecht van Portugal is bacalhau. Deze stokvis kan op oneindig aantal manieren worden bereid.
Lunch (Almoço)
Tussen 13:00 en 15:00 wordt er uitgebreid geluncht. De lunch wordt in Portugal gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. Bij veel restaurants in Lissabon zul je merken dat er voor een kleine €10,- een compleet menu geserveerd wordt.
Je zal moet wennen aan hand schudden (voor mannen) en 2 zoenen op de wang (voor vrouwen) - het overslaan van mensen is eigenlijk best onbeschoft, net alsof je een collega geen 'hallo' zegt.
De Portugezen houden van een warme maaltijd. Natuurlijk zie je, zeker in de grotere steden en onder de hard werkende mensen, dat een tosti, sandwich of soep ook volstaat. Maar een beetje traditioneel Portugees eet 's middags warm: aardappels, rijst, salade, vis, vlees, groenten, brood erbij.
Traditioneel Portugees brood wordt gemaakt met volkorenmeel, met de hand gekneed en gebakken in een houtoven. In de meer traditionele dorpen hebben de ouderlingen nog steeds de gewoonte om het brood te zegenen aan het einde van het kneden, een kruis te maken met hun handen terwijl ze bidden voor het deeg om te groeien.
Van noord tot zuid zul je verschillende petiscos aantreffen: aan de kust is het vooral vis en in het binnenland juist meer vlees en kaas. Van schelpen en octopus, tot varkensoren en geitenkaas. Daarnaast staat Portugal bekend om zijn piri piri saus, sardientjespaté, patatas fritas en speciale kazen.
"Bacalhau" is een van de beroemdste culinaire tradities van Portugal, met meer dan 365 recepten om het te vieren, één voor elke dag van het jaar...
Tussen 13.00 en 15.00 uur wordt er uitgebreid geluncht. Rond 17.00 uur nemen de Portugezen een lanche. Dit is een tussendoortje wat bestaat uit een toast met boter, een taartje of brood met olijven. De meeste restaurants gaan pas vanaf 19.00/20.00 uur open dus dit is dan ook de tijd dat de meeste Portugezen gaan ...
Het Portugese volk (Portugees: os portugueses) is van oorsprong een Zuid-Europees volk, dat uit het land Portugal komt en verwant is met onder anderen Spanjaarden, Fransen en Italianen. Zij spreken vooral Portugees en hangen vaak het rooms-katholieke geloof aan. De Portugezen stammen af van de Kelten en Iberiërs.
Waar staat Portugal bekend om? Portugal staat bekend om haar schilderachtige kustlijn met imposante kliffen en gouden stranden, de prachtige natuur, pittoreske vissersdorpjes, historische steden als Lissabon en Porto, en natuurlijk de wereldberoemde portwijn.
Licor Beirão is een zeer beroemd drankje in Portugal, dat in bijna elk Portugees restaurant en café te vinden is. Het wordt gemaakt met een breed scala aan planten, zoals munt, kaneel, kardemom en rozemarijn, wat zorgt voor een complexe en zoete smaak.
Eten in een restaurant in Portugal is eigenlijk niet eens zo heel veel duurder dan zelf koken. Een driegangenmaaltijd voor 2 personen in een gemiddeld restaurant kost slechts €30. Bestel je de prato do dia in een typisch Portugees restaurant, dan ben je maar €8 kwijt.
Het is niet verplicht om fooi te geven en vaak staan evt. servicekosten al op de rekening. Uiteraard zal het horecapersoneel een extra bijdrage enorm waarderen. Een extra fooi t.w.v. 5-10% op de rekening zal zeer worden gewaardeerd.
De Spaanse tapas zijn wereldberoemd, maar de Portugese snacks mogen er ook zijn. Toch hebben de petiscos, zoals de hapjes in Portugal heten, nog niet zo massaal de wereld veroverd als de varianten uit hun grote buurland.
In Portugal krijgen tapas met “petiscos” zelfs een eigen naam toebedeeld. Veel Portugezen, niet toevallig een volk dat afstemt van ontdekkingsreizigers, eten dagelijks buiten de deur; dat doen ze dan al rechtstaand bij een glas én zonder bestek.
Het meest typische gerecht van Porto is de Francesinha. Deze oervader van de tosti is een behoorlijke stevige lunch kan ik je vertellen. Hij bestaat uit twee sneden brood die rijkelijk belegd zijn met meerdere soorten vlees. Meestal worden hier een stuk rundvlees, knakworsten en een plak ham voor gebruikt.
Volkoren is met 38% de meest gegeten broodsoort. Gevolgd door meergranenbrood en tarwebrood (bruinbrood).
Een dagmenu met consumptie en koffie kost Euro 7,00. Voor de kapper betaal ik ongeveer Euro 7,–.Dameskapper is rond euro 9,–. Garagekosten liggen laag qua prijs.
Portugal: het land van gegrilde sardientjes, melancholische fado, de glorierijke ontdekkingsreizen, mooie zandstranden en portwijn. Daar moet u kennis mee maken! We hebben een website vol geschreven over dit heerlijke land.