Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit. Bij het traditionele Japanse koken worden verse ingrediënten met grote zorg bereid. Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees.
Het Japanse dieet bestaat uit het eten van slechts 3 maaltijden per dag: ontbijt, lunch en diner. Deze maaltijden bestaan voornamelijk uit verse groenten, eieren, vis, soja en zeevruchten . Het is ook belangrijk om minstens 2 liter water per dag te drinken om gehydrateerd te blijven en om honger te beheersen.
Specialiteiten in Japan zijn sushi, teppanyaki en tempura. Andere populaire gerechten zijn takoyaki (gegrilde of geroosterde inktvis), okonomiyaki (een soort pannenkoek/pizza/omelet met groente en vlees of vis) en ramen (een bouillon met noedels, verschillende groenten en/of vlees). Zeker het proberen waard!
Een klassiek Japans ontbijt bestaat uit een proteïne (vis of tofu), rijst, gepekelde groenten of zeewier, een eibereiding, misosoep en enkele groentebereidingen als bijgerecht. Heel gebalanceerd en energiek om de dag te starten. Eerlijk, mensen die niet ontbijten, ik snap dat niet!
Het Japanse dieet – of beter deze leefstijl want ook bewegen, het onderhouden van sociale contacten en stressreductie zijn belangrijk in Japan- zorgt ervoor dat Japanners meer levensjaren in goede gezondheid kennen. Het beschermt tegen verschillende chronische aandoeningen zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Terwijl Japans eten noedels, rijst en vergelijkbare koolhydraten bevat die vaak in verband worden gebracht met gewichtstoename, consumeren Japanners er ook veel eiwitten mee . Bovendien zijn de vetten, vezels en vitamines in hun dieet zeer uitgebalanceerd.
Traditioneel zijn de Japanners geen grote koemelkdrinkers. Dat hun botten zo gezond zijn, hebben ze wellicht aan andere voedingsmiddelen te danken, zoals soja, dat isoflavonen bevat. Opmerkelijk genoeg zouden Japanse vrouwen die het meeste melk drinken wel een betere hart- en vaatgezondheid hebben.
In Japan wordt met name Amerikaans brood gegeten, vrijwel altijd wit en in dikke plakken. Dat betekent dan weer niet dat Japanners geen goede bakkers zijn: de beste pizza's en baguettes ter wereld komen uit Tokyo. Maar brood speelt geen rol van betekenis in het dagelijks dieet.
De echte Japanse thee
Geen koffie bij een Japans ontbijt, maar thee. Groene thee. Vaak in de prachtigste kommetjes. De zachte smaak van groene thee past dan ook veel beter bij de andere smaken van het ontbijt.
Het traditioneel Japans dieet bestaat vooral uit rijst, vis, zeevruchten en fruit. Die basis wordt aangevuld met typisch Japanse ingrediënten zoals miso, zeewier, groene thee, (gefermenteerde) sojabonen en paddenstoelen.
Het ruige terrein en de uitgestrektheid van de omringende zee dwongen de mensen in Japan om creatief te zijn met hun eten. De meest overvloedige en gemakkelijk verkrijgbare bron van voedingsstoffen was natuurlijk vis. Tegenwoordig bevatten Japanse kookboeken duizenden manieren om vis te bereiden.
Tot 100 jaar geleden aten Japanners geen vlees, maar nu zijn er veel gerechten met kip, varkensvlees of rundvlees. Zo is Japanse saté (yakitori) erg populair, en ook sukiyaki, rundvlees gekookt met groenten en tofu in een pot op tafel, is een geliefd gerecht.
Als u een reis naar Japan plant of er al bent, vraagt u zich misschien af of brood een hoofdbestanddeel is van de Japanse keuken. Het antwoord is een volmondig ja! Brood is in feite behoorlijk populair in Japan en u vindt een indrukwekkend scala aan heerlijke en unieke broden in het hele land.
Het traditionele Japanse dieet is rijk aan minimaal bewerkte, verse, seizoensgebonden voedingsmiddelen . Het bevat zeer kleine hoeveelheden toegevoegde suikers, vetten of dierlijke eiwitten en promoot vis, zeevruchten, rijst, noedels, zeewier, soja, fruit en groenten.
Ze eten voornamelijk een verscheidenheid aan verse seizoensgroenten en -fruit, volkoren granen en bonen . Eet spaarzaam dierlijke voedingsmiddelen – Wanneer ze dierlijke voedingsmiddelen eten, zoals vlees, eieren, vis en zuivel, worden ze gebruikt om gerechten op smaak te brengen in plaats van dat ze de hoofdmoot van de maaltijd vormen of worden gegeten als feestelijk voedsel.
Bofu-tsusho-san (BF) , een traditionele Japanse kruidengeneeskunde "kampo" bestaande uit 18 ruwe componenten (tabel 3), is een effectieve behandeling geweest voor obesitas, constipatie en hypertensie.
Volgens een studie van de World Health Organization (WHO) slaapt de Japanners gemiddeld slechts 6 uur en 22 minuten per nacht. Dit is het laagste aantal uren slaap per nacht van alle landen ter wereld.
Hojicha verwarmt en ontspant ook je lichaam. Om al deze redenen is de thee geschikt om te drinken voor het slapengaan. Japanse thee is meestal groen, maar Hojicha heeft de kleur van karamel (donker roodachtig geel) en een uniek aroma dat ontstaat door het roosteren.
Cornflakes en brood net als ons? Nee dat staat meestal niet op het menu, want een traditioneel Japans ontbijt bestaat uit gestoomde rijst (hakumi), miso soep (miso suri) en andere kleine bijgerechten zoals yakizakana, tamagoyaki, tsukemono, wakame, ei met furikake en een beetje natto.
De lunch in Japan bestaat vaak uit rijst- of noedelgerechten zoals ramen, soba en udon bowls. Veel mensen nemen ook een lunchpakket, een zogenaamde bentō, mee naar de les of naar werk.
In Japan is het normaal om eieren rauw te eten, bijvoorbeeld in gerechten als; tamago kake gohan (rauw ei over rijst), rauw ei gemixt met sojasaus op warme rijst en sukiyaki (rauw ei gemixt met vlees en groentes). Dit is mogelijk omdat we toegewijd zijn aan het produceren van veilige Japanse eieren (TAMAGO).
In Hokkaido komen bruine beren voor. Maar ook in bosrijke, bergachtige gebieden en in de de lager gelegen gebieden vind je de Aziatische zwarte beer (Ussuri) oftewel kraagbeer. Echter vind je in Japan ook roofdieren zoals vossen, steenmarters, wezels, hermelijnen, nertsen, dassen en de “tanuki” of wasbeerhond.
Ze eten en drinken nog steeds veel minder zuivelproducten dan Amerikanen en Europeanen, omdat zuivelproducten geen deel uitmaakten van het traditionele Japanse dieet. Japanse kinderen drinken melk, en zowel kinderen als volwassenen houden van ijs.
In veel traditionele Japanse gerechten wordt aangenomen dat het eigeel gezondheidsvoordelen heeft, waaronder het bevorderen van een gezonde huid, haar en nagels. Er wordt ook gezegd dat rauwe eidooiers rijk zijn aan voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine D en omega-3-vetzuren.
Traditioneel Japans dieet vol vis, soja, groenten en groene thee. Lage percentages obesitas en overgewicht. Hoge inname van omega-3 vetzuren.