Bijzonder ritueel. In de christelijke kerk herdenken gelovigen het sterven van Jezus nog steeds met een stukje brood en soms een slokje wijn. Het is dan geen echte maaltijd meer, maar een bijzonder ritueel.
Het ei staat symbool voor de vruchtbaarheid en daarom worden de paaseieren juist in de lente veel gegeten. Daarnaast mochten Christenen, vanwege de Vasten, in de tijd voor Pasen geen vlees en eieren eten. Vanaf Pasen mochten ze weer lekker genieten van een (paas)eitje.
Voor de maaltijd vragen wij God ons voedsel te willen zegenen. Want geen onverschillige handeling is de maaltijd van den christen. God vraagt dat we ons lichaam in stand houden om Hem zo te kunnen dienen. De Apostel vermaant ons: 'Of gij eet of drinkt of iets anders doet, doet alles ter ere Gods' (1 Cor.
In het christendom. In de christelijke traditie is Pasen, of ook wel het paasfeest, het belangrijkste liturgische feest. Op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, herdenken christenen het lijden en de kruisdood van Jezus en met Pasen vieren zij zijn opstanding, ook wel verrijzenis genoemd, uit de dood.
Op Witte Donderdag gaf Jezus zijn leerlingen de opdracht om de Joodse paasmaaltijd, het Pascha, voor te bereiden.
In de katholieke kerken is dit, evenals Aswoensdag, een strikte vastendag, dat betekent geen vlees. In Nederland werd op deze dag vroeger vooral gedroogde en gezouten kabeljauw gegeten. Nu wordt deze vis door overbevissing schaars. In Polen is men gewoon karper met mierikswortel te eten.
Op vrijdag, een onthoudingsdag, eten katholieken van oudsher vis, omdat het eten van vlees op die dag niet was toegestaan. Tot ver in de twintigste eeuw waren alle vrijdagen dagen van volledige Onthouding. De gelovige werd geacht op die dagen geen vlees van de dieren van het land te eten.
Op Paaszondag mocht je pas weer eieren eten
In de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen mochten er lang geleden geen vlees en geen eieren worden gegeten. Daarom beschilderden mensen de eieren die in die tijd werden gelegd. En op Paaszondag mochten er eindelijk weer eitjes worden gegeten.
Pasen vieren we in Nederland met een lekkere lunch of diner, al dan niet na het zoeken van verstopte paaseieren in de tuin of woonkamer. Eieren horen bij Pasen, want zij symboliseren de herrijzenis van Jezus Christus op Paaszondag.
Geel is een paaskleur bij uitstek!
Geel associëren we met licht, warmte en de zon. Zonder licht en zonnestralen zou op aarde geen leven en vegetatie mogelijk zijn. Geel verbinden wij met lente, voorjaarszon en nieuw leven.
Het christendom legt zijn gelovigen enkele 'musts' op, zoals: vasten voor Pasen, eten delen met anderen en op vrijdag geen vlees eten. Daarom is vrijdag ook voor velen 'visdag'. Wat christenen volgens hun geloof absoluut moeten vermijden, is zoetigheden en grote maaltijden tijdens de vastenperiode.
Onrein voedsel is bijvoorbeeld vlees waar nog bloed inzit, vlees dat afkomstig is van niet-herkauwende dieren met gespleten hoeven of dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Varkens, hazen en konijnen zijn dus uitgesloten.
Voor christenen is het helemaal niet verboden om varkensvlees te eten.
Bij typisch Pasen hoort eten zoals broodjes, wentelteefjes, eiergerechten, gevulde kip, asperges, beenham of lamsvlees. Voor ieder moment van de dag hebben we de lekkerste paasgerechten voor je.
Op Witte Donderdag herdenken christenen het laatste avondmaal van Jezus. Het is één van de dagen uit de Goede Week. Nog steeds vieren christenen het Avondmaal of Eucharistie.
Op Witte Donderdag zat Jezus met zijn volgelingen aan tafel: het Laatste Avondmaal. Judas verraadt Jezus die gevangen wordt genomen. Het is gebruikelijk in katholieke kerken om op Witte Donderdag kruisbeelden met een wit kleed af te dekken. Wit staat voor onder meer vreugdevol en heilig.
Goede Week
Dat is de verzamelnaam van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Tijdens deze week herdenken christenen de gebeurtenissen die de kern van het christelijk geloof vormen, met name het lijden, sterven en herrijzen van Jezus Christus.
Stille Zaterdag is een dag van stilte en bezinning; het is de dag van het besef dat Jezus werkelijk gestorven is. De kerklokken worden daarom niet geluid tot aan de Paaswake. Ook is Stille Zaterdag de laatste dag van de 40 dagen durende vastentijd van de Christenen, die op Aswoensdag begint.
Met name als de 'gekke' maartse haas in het paarseizoen aan het begin van de lente. Het christelijke Pasen was in deze contreien oorspronkelijk haar lentefeest. Pasen heet in het Engels ook nog steeds naar deze godin 'Easter'. Vandaar dat nog steeds de heidense haas in het van origine christelijke Pasen figureert.
Op Paaszondag stond Jezus op uit de dood. Sindsdien was Pasen een afsluitingsfeest na een periode van veertig dagen waarin de mensen geen vlees, zuivelproducten en eieren mochten eten. Dit wordt de vastentijd genoemd. Genotsmiddelen, zoals chocolade, zijn sinds de 18e eeuw ook verboden tijdens het vasten.
Nederlanders eten ieder jaar gemiddeld 47 chocolade-eitjes per persoon, blijkt uit onderzoek van een paar jaar geleden. Hartstikke lekker en verslavend, en we willen de pret niet bederven, maar elk paaseitje is goed voor 45 calorieën. Als je er 150 eet, ben je niet alleen misselijk, maar ook een kilo dikker.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost.
Op Goede Vrijdag herdenken we de dag waarop Jezus werd gekruisigd. De dag wordt Goede Vrijdag genoemd omdat Jezus zichzelf heeft opgeofferd om de mensheid te redden, is de gedachte. Gelovigen die deze dag vieren, offeren zelf ook iets op om Jezus te herdenken: zij vasten deze dag, of eten geen vlees.
De katholieke gelovige had op vrijdag een 'dag van volledige onthouding'.Deze onthouding betekende dat het eten van (toentertijd) luxe middelen zoals vlees van landdieren verboden was. Vis was vroeger een goedkoper product dan vlees en geen landdier en viel daar dus niet onder.