Van het voorjaar tot het najaar laten de meeste melkveehouders hun koeien buiten in de wei lopen. De koeien eten dan hoofdzakelijk gras. In de winter groeit er nauwelijks gras en staan de meeste koeien in de stal. Om de koeien toch te kunnen voeren verwerkt de melkveehouder zomers een deel van zijn gras tot kuilgras.
Wat voeding betreft eten melkkoeien vooral gras. Van de 55 kilo aan ruwvoer, zoals de basisvoeding van koeien heet, bestaat gemiddeld 75% uit gras. In andere zuivelproducerende landen is dat percentage vaak wat lager.
Een koe eet 70 kilo gras per dag en drinkt daarbij wel 80 tot 100 liter water (in de zomer kan het oplopen tot maar liefst 150 liter). Dat is goed voor 25 liter melk per dag! Koeien zijn herkauwers. Het gras wordt door de koe eerst doorgeslikt en daarna pas gekauwd.
Zoals mensen per dag zo'n 2500 calorieën nodig hebben, zo heeft een koe per dag ongeveer 5400 vem nodig. Daarbij is de melkproductie nog niet meegerekend. Voor elke liter melk heeft een koe nog zo'n 440 vem extra nodig. Als een koe dus 30 liter melk per dag produceert, moet ze die dag minstens 18.600 vem eten.
Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.
Onderzoekers van het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) vinden de appels en peren vooral geschikt voor herkauwers. Ze bevatten namelijk veel suiker en energie, en zijn goed verteerbaar.
Een koe slaapt ongeveer 1,5 uur en dan heb je het over de diepe slaap. Als we dommelen en dutjes nog meenemen, dan slapen ze zelfs 3 uur.”
Het ziet er misschien wat gek uit, maar het werkt: voor een goede gezondheid is het goed om een koe te aaien. En ook het fluisteren van lieve woorden heeft zin.
De mestproductie ligt op zo'n 29 kuub per jaar plus 43,5 kilo fosfaat, waardoor een koe per dag zo'n €1,37 kost aan mest. – De overige kosten, zoals ziektekosten, water en de kosten van het melken (exclusief de arbeid), bedragen zo'n 41 cent per dag.
Water is het belangrijkste voedermiddel bij rundvee. Ze drinken er dagelijks 5 tot meer dan 150 liter van, en dit afhankelijk van hun leeftijd, het productieniveau, de samenstelling van het rantsoen, de omgevingstemperatuur, en de relatieve luchtvochtigheid.
Een koe die te weinig mineralen binnen heeft gekregen neemt gewoon een hap zand.
Een koe met een melkproductie van 10.000 kg per jaar produceert 77 l mest en urine per dag bij een volledig grasrantsoen, een koe van 6000 kg melk produceert 52 kg mest en urine. Een vleeskoe, met geen of een veel lagere melkproductie, zal dan ook aanmerkelijk minder mest produceren.
De appels en peren zijn vanwege hun hoge energiewaarde zeker in te schakelen in een rantsoen van melkkoeien, vleesrunderen, schapen of geiten, hetzij rauw en in stukken gehakt, hetzij ingekuild. 'Mits een kookproces kunnen ook varkens er een behoorlijke voederwaarde uithalen', aldus het ILVO.
Wortelen komen zeker in aanmerking als voeder voor rundvee. Ze leveren veel energie (1.071 VEM/kg DS) en ook een behoorlijke hoeveelheid eiwit (94 g DVE/kg DS). Daarnaast leveren ze ook een grote hoeveelheid betacaroteen (64 à 82 mg/kg product, ). Dit is ruim 10 keer meer dan vers weidegras!
Goed geheugen. Koeien hebben bovendien een heel goed geheugen. Zo herkennen ze gezichten; boeren maken het vaak genoeg mee dat een koe vrolijk op hen af loopt voor een begroeting. Ook hun ruimtelijk geheugen is prima ontwikkeld.
Het is maar dat u het weet: koeien zeggen geen boe. Ze loeien, en wel op verschillende manieren. Van een zacht 'humm' tot een luidkeels 'mmmhoe'.
Een koe kan je goed benaderen als je dat rustig doet als ze ligt. Als ze staat kan het ook, eventueel op je hurken heel erg rustig benaderen. Als ze in de groep staat is het lastiger als ze je niet kent. Koeien wennen aan aandacht, dus als ze het gewend zijn gaat het steeds makkelijker.
Waarom loeit een koe? Vooral om de sociale band tussen twee of meerdere dieren te bevestigen. Met loeien zegt een koe eigenlijk: 'Hier ben ik'. Dat is belangrijk bij moeder en kalf, bij stieren en bij dieren die van de koppel zijn afgedwaald of weggehaald.
Volgens de legende doe je dat in je eentje, maar zoals een onderzoekje van de Universiteit van Nebraska aantoont is dat onmogelijk. Ten minste twee personen zijn nodig om een slapende koe omver te werpen. Het leuke is dat een koe en een Smart ongeveer even zwaar zijn, zo'n 700 kg.
Os – gecastreerde stier; Droge koe – koe die enkele weken geen melk geeft om op krachten te komen voor het kalven, ook wel 'droogstaande koe' of 'drooggezette koe' genoemd; Nieuwmelkte koe – koe die net heeft gekalfd en begint aan een nieuwe lactatieperiode, ook wel 'verse koe' of 'nieuwmelkse koe' genoemd.
Valfruit is een bron van schimmels, waarvan sommige schimmels ook de boomstam kunnen aantasten (stambasisrot en vruchtboomkanker bij appelbomen). Verwijder de afgevallen vruchten onder de bomen en doe ze op de composthoop. U kunt ook kippen of ganzen laten scharrelen onder de bomen.
Merels en andere vogels zijn vaste gast. Ook insecten zoals vliegen, wespen en vlinders. Ze eten hun buikjes vol. Soms zie je alleen nog de schil van een uitgeholde appel liggen.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.