Het drogen moet zodanig verlopen dat de groene kleur behouden blijft. Dit lukt door ze bijvoorbeeld op de verwarming te leggen. Als de blaadjes bruin worden, verliezen ze hun smaak. Overigens eet je de blaadjes niet op, maar trek je alleen de smaak eruit door ze mee te koken.
Eikenprocessierupsen (foto: Alex Ennerman).
Bestrijding kan gebeuren door vanaf half mei herhaaldelijk, bijvoorbeeld om de 8 tot 10 dagen, te spuiten met een middel dat zwavel bevat. Bij tuincentra zijn op dit gebied onder meer de volgende producten verkrijgbaar: Microsulfo spuitzwavel (fabrikant Bayer), Sulphon (Ecostyle) en Spuitzwavel (Luxan).
Laurier struik bewateren
Bladhoudende heesters zoals de Laurier hebben geen bewatering nodig in de winter. In het voorjaar en de zomer is wekelijkse bewatering bij de kluit raadzaam. Probeer het blad niet nat te maken, tenzij het een droge periode is en de Laurier op dat moment in de schaduw staat.
Voor een gezonde groei heeft de laurier tijdens de groeiperiode voeding nodig. Omdat deze plant vrij traag groeit, is DCM Meststof Ilex, Osmanthus & Bladhoudende Heesters de beste keuze.
Hoe laurier verzorgen? Geef tijdens de groeiperiode, van maart tot augustus, 3 tot 4 keer per week water. Zorg er wel voor dat de pot nooit in het water staat en gebruik een pot die voorzien is van een aantal gaten zodat overtollig water kan wegvloeien.
De grond van de Laurierboom moet permanent vochtig gehouden worden. Als de wortel namelijk uitdroogt, gaat deze dood. Ook in de winter moet de Laurier voldoende water (elke 4 á 5 weken) blijven krijgen. Let op dat er geen laagje water in de pot blijft staan, want dit kan wortelrot veroorzaken.
Bestrijd meeldauw op een natuurlijke manier door een plantenspuit te vullen met 40% melk en 60% water. Besproei de plant goed en de meeldauw zal na een tijdje verdwijnen. Dit middeltje werkt ook preventief. Of haal een biologisch bestrijdingsmiddel bij uw tuincentrum!
Knip dan de aangetaste delen weg of verwijder de hele plant in ernstige gevallen. Vernietig dit plantenafval door het bijvoorbeeld te verbranden. In ons tuincentrum zijn diverse bestrijdingsmiddelen te krijgen die goed helpen tegen allerlei soorten plantenziektes. Kom dus vooral eens bij ons langs.
De hagelschotziekte ontstaat door een schimmel. Diverse bomen kunnen getroffen worden door deze schimmel, zoals: Japanse sierkers, pruimen, abrikozen, kersen, sierpruimen en oleanders. De bladeren zitten vol gaten en zijn beschadigd.
Een mix van water en afwasmiddel doet bijvoorbeeld wonderen! Ook kun je knoflook, rode peper en citroensap mixen met water. Dit zouden de luizen niet lekker vinden en dus vertrekken. Je kunt ook andere planten in de tuin zetten om zo de bladluizen weg te lokken van je mooie plant.
Vretende insecten zijn insecten die hapjes uit de plant eten. Voorbeelden zijn kevers en rupsen. Doordat er gaten ontstaan in de bladeren neemt de groeikracht van de plant af.
Kleuren de bladeren van de laurier bruin of oranjebruin in de winter? Dan kunnen deze haagplanten vorstschade hebben. Oplossing: Snij de tak af tot de nieuwe bladknop.
Wanneer u een laurierhaag gaat snoeien is het beste moment om dit te doen in het voorjaar (rond maart en april). Daaropvolgend is het raadzaam nogmaals te snoeien in augustus-september. Tweemaal per jaar snoeien resulteert in een volle strakke laurierhaag.
Laurierkers watergeven
Als ze te droog zijn kun je dat zien aan gele bladeren. Als dit het geval is, vooral in de winter wordt er aan genomen dat de laurier last heeft van de vorst. Maar in feite is het een gebrek aan water. Het water kan de wortels niet bereiken door de bevroren grond.
Laurierhaag terugsnoeien
Wanneer de laurierhaag te groot is geworden kunt je deze tot op het hout terugsnoeien. Of nog drastischer 15 centimeter boven de grond afzagen. U zult zien dat de plant binnen korte tijd weer nieuwe scheuten gaat vormen. Deze wijze van snoeien dient plaats te vinden in het voorjaar.
Welkoop Koemestkorrels - Mestkorrels - 50 L.
Wilt u een mooie dichte en strakke haag dan is het aan te raden de laurier twee keer per jaar te snoeien. Het is ideaal als de laurierhaag aan de onderzijde ongeveer 10 cm breder is dan aan de bovenkant, zo vangen alle bladeren goed het licht.
Met een verpakking van 1,5 kilogram kun je tot ongeveer 40 laurier planten bemesten of tot een oppervlakte van 10 vierkante meter. Het voordeel van deze meststof is dat je deze ook voor andere bladhoudende heesters prima kunt toepassen. Bij bladhoudende heesters kun je bijvoorbeeld denken aan: Hulst.