De woelrat is voornamelijk een planteneter. Zijn menu bestaat voor 95% uit stengels van kruiden, grassen, zeggen en wortels van kruiden en bomen. Hij eet met name de onderste delen van de stengels en de delen rond de knoppen, zelden de bloemen, zaden of vruchten. De woelrat eet ook landbouwgewassen.
Woelmuizen en woelratten zijn vegetariërs
Ze eten lang niet alles, maar zeker wel voldoende om grote schade aan te richten in je tuin. Ze eten bij voorkeur de zachte vlezige knol- en wortelvezels van verschillende plantensoorten zoals: grassprieten. aardpeer.
Verstoren omgeving. Door de begroeiing in de tuin schoon en kort houdt, zeker langs waterranden, kunnen de woelratten verjaagt worden. Zorg dat er geen voedselresten achterblijven in de tuin. Laat het gras ook niet te lang worden.
2. Houd het gras kort, zodat natuurlijke vijanden de mollen en muizen ontdekken, geef katten de vrijheid in de tuin. 3. Plant knoflook of keizerskroon: muizen hebben een enorme hekel aan deze planten.
Woelratten bestrijden kun je doen met een speciale woelratklem. De woelrat komt op zijn weg door de gang de klem tegen en loopt erin. Zodra de woelrat de klem raakt, slaat de klem dicht. De woelrat wordt hierbij op slag gedood.
De ondergrondse woelmuis graaft in een dichte gras- of strooisellaag oppervlakkige en tot 40 cm diepe gangen. Ook maken ze gebruik van gangen van andere woelmuizen en mollen. Het gangenstelsel bevat nest- en voorraadkamers.
Woelratten kunnen heel goed graven, dit doen ze met hun poten en tanden. Het gangenstelsel van de woelrat kan wel 100 meter lang zijn en tot 1 meter diep liggen.
Geluid. Woelratten zijn meestal erg stil. Bij angst maken de dieren een raspend ´krik-krik' geluid, bij gevechten een merelachtig geschetter. Ook maken ze af en toe scherpe, korte kreten.
Daarnaast eten woelmuizen ook cultuurgewassen zoals granen, bieten, wortels, bloemkolen en knollen. Sommige soorten woelmuizen zijn vegetariër. Soorten zoals de de aardmuis, ondergrondse woelmuis, de veldmuis eten ook wormen, larven, spinnen en insecten.
De woelrat is ongeveer even groot als een bruine rat, maar hiervan direct te onderscheiden aan de stompere snuit, de langere, glanzende, donkerbruine vacht waarin de korte, behaarde oren vrijwel verdwijnen, en de kortere staart. Het wijfje is iets kleiner dan het mannetje.
Een woelrat wordt ook wel waterrat of molmuis genoemd. Zij komen voornamelijk voor in de buurt van stilstaand zoet water, zoals greppels, meren, riviertjes en hebben voorkeur voor gebieden met steile oevers begroeid met gras of riet. Ze kunnen ook voorkomen op akkerland en in boomgaarden.
Eigenlijk lijkt dit beestje helemaal niet op een rat, het is eigenlijk net een woelmuis, met het enige verschil dat hij groter is dan de woelmuis. Toch wordt de woelrat vaak verward met de bruine rat, misschien wel omdat ze beiden van water houden. De woelrat kan dan ook erg goed zwemmen.
Mag je de woelrat verdelgen? Woelratten mogen in ons land niet gedood of gevangen worden, want het zijn beschermde diersoorten. In zeer zeldzame gevallen, bijvoorbeeld als de hinder op geen enkele wijze meer te handhaven is, kan speciale toestemming aan de overheid worden aangevraagd om woelratten te verdelgen.
Jonge mannetjes verlaten na vier maanden het woongebied van de ouders. In sommige gebieden zijn de dieren pas na de eerste winter geslachtsrijp, in andere kunnen ze zich al in het eerste jaar voortplanten. In gevangenschap wordt de woelrat maximaal vijf jaar oud, in het wild gemiddeld 5,4 maanden.
De ratten zijn dol op snoeiafval en stapels hout. Door deze uit te tuin te verwijderen zullen ratten zich minder snel gaan nestelen. Zorg er tevens voor dat er geen dierenvoer in de tuin te vinden is. Wanneer je veel ratten in de tuin hebt kun je deze plaagdieren bestrijden door te te vangen.
Het riool is voor veel ratten een aangename plek om te leven. Het zijn uitstekende zwemmers en er komt regelmatig veel afval in het riool terecht. Maar ook in kelders en schuren kunnen ratten hun hol maken. Ratten kunnen ook buiten een hol graven met meerdere gangenstelsels.
Om zeker te weten dat u definitief van de woelmuis verlost wordt, moet u de woelmuis vangen met een klem. Het is misschien niet de meest diervriendelijkste oplossing van woelmuizen vangen, maar absoluut de meest effectieve. Bij de lichtste aanraking klapt de val dicht en wordt de woelmuis direct gedood.
Welk dier eet uien? Uien zijn geen dierlijk voedsel. Het is een groente. Uien worden in de keuken gebruikt omdat zij smaak en kleur geven aan gerechten.
Heeft u toch al last van woelmuizen in uw tuin, dan kunt u ze ook nog proberen te verdrijven met een geuroffensief. Zo kunt u mottenballen of kamferballen in de woelmuizengang plaatsen, maar u kunt ook een aantal teentjes knoflook kneuzen en in de gang leggen.
Katten jagen en doden niet alleen ratten, maar de geur van katten zal helpen knaagdieren te overtuigen om er geen thuis te maken.
Op plaatsen waar muizen en ratten vaak passeren ontstaat een bruin tot zwart loopspoor doordat ze met hun vacht met buiksmeer tegen de wanden strijken. Muizen en ratten zijn uitstekende klimmers, ze kunnen op ruwe verticale oppervlaktes klimmen, tot wel 2m hoog.
Zo zijn stallen, kelders, kruipruimtes, graan- en houtopslag plaatsen waar bruine ratten zich graag ophouden. Ze verschuilen zich ook vaak in de buurt van riolen, onder de grond, aan de rand van dijken en sloten en bij ander vervuild water.
Ratten in de tuin uitroken
Je moet eerst een rattenhol herkennen. Het hol van een rat is herkenbaar aan gaten in de grond met een doorsnede van 5 tot 9 centimeter.
Vaak hebben muizen, mieren, vogels of mollen zich in je tuin gevestigd en verraden ze hun aanwezigheid met verschillende gaten in het gazon. Ook grotere dieren zoals dassen, konijnen, egels of ratten kunnen verantwoordelijk zijn voor deze gaten.
Verjagen, verstoren, doden of iets dergelijks is verboden. Voorkomen dat ze in je tuin komen is het enigste wat je kunt proberen. Dassen zijn echter sterke dieren en kunnen uitstekend graven. De tuin volledig afsluiten door middel van een hek zou een optie kunnen zijn.