Jonge baarzen eten hoofdzakelijk zoöplankton, maar zodra de bek groot genoeg is, eten ze daarnaast ook insectenlarven en kleine kreeftjes (ongeveer vanaf 40 mm). Grote baarzen zijn roofzuchtig en eten voornamelijk kleine vissen, ook van hun eigen soort (kannibalisme).
Baarzen voedsel
Baars boven de 20 centimeter eet visjes tot ongeveer een kwart van zijn eigen lichaamslengte. Echt kieskeurig is grote baars echter niet. Zit er voldoende kleine vis in het water dan zal dit de belangrijkste prooi worden.
De baars is ondanks zijn stekels een gewilde prooi van de snoek. Baarzen staan evenals snoeken bekend om hun kannibalisme. In de zomer komen vaak erg grote scholen met jonge baars voor die voor hun wat oudere soortgenoten een gewilde prooi vormen. Ook dan jaagt de baars vaak groepsgewijs op de opgejaagde visjes.
Het water is koud in de winter. Dit betekent dat de baars vooral in dieper water te vinden is. Met een dieptemeter of peillood kan de visser in kaart brengen waar het water diep is. Is dit lastig, dan kan men denken aan het midden van vaarten en kanalen maar ook aan havens, duikers, bruggen en sluizen.
Baars vissen
Het vissen op baars is al eeuwen een populaire bezigheid. Vooral in het Westen van Nederland viste men graag in wedstrijdverband op baars. Uitgerust met een vaste niet te lange hengel, een dobbertje, en een langstelige haak met daarop een worm, zijn zo heel wat baarzen gevangen.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis gelden geen beperkende adviezen.
Spinners waar sportvissers goed baars mee vangen zijn de tailspinners van SpinMad, Mepps aglia spinners, de Blue Fox Vibrax en Effzett spinners. Probeer de spinners op verschillende dieptes te vissen en wissel het patroon van binnenvissen wat af.
Vreemd genoeg worden de grotere baarzen op ondieptes gevangen, zelfs in de winter! Denk daarbij aan uitgerekte oeverzones van 2 tot 3 meter met diep water van 6 tot 8 meter in de directe nabijheid.
De beste tijden voor het vissen op baars zijn de vroege ochtenduurtjes en de laatste uurtjes voor zonsondergang… Dan zijn vooral de grote baarzen actief! Overdags is er natuurlijk ook echt wel een baars te vangen, maar je merkt dat deze vroege en late periodes beter zijn om op baars te vissen.
Op grote wateren is de kans op kapitale baarzen van over de 35 centimeter na- melijk stukken groter dan op kleine wateren. En wie dacht dat je op die grote wateren een boot nodig hebt, heeft het trouwens goed mis.
Ze kunnen door dunne handschoenen heen komen en doordat de vis een slijmlaagje over zijn huid heeft, kan een steek van een dergelijke stekel eenvoudig irriteren en ook ontsteken. De baars heeft deze stekels natuurlijk niet om duikers te kunnen prikken. Ze zijn zelf ook prooi voor bijvoorbeeld snoeken en vogels.
Reacties. Een grote goudvis kan in elk geval zo'n 12 uur overleven als hij koel en uit de zon ligt.
Baars vissen zomer is baars zoeken
Bij kleine wateren, zoals stadsvijvers en poelen, is de baars vrij snel gevonden. Zoek naar riet of andere waterplanten, paaltjes in het water of obstakels waar de baars zich kan verstoppen en waar vanuit hij kan jagen. Met name waterplanten hebben een goede naam in d e zomer.
Perca fluviatilis, oftewel de Baars is een van de meest vraatzuchtige rovers van de Nederlandse wateren. De baars kan 50 centimeter lang worden en gewichten bereiken van 3 kilo. De gestreepte rover kan geen grote lengtes bereiken en een vis van 50 cm of groter is zeldzaam, deze vis kan 16 jaar oud worden.
De groei in het eerste jaar bedraagt 6 tot 8 cm. De mannetjes zijn na 2 jaar geslachtsrijp, bij een lengte van 15 cm; vrouwtjes een jaar later, bij een lengte van 20 cm. De maximale lengte is 50 cm. In het IJsselmeer wordt de baars niet ouder dan 6 jaar.
Hoe uitzonderlijk goed de baars de laatste jaren gedijt in Nederland, weet de gepassioneerde Duitse baarsvisser Thomas Gronenwald als geen ander. Niet voor niets vist hij dolgraag in ons land.
De eenvoud zelfde, een flinke brood vlok als aas.
Gewoon met een drijvende korst brood of hondenbrokje. Zeker op smalle watertjes is er vaak niet meer nodig dan een haak aan de lijn beaasd met een broodkorst of drijvende hondenbrok.
Baars vissen rivieren
Goede plekken voor het vissen op baars zijn de buitenbochten. Hier stroomt veel voedsel naar toe waardoor zowel prooivis als baars er te vinden zijn. Ook de overgang van dieper naar ondieper water zijn voor baars vissen veelbelovend.
Vissers die op snoekbaars vissen, op baars op groot water, of op roofblei, kiezen daarentegen liever een lijn van 10/00 – 12/00 dik. Snoekvissers gebruiken graag een wat dikkere lijn. Een dikte van 14/00 – 16/00 is dan een goede keuze.
Met een kleinere maat (5-10 centimeter) maak je meer kans op snoekbaars, baars en kleine snoek. Met de grotere maten (10-20 centimeter) maak je meer kans op grotere snoek en grote snoekbaars.
Toch blijft de witvis de gehele winter door eten wat betekent dat het vangen ook zeer zeker mogelijk is! De stekkeuze in de winter is een bepalende factor tussen wel en niet vangen. De vis gaat samenscholen op tactische plekken. Daarom is het belangrijk om van te voren op zoek te gaan naar stekken.
Je moet stekken zoeken waar de vis zich in de winter op houd. Heb je deze eenmaal gevonden, dan kan het wel eens heel hard gaan. Denk aan stekken met meer beschutting en net iets hogere temperatuur dan de rest van het water. Jachthavens zijn echte hotspots in de winter!
Het vissen op baars met kunstaas is verreweg de meest populaire manier. Je kunt hiervoor baars pluggen gebruiken, spinners, lepels of softbaits zoals shadjes. Wat betreft de kleuren kun je eigenlijk iedere kleur wel gebruiken. Er zijn voor het baarsvissen ook veel soorten kunstaas te koop die er uit zien als een baars.
Baars vissen kan met bijna elke hengel. Dit komt omdat baars zowel dicht aan de kant als in het midden van het viswater te vangen is. Wil je dicht bij de kant vissen dan is een vaste hengel een prima baars hengel. Met een eenvoudige telescoophengel bijvoorbeeld, kan je veel baars plezier beleven.