In Frankrijk is het avondeten vaak een uitgebreide maaltijd, waar men ook de tijd voor neemt. Gerechten met vlees of vis, zoals coq au vin (in wijn gestoofde kip) of steak tartare (fijngehakte biefstuk, vaak geserveerd met frites) zijn populair, maar de Franse keuken heeft ook genoeg vegetarische opties.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Le diner (avondeten)
Heel bekend is natuurlijk de Franse uiensoep, opgedient met een stuk stokbrood en gesmolten kaas. Maar ook een lekkere salade met geitenkaas of een stokbroodje met tapenade is een lekker begin van de maaltijd. Het hoofdgerecht draait bij de Fransen vaak om het vlees.
Het typische Franse dinermenu bestaat uit salade verte (groene salade), gevolgd door viande avec garniture (vlees met groenten), fromage en dessert . U kunt ook potage (soep) en hors d'oeuvres (voorgerechten) als voorgerecht zien.
Er wordt wel warm gegeten maar kleinere porties. Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
Tijdens uw onderdompeling in Frankrijk is de lunch (déjeuner) doorgaans de grootste maaltijd van de dag. Amerikanen, Australiërs en andere Noord-Europese landen eten misschien een simpele sandwich voor de lunch, maar Franse lunches zijn doorgaans substantiëler.
In Frankrijk is het avondeten vaak een uitgebreide maaltijd, waar men ook de tijd voor neemt. Gerechten met vlees of vis, zoals coq au vin (in wijn gestoofde kip) of steak tartare (fijngehakte biefstuk, vaak geserveerd met frites) zijn populair, maar de Franse keuken heeft ook genoeg vegetarische opties.
Net als de lunch bestaat het Franse diner uit een voorgerecht, hoofdgerecht en kaas of dessert om de maaltijd af te sluiten.En misschien een espresso . Het voorgerecht bestaat meestal uit lichte voorgerechten zoals zalmtartaar, salade of meloen (in de zomer) en soep in de winter.
Pastaconsumptie is hoog Beschouwd als een van de meest vooraanstaande keukens ter wereld, bevat de Franse keuken veel smaken. In de Franse keuken, waar koken bijna een kunst is, bedraagt de gemiddelde pastaconsumptie per persoon meer dan 8 kilogram .
Kaas kan ook helpen om het gehemelte te reinigen na een maaltijd , vooral als de maaltijd die je net hebt gegeten rijk of zwaar was. De verschillende smaken en texturen van kaas kunnen de smaakpapillen verfrissen en ze voorbereiden op het dessert aan het einde van de maaltijd. Porties zijn belangrijk voor elke gang, dus er is nooit sprake van overdaad.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Steak-frites . Steak-frites bestaat uit een stuk biefstuk geserveerd met frietjes. Dit wordt vaak beschouwd als het meest typische Franse gerecht.
In de privésfeer begroeten Fransen elkaar vaak met 'la bise', maar op de werkvloer is dit niet gebruikelijk. Beperk je daarom tot het schudden van de hand van de ander. Geef altijd een stevige hand, maar let er goed op dat je niet knijpt. Vergeet niet om de andere persoon aan te kijken tijdens de begroeting.
Eten: kleine Franse hapjes
Iets uitgebreider eten de Fransen graag olijven, noten of baguette met zoute boter. Wie meer trek heeft, eet vaak een charcuterie met rilette, droge worst en paté en croûte: paté in een jasje van bladerdeeg. En natuurlijk is er ook de beroemde kaasplank.
Diner. De Fransen eten in de avond om 20.00 uur. Ook nu wordt een voorgerecht (l'entrée of hors-d'oeuvre) geserveerd, een hoofdgerecht, eventueel een kaasplankje en een dessert. De gangen zijn hetzelfde als tijdens de lunch, behalve dat het voorgerecht ook een soep kan zijn.
Hier hebben we een selectie van onze traditionele Franse favorieten verzameld: de in wijn gestoofde kippenstoofpot coq au vin , de Provençaalse visstoofpot bouillabaisse, een groenteversie van Franse uiensoep en meer. Schenk uzelf een glas wijn in en geniet van het koken van deze klassiekers.
In Frankrijk zijn er 4 maaltijden op een dag : het ontbijt, het middageten, de gouter (spreek uit koeté met een zachte K) en het avondeten. De belangrijkste maaltijd wordt echter tussen de middag genuttigd, het meest sprekende voorbeeld hiervan vind je terug op de scholen met het eten in de kantine.
De historische rol van brood
In de 18e eeuw leefde de gemiddelde persoon er voornamelijk van, en werknemers gaven er doorgaans ongeveer de helft van hun dagloon aan uit. Het was zelfs zo belangrijk voor de nationale identiteit dat mensen het als een publieke dienst beschouwden , en de politie hield zelfs toezicht op bakkers en bakkerijen.