Natuurlijk drinken ze tijdens speciale gelegenheden ook wel wijn. Als de Fransen toch wijn drinken tijdens het eten, staat er altijd wel een glas water bij. De typisch Franse lunch begint met een koud voorgerecht zoals een salade en natuurlijk stokbrood. De lunch is verder een warme maaltijd in Frankrijk.
Als Fransen hun maaltijd beginnen met een voorgerecht dat bestaat deze vaak uit soep, stokbrood of een salade. Heel bekend is natuurlijk de Franse uiensoep, opgedient met een stuk stokbrood en gesmolten kaas. Maar ook een lekkere salade met geitenkaas of een stokbroodje met tapenade is een lekker begin van de maaltijd.
1. Boeuf Bourguignon. Boeuf Bourguignon wordt ook wel boeuf à la bourguignonne genoemd en behoort echt tot de authentiek Franse recepten. Het Franse gerecht heeft zijn naam te danken aan de Bourgognestreek, waar dit recept vandaan komt.
- Un café au lait: koffie met veel melk, geserveerd in een kommetje. Bedoeld om een croissant of zelfs een stuk stokbrood in te dopen. Bestel geen café au lait in een café, deze drinken de Fransen alleen thuis of in een hotel bij het ontbijt. - Un café crème: koffie met melk.
Provence: rosé, pastis of Rinquinquin
Pastis blijft het ultieme Zuid-Franse aperitief op een warme dag. Of zoals een Provençaal zou zeggen: “Pastis par ciel bleu, pastis délicieux” (pastis bij mooi weer is een lekkere pastis). Rosé is uitgegroeid tot een andere lokale klassieker waar niet genoeg van aan te slepen is.
Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Net als in Nederland eten de Fransen vaak gewoon drie keer per dag een maaltijd en hebben ze allerlei lekkere dingetjes voor tussendoor. In de ochtend beginnen de Fransen met het ontbijt: 'le petit déjeuner', 's-middags eten zij hun lunch: 'le repas', en in de avond eten zij het 'diner'.
De Fransen lunchen meestal met meerdere gangen, meestal drie of vier, en nemen er echt de tijd voor. Een salade of soepje vooraf, een goed stuk vlees of vis met groenten als hoofdgerecht en een dessert (zoet of kaas). De Fransen gaan ook vaak uit lunchen, in een horecazaak.
Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
Leidingwater in Frankrijk is veilig om te drinken. Ook al is de kwaliteit van het leidingwater tegenwoordig goed, er wordt toch nog heel veel water uit flessen gedronken. Sommige reisgidsen raden flessenwater aan omdat het Franse leidingwater veel chloor bevat.
Het gaat onder meer om gemeenten in het departement Doubs in het oosten van Frankrijk en de departementen Drôme en Var in het zuiden van het land. Al meer dan 100 gemeenten zitten zonder drinkbaar water, aldus Christophe Béchu, de Franse minister van Ecologische Transitie.
In een Frans restaurant heb je recht op een gratis kraanwater. Volgens een Franse wet uit 1967 moeten restaurateurs een gratis fles kraanwater schenken bij de maaltijd als klanten daarom vragen. De karaf met kraanwater is in Frankrijk onderdeel van het 'couvert' in restaurants, net als zout en peper en een mandje brood ...
Is alcohol voordelig in Frankrijk? De gemiddelde alcohol prijs in Frankrijk is hoger dan in Nederland. Whisky is bijvoorbeeld duurder in Frankrijk en kost ongeveer: 20 EUR.
De meest gedronken dranken in Frankrijk zijn water, sap en koffie. Dat blijkt uit een onderzoek door het onderzoeksbureau IFOP, dat in opdracht van de drankenbranche 1.002 Fransen van boven de 18 jaar vroeg naar de dranken die zij drinken.
Petit Dejeuner (ontbijt)
Een kop slappe koffie om het stokbrood in te soppen en dat is het dan: Een echt Frans Petit Dejeuner. Voor hen is het niet meer dan een hapje voordat het grote eten kan beginnen: Het Dejeuner om 12 uur. Toeristen mogen wel wat extra's bij het ontbijt.
In restaurants in Frankrijk is het niet noodzakelijk om een fooi te geven tenzij de service erg goed was. Je kan dan een fooi van 5 tot 10% van de rekening geven. In een hotel is een fooi van €1 per bagagestuk gewenst. Gidsen ontvangen meestal tussen de €2 en €5 fooi.
De baguette is een brood dat je elke dag vers haalt bij de bakker. Je hoort het dezelfde dag nog op te eten, binnen acht tot tien uur, anders is hij niet lekker meer. De Fransen eten het brood daarom ook de hele dag door. De baguette is neutraal van smaak en past overal bij: ontbijt, lunch en avondeten.
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
Er zijn dingen die je in Frankrijk bijna nergens kunt krijgen, zoals chocolade hagelslag, vlokken, muisjes, pindakaas, enzovoort.
Veruit het duurste land is Oostenrijk, waar de prijzen voor eten gemiddeld 27 procent boven gemiddeld liggen. Frankrijk is gemiddeld 16 procent duurder, Italië 13 procent en Duitsland 2 procent. Ter vergelijking: in Nederland is eten gemiddeld 1 procent duurder dan in de rest van de Europese Unie.
De Fransen zijn gesloten en houden erg van hun privacy. Fransen hechten erg veel waarde aan beleefdheidsvormen en zij bespreken zelden tot nooit privé zaken met collega's of kennissen. Vertrouwen wordt gewonnen door het tonen van correct gedrag.
Zwitserland biedt het beste kraantjeswater aan ter wereld. Het evenaart zelfs de kwaliteit van flessen mineraalwater, alleen is het bijna vijfhonderd keer goedkoper. De Noren hebben een speciaal systeem ontwikkeld om grondwater optimaal te beschermen.