Pouilly-Fuissé wijnen gaan erg goed gepaard met schaal- en schelpdieren (garnalen, kreeft), foie gras en wit vlees. Door hun aromatische kracht is het ook zeker geen gek idee om deze wijn te serveren bij Aziatische gerechten zoals sushi. Lees ook welke wijnen er nog meer bij vis passen.
Probeer een van deze gerechten bij een glas Pouilly-Fumé: Gegrilde vis, zonder teveel poespas, dat is waar deze wijn om vraagt. Ga voor de pure smaak van een gegrilde witvis. Schelp en schaaldieren zoals mosselen, oesters en scheermesjes doen het ook erg goed bij deze wijn.
Pouilly Fumé is over het algemeen een frisse zeer strakke en elegante witte wijn van de Sauvignon druif zonder houtopvoeding met een wat rokerig parfum uit het Loiregebied. Pouilly-Fuissé is meestal een vrij volle witte toast met honing Chardonnay wijn uit de Bourgogne, waar houtopvoeding tot een kunst is verheven.
Kies bij geitenkazen en schapenkazen zoals Broccio, Crottin, Pélardon, Selles sur cher, Valencay… voor soepele witte en fruitige wijnen zoals een Chablis, Pouilly- Fumé, Pouilly- Fuissé, of een Sancerre.
Pouilly-Fuissé wijnen worden uitsluitend gemaakt van chardonnay druiven en zijn daarom alleen in het wit verkrijgbaar. Omdat de wijngaarden binnen vijf dorpen vallen kunnen de eigenschappen van de wijnen nogal verschillen.
De vroege uitlopers hebben ook kans op bevriezing, maar door nevelinstallaties en kacheltjes in de wijngaard probeert de boer de vorst tegen te gaan. Dat is best een kostbare bestrijding. Daarom is dat ook een van de reden waarom chablis wijnen duur zijn. De Chabiswijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif.
Chardonnay & Spijs
De volle, stevige houtgerijpte chardonnay is dol op vette, romige en rijke gerechten. Vis van de grill, pompoenrisotto, quiche, recepten met kip, gevogelte, varkensvlees, kreeft en een heleboel kaassoorten.
“Magere vissen” zoals kabeljauw, schelvis, dorade of tong vallen onder de categorie witvis. Deze soorten zijn licht en fris van smaak en vragen om een lichte wijn met frisse zuren. Zoals een sauvignon de Touraine of een côtes de gascogne.
Fruit, denk aan druiven, schijfjes verse mango en ananas, aardbei en blauwe en rode bes. Groente, denk aan komkommer, minitomaatjes en mini worteltjes. Gedroogd fruit is ook erg lekker, denk aan abrikoos en dadels. Vul aan met bijvoorbeeld jam of vijgenchutney, lekker bij de oude kaas!
De Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru is op dit moment met een gemiddelde prijs van €12.876,- per fles de nummer 1 in deze lijst met duurste wijnen ter wereld. Deze rode wijn is in de wijngaarden in de Côte de Nuits in Frankrijk gemaakt.
Voor een Chablis Grand Cru betaal je ongeveer 40-60 euro.
Onder kenners staat de Château Mouton-Rothschild 1945 bekend als een legendarische wijn. Deze magnumfles is helemaal bijzonder omdat het de eerste fles met kunst op het etiket is. De V staat voor victorie. Met 87.750 euro is de Château d'Yquem 1811 de duurste witte wijn die ooit verkocht is.
Witte wijn kan ook, vooral bij rauwe ham. Dan past een witte Rioja bijvoorbeeld ook erg goed, net als een Godello of natuurlijk een glas Sherry. Wanneer er ook chorizo op de borrelplank ligt, dan is een volle rode wijn de beste keuze. Een Spaanse rode wijn voor bij deze Spaanse worst is een erg goede combinatie.
Eet je ze rauw, kies dan voor een frisse witte wijn zoals bijvoorbeeld Sauvignon Blanc (Sancerre), droge riesling of cider. Worden de wortelen gekookt of gestoofd, dan worden ze zachter en zoeter van smaak. Dan past een volle witte wijn beter. Denk aan Chardonnay, Grüner Veltliner, Roussanne, Soave of Viognier.
Drink je aperitief bij je borrelplank dan kies je voor frisse witte wijnen en toegankelijke rode. Niet te moeilijk en niet te complex. Denk aan iets mousserends als Cava of een lekkere Crémant (lees nog even mijn verhaal Betaalbare bubbels!). Qua witte wijn, kies wat je lekker vindt.
De druifsoort, of het druivenras, van de witte wijn is voor een groot gedeelte bepalend voor de smaak van de wijn. Zo geeft de Pinot Grigio druif zijn wijn een lekkere frisse smaak, terwijl de Chardonnay druif voor een zachtere, romigere smaak zorgt.
Chardonnay
Misschien wel de meest bekende witte wijnsoort. Chardonnay druiven worden over de hele wereld aangeplant en laten zich gemakkelijk vinifiëren. Een Chardonnay kan dan ook licht en fris zijn, maar ook vol, romig en houtgerijpt.