De traditionele volgorde van een menu is als volgt: amuse – voorgerecht – soep – tussengerecht – spoom – hoofdgerecht – kaas – nagerecht. Natuurlijk maak je niet iedere dag een 8-gangenmenu, maar dit is de volgorde als je alle gerechten zou serveren.
Dit bestaat uit: een voorgerecht, een soepje, een tussengerecht, een hoofdgerecht en afsluitend een nagerecht. Het 5 gangen menu lijkt heel veel, en dat is het natuurlijk stiekem ook wel een beetje, maar de eerste 3 gangen zijn vaak eigenlijk maar kleine gerechtjes.
Suggesties 6 gangen: Amuse, voorgerecht (koud of warm), soep, spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht. Koud voorgerecht, soep, warm tussengerecht, spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht.
De juiste volgorde
Ga je voor een uitgebreid feestmaal met soep en meedere voorgerechten? Een koud voorgerecht komt steeds vóór de soep. Maak je een warm voorgerecht, dan komt de soep eerst en dan pas het warme voorgerecht.
Een volledig 8-gangen menu bestaat uit de volgende gerechten: Amuse (klein hapje, warm of koud, vaak in één of twee happen op te eten) Voorgerecht (bij meer dan 5 gangen is dit altijd een koud voorgerecht) Soep (kleine porties, vaak een relatief lichte, gladde soep)
Tussengerecht = Een tussengerecht is een gang in een menu. Het is een wat kleiner, lichter gerecht tussen twee hoofdgerechten ofwel tussen een voorgerecht en het hoofdgerecht en bedoeld als culinair rustpunt.
3,5 tot 4 uur. meer dan een jaar geleden. Hangt erg af van wat jezelf aangeeft.
De gangen samen vormen een menu dat eventueel op een menukaart wordt weergegeven. Een gang kan bestaan uit diverse onderdelen - zoals hierboven de kip met de aardappels en de sperziebonen.
De indeling van het twintig-gangenmodel hieronder geeft houvast voor de positie van een gerecht in een menu.
1) Het viergangenmenu is een hotel is een eten dat uit meerdere gangen (4) bestaat.
Een kwartier tussen voor- en hoofdgerecht is normaal en gewenst. Na twintig minuten kunt u informeren waar het blijft. Als er dan onder verschuldigde excuses nog steeds geen tempo wordt gemaakt, kunt u betalen wat u hebt geconsumeerd en vertrekken.
Een driegangenmenu of eten in een restaurant wat uit meerde gangen bestaat; voorgerecht, hoofdgerecht, dessert.
Koud voorgerecht Soep Warm voorgerecht Visschotel Vleesschotel Warm tussengerecht Koud tussengerecht Groenteschotel IJsdrank Warm gebraad (Wild of gevogelte) Koud gebraad (Wild of gevogelte) Kaas Warm zoet nagerecht Koud zoet nagerecht IJs Gebak Fruit Met koffie kan er afgesloten worden.
Black tie staat voor een zwarte of donkerblauwe smoking met een wit overhemd, vlinderdas, manchet en lakschoenen. Voor de dames is een lange avondjurk of een chique cocktailjurk geschikt. White tie is de strengste dresscode die er voor een diner in een restaurant kan gelden.
Dat is over het algemeen duurder dan lunchen, vaak omdat de menu's uit meer gerechten bestaan. Een aantal restaurants biedt 's avonds hetzelfde menu aan als 's middags, zoals 212 en Sinne. Dat maakt Sinne ook meteen het restaurant waar je 's avonds het goedkoopst dineert, namelijk voor €39.
De consument gaf in 2021 gemiddeld een bedrag uit van 70 euro op het terras. De horeca uitgaven verschillen wel per generatie en de millenials geven een bedrag uit van ongeveer 75-85 euro. Bij de generatie babyboomers gaat het om horeca uitgaven van ongeveer 65 euro.
Kaas-dessert-kaas
Maar doe vooral wat je fijn vindt. En als je lang genoeg blijft tafelen, kun je misschien wel de ultieme volgorde kaas-dessert-nog meer kaas halen.
Stap 4: Het diner: begin nooit over zaken!
Een zakelijke lunch duurt maximaal 1,5 uur en een diner circa 2 tot 2,5 uur.
Voor een voorgerecht reken je 75 g vlees of 100 g vis per persoon. Voor het hoofdgerecht mag je die hoeveelheid verdubbelen: 150 g vlees, 200 g vis per persoon. Vis is lichter verteerbaar dan vlees, daarom mag je er wat meer van serveren.
Op een Italiaanse menukaart vind je eerst de antipasti, daarna de primi piatti, vervolgens de secondi piatti, vaak nog contorni (een overzicht van de salades en/of bijgerechten) en tot slot de dolci.
Koude voorgerechten worden altijd vóór de soep geserveerd.