De juiste gerechten: gekookte, vetarme, lichte maaltijden zijn ideaal. De juiste specerijen: bij het kruiden van hun voedsel moeten Kapha-types speciale aandacht besteden aan de smaken scherp, bitter en wrang of zuur. Passende specerijen zijn bijvoorbeeld peper en gember en Kapha-Churna.
Kapha [spreek uit: kaffa] – een van de drie fundamentele basisenergieën (dosha's) in de Natuur.
Op het menu voor een Vata
Zoals soepen, curry's of havermoutpap. In tegenstelling tot Pitta, kun je als Vata veel kruiden gebruiken in je eten. Het liefst in elke maaltijd, zoals verse gember of kurkuma. Ook zijn bananen, avocado's, mango's en pruimen heel goed voor een Vata dosha.
Eet weinig zout en pas op met scherpe en zure smaken Eet afkoelend, weinig gekruid voedsel en niet te vet of gefrituurd. Drink koele dranken, geen ijskoud water, en kies voor milde kruidenthee, pepermunt, zoethout of koriander/komijnthee.
Als vata in evenwicht is, is een vata-type van nature doorgaans opgewekt, veerkrachtig, enthousiast, sprankelend, energiek, fantasierijk. Mensen met een vata-constitutie hebben het vermogen om snel informatie in zich op te nemen. Zij zijn heel gevoelig voor veranderingen in hun omgeving.
Kapha-types hebben meestal een stabiele, zware bouw met sterke gewrichten. Geprononceerd spier- en vetweefsel zorgt voor een robuust tot fors lichaam. Hun gelaatstrekken en andere lichaamsvormen zijn meestal rond. Kenmerkend zijn bijvoorbeeld volle lippen en grote ogen.
Kapha – het structuurprincipe
geeft het lichaam stevigheid en stabiliteit en houdt de vloeistofhuishouding in evenwicht. De elementen aarde en water worden eronder ingedeeld. Een evenwichtige Kapha geeft kracht, uithoudingsvermogen, een goed immuunsysteem, geduld en psychische stabiliteit.
– Zoet, zwaar, goed gerijpt fruit is heel goed voor vata, waaronder bananen, geweekte rozijnen, dadels, avocado's, kokosnoot, vijgen, perziken, peren, mango's, abrikozen, papaja, watermeloen en pruimen.
In de Ayurveda staat Pitta bekend als de bio-energie van de spijsvertering en stofwisseling. Transformatie is dus de primaire functie van Pitta. De Pitta dosha komt voort uit de elementen water en vuur en komt tot stand door het dynamische samenspel van beide elementen.
Ingrediënten: Venkel, koriander, kaneel, gember, laurierblad, zoethout, dille en basilicum van gecontroleerde biologische teelt.
De thee werkt Vata-kalmerend, verwarmend en harmoniserend. Vata-thee werkt bijzonder weldadig bij zware mentale inspanning, 's avonds, op reis, of bij koud, winderig weer. Alle ingrediënten zijn afkomstig uit gecontroleerde biologische landbouw.
Ayurvedische voeding zorgt voor een gezonde spijsvertering en vermindert of voorkomt mentale en fysieke gezondheidsklachten. Bij Ayurvedisch koken staan de kwaliteit van voedsel en de voor het lichaam benodigde bouwstoffen, vitaminen, mineralen en sporenelementen centraal.
De holistische gezondheidsleer van ayurveda behandelt het leven in zijn geheel en combineert fysieke, psychische, mentale en spirituele aspecten met het doel lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen en zo in de eerste plaats ziektes te voorkomen en – zo nodig – te genezen.
De constitutie van ieder mens is volgens de Ayurveda opgebouwd uit een samenstelling van 3 dosha's : Vata, Pitta en Kapha. Deze 3 dosha's zijn weer opgebouwd uit vijf elementen namelijk ether, lucht, vuur, water en aarde. In de samenstelling van deze dosha's heeft iedereen een dominerende dosha.
De Ayurvedische massage geeft rust en balans aan lichaam en geest. Met zachte strijkende bewegingen, masseren we de warme olie in de huid. De oliën die we gebruiken is afhankelijk van waar jouw lichaam om vraagt. Daarom vragen we je vooraf de Ayurvedische test te doen, zodat we de dosha's in balans gaan krijgen.
Gezondheid bevorderen en behouden is het belangrijkste doel van ayurveda. Volgens de ayurvedische kennis lukt dat vooral als wij ons dagelijks leven aanpassen aan de cycli van de natuur en gebruik maken van het natuurlijke bioritme.
De drie dosha's zijn: Vata – dosha van lucht- en ruimte-element. Pitta – dosha van het vuurelement. Kapha – dosha van water- en aarde-element.
In de avond heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer er dan toch gegeten wordt, kunnen de cellen in het lichaam deze energie niet verwerken en kunnen de cellen door een overschot aan radicalen beschadigen. Dit proces kan mogelijk bijdragen aan versnelde veroudering en gezondheidsklachten.
Ayurvedische theeën zijn zeer smakelijk, coffeïne vrij en worden de harmonie van lichaam, geest en ziel genoemd. Kruidenmelange, of tisane, is een op thee lijkende, warme drank, die gemaakt wordt van diverse kruiden.
Pak een leeg theezakje of thee-ei en doe daar een theelepeltje (of naar wens meer) van de geplette zaadjes in. Schenk kokend water in een mok en hang de thee er in. Drink zo heet mogelijk op – zonder je lippen te branden natuurlijk.
Het persoonlijkheidstype dat je bent volgens de Ayurveda wordt je dosha genoemd. Er zijn er drie: Vata, Pitta en Kapha. Ze worden bepaald aan de hand van je lichamelijke en geestelijke toestand, je leefstijl en een pols- en tongdiagnose. Iedereen heeft alle drie de types in zich, maar niet alle drie in even grote mate.
Met Komijn, Koriander en Venkel. Alle drie hebben ze een heilzame werking op je spijsverteringsorganen. Ze voeren een teveel aan hitte af, herstellen je vochtbalans, verminderen gasvorming en kalmeren je ingewanden. De thee is antiviraal en helpt tegen opvliegers en hormonale onbalans.