Het meeste afval in de ruimte komt toch niet van astronauten. Het komt van oude kapotte satellieten die om de aarde cirkelen. Op dit moment vliegen er meer dan 29.000 objecten groter dan 10 centimeter rond de aarde. Het is ruimteafval; stukjes gebroken raketten en oude satellieten.
Ruimteschroot dus. Het is afval dat van nature niet in het heelal aanwezig is. Het is door ons mensen gemaakt, is afkomstig van kapotte satellieten tot verloren boutjes en afgebladderde verfresten en zweeft in een baan rond de aarde. Rommel op een plek waar niemand, op een paar space cowboys na, komt.
Kapotte satellieten, lege brandstoftanks, voedselpakketten, ontlasting van astronauten en verfschilfers. Er zweeft allerlei rommel in de ruimte. De mensheid is bijzonder bekwaam in de kunst van het vervuilen, zo blijkt alleen al uit de 2 miljard ton afval die we met zijn allen jaarlijks produceren.
Het ruimteafval zal opgeruimd worden door het voertuig ClearSpace-1, dat op zoek gaat naar grote brokstukken en deze met vier robotarmen op kan pakken. Vervolgens verlaat de sonde samen met het ruimteafval haar baan rond de aarde, om samen in de atmosfeer gecontroleerd op te branden.
Inmiddels zwerven miljoenen stukjes ruimteafval met duizelingwekkende snelheid in banen rond de aarde. Dat kan gevaarlijk zijn voor ruimtevaartuigen. En elke botsing maakt de hoeveelheid ruimteschroot alleen maar groter. Er wordt druk gewerkt aan manieren om het ruimteafval op te ruimen.
Het komt van oude kapotte satellieten die om de aarde cirkelen. Op dit moment vliegen er meer dan 29.000 objecten groter dan 10 centimeter rond de aarde. Het is ruimteafval; stukjes gebroken raketten en oude satellieten.
Sinds de lancering van de eerste Sputnik in 1957, het begin van de Space Age, stuurde de mens ruim 7.100 ruimtetuigen van allerlei maten en gewichten het heelal in. Ondertussen vliegt er al 6.300 ton ruimteafval rond de aarde, gaande van kapotte satellieten tot kleine metalen onderdelen.
De ESA weet van ongeveer 32.500 stuks ruimtepuin waar ze zijn en hoe hun baan om de aarde verloopt. Dat zijn de grote stukken. Volgens de ESA zijn er 1 miljoen brokjes tussen de 1 en 10 cm groot, en maar liefst 130 miljoen brokstukken tussen de 1 millimeter en 1 centimeter.
2022 was een recordjaar voor de ruimtevaart met 180 succesvolle raketlanceringen naar een baan om de aarde. Dat is het meeste ooit, en 44 meer dan in 2021. Dat meldt Nature. De lanceringen werden gedomineerd door raketten van het Amerikaanse bedrijf SpaceX en van de Chinese overheid en bedrijven.
Er zijn in 2023 meer dan 2.000 Starlink-satellieten in de lage baan rond de aarde geplaatst door SpaceX. Het totaal komt daarmee op 5.500 Starlink-satellieten in de ruimte.
De ATV hangt zes maanden aan het ISS. In die periode halen astronauten de lading eruit en stoppen er afval. in Na zes maanden valt hij terug naar de aarde en verbrandt in de atmosfeer.
Eenmaal deze satellieten niet meer operationeel zijn, kan ze men ze ofwel laten opbranden in de atmosfeer van de Aarde of naar een speciale baan om de Aarde brengen. Beide opties worden algemeen aanzien als een 'kerkhof' voor satellieten.
Omdat Nederland geen eigen satellieten heeft, is het onmogelijk gebruik te maken van satellieten van andere landen.
Door afval de ruimte in te schieten wordt nucleaire energie een stuk duurder, en daardoor ook een stuk minder interessant. En als geld geen rol speelt? Dan lukt het nog steeds niet: er zijn niet genoeg raketten om al ons afval in een lage baan om de aarde heen te schieten.
Hoe herken je een satelliet? Dat is simpel. Als je een lichtpuntje ziet dat met een redelijk vaartje tussen de sterren beweegt, dan is het een satelliet. Hij geeft zelf geen licht maar weerkaatst licht van de zon (die van jou uit gezien onder de horizon staat).
Telecommunicatiesatellieten zijn meestal geostationair. Een geostationaire satelliet cirkelt op een hoogte van 36.000 km. Omdat hij dezelfde omloopsnelheid heeft als de aarde, bevindt hij zich altijd boven eenzelfde punt op aarde en brengt bijna continu hetzelfde deel van de aarde in beeld.
De wagen heeft volgens schattingen ongeveer drie en een kwart rondjes om de zon gemaakt en bevindt zich op ongeveer 327 miljoen kilometer van de aarde. Dat staat te lezen op de website whereisroadster.com. De roadster heeft meer dan 4 miljard kilometer in de ruimte afgelegd.
Ze zijn uitgevonden in China, meer dan 800 jaar geleden. De eerste raketten waren erg eenvoudig – een kartonnen buis vol met buskruit die aan een geleidestaaf werd vastgemaakt – vergelijkbaar met het vuurwerk dat we tegenwoordig kennen.
Volgens de Fédération Aéronautique Internationale (FAI) begint de ruimte op een hoogte van 100 kilometer, de Kármánlijn. De Amerikaanse luchtmacht en de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA hanteren echter een minimale hoogte van 80,5 kilometer (50 mijl).
trekt! Als een astronaut in het ISS op een weegschaal zou gaan staan, dan geeft de weegschaal 0 kilogram aan! Je zegt dat de astronaut “gewichtloos” is. Gewichtloos betekent: zonder gewicht.
Eigenlijk zijn alle satellieten verschillend van elkaar, maar er zijn ook overeenkomsten: Satellieten zijn ongeveer net zo groot als een stadsbus. Satellieten hebben grote zonnepanelen. Die gebruiken ze om stroom op te wekken.
De satellieten leveren niet alleen wolkenbeelden maar ook gegevens over infraroodstraling waaruit temperatuur en vochtigheid wordt afgeleid. Satellietmetingen zorgen ook voor gegevens van straling, wind, golfhoogtes, golfpatronen, zeestromingen, ijskappen en nog veel meer.
In 2022 verdween gemiddeld 33,4 kilo vast voedsel in de prullenbak en 64,4 liter drinken per persoon per jaar in de gootsteen of het toilet. Brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel worden het meest verspild.
In 2020 bereikten 31% van de gemeenten 75% afvalscheiding, tegenover 7% in 2015. Ruim 15% van de gemeenten hadden minder dan 100 kg restafval per inwoner. In de periode 2015 - 2020 daalde de hoeveelheid restafval van 240 kg naar 180 kg per inwoner per jaar. De afvalscheiding nam toe van 50% naar 60%.