Een stukje stokbrood, een cracker of een stukje Hollandse kaas doen het erg goed. Bij Bockbier passen herfstige hapjes, zoals mini bladerdeeghapjes (met blauwe kaas en peer), gedroogde pruimen met spek of een mini stoofpotje.
Een stevige avondmaaltijd met paddenstoelen of gegrild vlees
Hierdoor proef je andere smaken beter." Een stevige maaltijd met paddenstoelenroomsaus of bijvoorbeeld aardappelen, vlees en groente met wat gebakken champignons en tomaten is een smakelijke combinatie met bockbier.
De zoete toffee en nootachtige smaken van bruin bier gaan goed samen met hartig eten. Denk aan oude kaas, geroosterd vlees, gegrilde vis of herfstgroenten. Bruin bier is ook ideaal om mee te koken.
Een stukje stokbrood, een cracker of een stukje Hollandse kaas doen het erg goed. Bij Bockbier passen herfstige hapjes, zoals mini bladerdeeghapjes (met blauwe kaas en peer), gedroogde pruimen met spek of een mini stoofpotje.
Genieten zal nooit meer hetzelfde zijn! Samen met de beste smaakexperts heeft PepsiCo Lay's® chips gecreëerd voor bierliefhebbers en borrelfanaten. Door het eten van pittige chips smaakt een mooi glas bier nóg beter. Zoek dus niet langer naar de ideale chips voor bij de borrel en geniet van deze droomcombinatie.
De koffie & donkere nootjes passen goed bij de bittere donkerbruine tot zwarte Stout bieren en de pinda's met citrussmaak doen het goed bij de verschillende hopsoorten in IPA's.
Bier en eten per biersegment
Pils: lichtere gerechten, zoals kip, salade, zalm en braadworst. Blond: lichtere gerechten, zoals gegrilde kip, salade, zalm, notige kaas, en groentequiche. Weizen: lichtere gerechten, zoals salade, zeevruchten, witvis, zachte geitenkaas of kruidenkaas.
Vlaamse klassiekers met vis
Ook vis gaat prima samen met bier. Bij visgerechten serveer je best een fris of lichtzurig bier: witbier, blond abdijbier, geuze of tripel bijvoorbeeld. Grijze garnalen, daar hoort Rodenbach bij. En zeetong meunière met tripel, een hemelse combinatie!
Een bierproeverij gaat hetzelfde als iedere andere proeverij, of het nu whisky is of wijn. Wikkel de flesjes bier in aluminiumfolie of papier. Zo kunnen alle aanwezigen blind proeven en raden om welke bieren het gaat. Neem 4, hooguit 5 verschillende bieren van dezelfde categorie.
Quadrupel. Ook dit bier heeft weer een zoete volle smaak. Hierbij kun je het beste pittige snacks combineren. Denk bijvoorbeeld aan chilipeper chips of vlammetjes.
Bockbier heeft rijke aroma's en een alcoholpercentage van 6% tot 7%. Het is daarom belangrijk dat je dit bier niet te koud drinkt. De aroma's van bokbier komen namelijk het beste vrij op een temperatuur van 8 tot 10 graden. Zo proef je de smaken zoals de brouwer het bedoelde.
Tripel is aan te raden als u gegrilde kip, tonijn of geroosterde groenten op het menu heeft staan. Karamelachtig bier, zoals een donker bockbier en amber, is smaakvol in combinatie met gegrilde zalm. Herfstbock gaat perfect samen met een stoofschotel met veel uien, deze combi versterkt de smaak.
Om te bepalen wat voor bier lekker is bij roti, zou je ook terug kunnen naar de Surinaamse keuken om te zien wat daar op tafel staat. Traditioneel wordt vaak het Surinaamse pils Parbo gedronken. Dat is overigens niet een heel bijzonder pils, en wordt onder de vleugels van Heineken geproduceerd.
Bij een lekkere klassieker als vol-au-vent moet je gewoon gaan voor een klassieke Belgische tripel! Het maakt niet zozeer uit van welke brouwerij, zolang hij maar goede fruitige toetsen heeft.
Wanneer je bij je pintje, wijntje of andere alcoholische drank dus een portie gemengd of eender wat om te eten bestelt, heeft de cafébaas wél schuldvordering en dus een poot om op te staan. Heel wat uitbaters bieden daarom bijvoorbeeld ook borrelnootjes aan, om de wet van 1939 te omzeilen.
Tripel is aan te raden als u gegrilde kip, tonijn of geroosterde groenten op het menu heeft staan. Karamelachtig bier, zoals een donker bockbier en amber, is smaakvol in combinatie met gegrilde zalm. Herfstbock gaat perfect samen met een stoofschotel met veel uien, deze combi versterkt de smaak.
Leg het accent op één smaak
Of het nou zoet, zuur, zout of bitter is, je gaat op de overheersende smaak het accent leggen door een soortgelijke drank te kiezen. Zo past bij loaded nachos met limoendressing een fris witbier met citrustonen.
Een tripel is vaak een zwaar bovengistend bier met hergisting in de fles. De complexe smaak dankt tripel aan de typische gist die is toegevoegd aan het product. Ook de hop en mout dragen bij aan de bitterheid. De hoeveelheid mout is spreekwoordelijk 3 keer hoger dan een normaal trappistenbiertje.
Je kunt allemaal verschillende bieren nemen, bijvoorbeeld een blond, een dubbel, een tripel. Je leert dan veel over de verschillende bierstijlen. Je kunt er ook voor kiezen om allemaal dezelfde soorten bier te nemen. Zo ervaar je de verschillen.
Donker bier
De bekendste donker bieren zijn de dubbels, stouts en gerstewijnen. Donker bier zoals St. Bernardus Abt 12 combineert heerlijk met gekruide Mexicaanse gerechten, gerijpte kaas, chocolade, wildgerechten en gegrild vlees. De stevige bitters vallen mooi weg tegen het hartige vlees.