Beleg een lichte maiswafel of rijstwafel met een gekookt eitje, kip, hüttenkäse, avocado, pindakaas of hummus. Let wel, gooi er niet direct een halve avocado op, want deze vriend beval veel meer calorieën dan je denkt.
Maiswafels zijn heel gezond en voedzaam. Het lekkere van maiswafels is dat je er veel kanten mee op kan. Verantwoorde belegsoorten die heerlijk te combineren zijn met een maiswafel zijn: een gekookt ei, hummus, avocado of een laagje pindakaas. Maar smeerkaas is bijvoorbeeld ook erg lekker!
Combineer ook eens verschillende soorten beleg, door bijvoorbeeld jouw rijstwafel te beleggen met hüttenkäse, gerookte zalm en komkommer.Of met hummus, kipfilet en tomaat. De mogelijkheden zijn eindeloos! Natuurlijk kun je jouw rijstwafel lunch ook aanvullen met andere producten om langer een vol gevoel te houden.
Er is geen concreet advies over het aantal in te nemen rijstwafels of maiswafels per dag. Er wordt geadviseerd om het vooral op te nemen in een gezond en gevarieerd voedingspatroon, waarbij je ervoor zorgt dat je dagelijks voldoende brood, graanproducten en aardappelen per dag binnenkrijgt.
Wat betreft mineralen zijn vooral magnesium, mangaan, koper, zink en ijzer vertegenwoordigd. Maïswafels zijn dus ongeveer even gezond als rijstwafels. Ze bevatten iets meer koolhydraten, maar eveneens veel gezonde vitamines en mineralen. Af en toe tussen beide variëren zorgt voor de beste mix van voedingsstoffen.
Als je voor een gezonde variant van de maiswafel gaat kies je het beste een naturel wafel. Hierin zitten weinig tot geen suikers en ook amper vetten.
Volgens het Voedingscentrum bevat een gemiddelde rijstwafel van 7 gram zo'n 5,7 gram koolhydraten, terwijl een snee brood van 35 gram zo'n 13 gram koolhydraten bevat. Rijstwafels passen daarom prima in een koolhydraatarm dieet.
Vraag jij je af: "Wat is gezonder mais- of rijstwafel?" Qua voedingsstoffen zit er weinig verschil tussen de wafels. De wafel van mais bevat net iets meer calorieën, maar ook iets meer eiwitten.
1 stuk (5 g) bevat 19 calorieën.
Een cracker bevat, in tegenstelling tot de rijstwafel, veel meer nuttige voedingsstoffen, mits je voor een volkoren variant gaat. Want ook voor naturel crackers (vaak gemaakt van tarwemeel of bloem) geldt, dat ze weinig vezels bevatten.
Een rijstwafel bevat gemiddeld slechts 27 calorieën per stuk (7 gram). Door het lage aantal kcal is het een ideaal tussendoortje als je wilt afvallen.
Ten minste houdbaar tot op de verpakking vermelde datum. Na openen droog en afgesloten bewaren.
De 14 categorieën voor gezonde snacks / tussendoortjes zijn: Groente, fruit, noten, zaden/pitten, superfoods, donkere chocolade, vis en vlees, ei, soep, eiwitshake, gezonde repen, gedroogd fruit, crackers en rijstwafels en water met een smaakje.
Hoeveel calorieën zitten er in 1 stuk maiswafel
In 1 stuk maiswafel van Biofood zitten 24 kilocalorieën. 1 stuk maiswafel staat voor 6 gram. Deze hoeveelheid maiswafel bevat 0,4998 gram eiwit en 0,3 gram vet waarvan 0,0498 gram verzadigd vet is.
In 100 gram maiswafel zitten 390 kilocalorieën. Deze hoeveelheid maiswafel bevat 8,5 gram eiwit en 1,8 gram vet waarvan 0,1 gram verzadigd vet is. Daarnaast bevat maiswafel 1,4 gram vezels.
Het verschil tussen de rijstwafels met de meeste calorieën, 'Consenza Rijstwafels zonder zout', bevat met 384 kcal maar 35 kcal per 100 gram meer dan de rijstwafels met de minste calorieën, 'Leev Bio oerrwafels linzen-proteïne' met 349 kcal per 100 gram.
Handige tips om af te vallen
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.
Gezondheid
In een gezonde dagelijkse voeding passen graanproducten als broodproducten en ontbijtgranen. Er zijn gezondere opties dan Maiswafels met lijnzaad. Maiswafels met lijnzaad is een prima keuze als dagelijks extraatje.
Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst.Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.
Voor het ontbijt of de lunch kan je kiezen voor glutenvrije muesli, rijstpap, glutenvrij knäckebröd en rijst- of maiswafels. Deze vormen een gezond alternatief voor brood in een glutenvrij dieet.