Op het menu van de muskuseenden staan gras, voedselresten, wormen, insecten, waaronder pissenbedden en mieren, amfibieën, vissen en reptielen. Is hun terrein groot genoeg, dan scharrelen ze zelf hun kostje bij elkaar en hebben ze nauwelijks bijvoeding nodig.
De muskuseend is een eend, maar heeft ook overeenkomsten met ganzen. Ze grazen ook net als de gans en brengen minder tijd door op het water dan gelijk welke andere eendensoort. De levensverwachting in het wild is 7 tot 8 jaar maar als huisdier en onder goede omstandigheden kunnen ze 20 jaar worden.
Voortplanting. Een gedomesticeerde muskuseend legt zo'n 200 eieren in haar leven. Door hun sterke broedlust worden muskuseenden ook gebruikt om de eieren van ander pluimvee zoals ganzen uit te broeden. De eend begint de broedperiode met het leggen van één ei per dag.
Leefomgeving en voedsel
Muskuseenden eten gras, voedselresten, wormen, insecten, amfibieën, vissen en reptielen.
Muskuseenden kunnen tussen de 15-20 jaar worden. Woerden die met de hand zijn grootgebracht kunnen eenmaal volwassen heel agressief zijn naar de mens. Ze hebben een ruime tuin met toegang tot schoon water nodig om in te badderen. Houd er rekening mee dat eenden bijzonder veel poepen.
Naast de ruimte om rond te scharrelen hebben loopeenden een nachthok nodig waarin ze beschut kunnen zitten bij slecht weer. Een kleine schuur of een groot hok is hiervoor prima. Leg droog stro op de bodem en zorg ervoor dat de dieren droog en warm kunnen zitten. Als het echt koud is, moet het er ook warm genoeg zijn.
Kenmerkend is onder meer dat ze niet vliegen maar hoog opgericht rondlopen, ze kunnen wel kortstondig een meter hoog fladderen. De Indische loopeend kan wel enorm snel rennen vandaar dat ze in de Engelse taal Indian runnerduck genoemd worden. De rompbouw is flesvormig en heeft weinig borst.
Er zijn gelukkig wel genoeg andere dingen waarmee je eendjes blij maakt. Doormidden gesneden pitloze druiven, gekookte rijst, vogelzaad, erwten, maïs, havermout en gesneden sla zijn allemaal prima.
Mais, sla, erwtjes, appel, banaan en andere groenten en fruit zijn goede opties omdat ze voorzien in vezels, water, en essentiële vitaminen. Het nadeel van vooral fruit maar ook groenten die rijk zijn aan koolhydraten, zoals wortels, is dat ze maag-darmklachten kunnen veroorzaken bij vogels.
In brood, crackers, beschuit en ander koolhydraatrijk voedsel zitten te eenzijdige voedingsstoffen. Dit is niet goed voor de eenden. Het vult de eend wel, maar doordat brood zo eenzijdig is, krijgen de eenden te weinig voedingsstoffen binnen. Ook zet brood uit in de maag wat voor vergisting kan zorgen.
Een Indische loopeend is een ras wat erg goed eieren legt. Onze Indische loopeenden leggen tussen de 355 en 365 eieren per jaar. Een van onze eenden heeft zelfs als record 471!
Meestal worden er zes tot soms zelfs vijftien eieren gelegd door de wilde eend, en zijn er twee à drie legsels per seizoen. Omdat het vrouwtje maar één ei per dag legt, kan ze hier een hele tijd mee bezig zijn.
Met z'n rare rode wratten op de neus en rond de ogen, z'n korte poten en grote voeten, mag de muskuseend zich zeker niet moeders mooiste noemen. Maar aantrekkelijk zijn ze wel, vanwege hun tamme, sympathieke karakter en de geringe eisen die ze stellen aan hun verzorging.
Het is beter om de eend met haar eieren apart te zetten. Een barbarie eend broed 35 dagen.
Gedurende die tijd heeft de wilde eend een broedsel meestal bestaande uit 7 tot 11 eieren (maar kan lopen van 1-13). Broedduur: 24-32 dagen. Het nest is een ondiep kuiltje in de buurt van water, bedekt met mos, donsveertjes en takjes. Broedt in paartjes of in losse groepen.
Geen (oud) brood!
In brood zit zout en dat zout is niet goed voor vogels. Soms zit op het brood boter/margarine. Daar krijgen watervogels diarree van en de olie die in het brood zit komt in het verenkleed te zitten. Brood dat blijft liggen gaat bovendien schimmelen en trekt dieren zoals ratten aan.
Indische loopeenden hebben minder behoefte aan een waterplas alhoewel ze een poeltje om te snabbelen wel lekker vinden. Ze eten meer grotere insecten zoals dikke naaktslakken, torren en vliegen en in mindere mate vegetatie. Dat maakt dat je ze, in tegenstelling tot kippen, rustig los in je tuin kan laten lopen.
Een mannetjeseend noem je een woerd. Het vrouwtje heet gewoon een eend. Jonge eendjes hebben verschillende namen, ze worden pijltjes, pieltjes, pullekes of pulletjes genoemd. Een mannetjeseend (rechts) noem je een woerd.
Kortom: Brood bevat meestal suiker, wat erg slecht voor je is. Het bevat ook antinutriënten die de opname van mineralen zoals calcium, ijzer en zink blokkeren. In brood zit GEEN ÉÉN voedingsstof die je niet uit ander voedsel kunt halen, zelfs in grotere hoeveelheden.
Havermout: havermout kan je zowel als strooivoer op de grond gebruiken als op de voedertafel. Zaadeters zoals mussen, mezen, vinken, groenlingen en roodborstjes houden hiervan. Meelwormen en insecten: bevatten veel proteïnen en zijn bijzonder voedzaam voor vogels.
Volgens Anouchka Mulder van de Dierenambulance is het dier helemaal de oude en heeft het schaap een gezonde eetlust. Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.
Eendeneieren zijn groter dan kippeneieren en hebben een meer uitgesproken smaak. Deze eieren kunnen, net als de kippenvariant, worden gekookt, gebakken of gepocheerd.
Ze kunnen heel goed met kippen leven mits de haan niet agressief is. Eén woerd kan heel goed met een paar eenden gehouden worden. Let wel op dat de woerd apart gezet wordt als de eenden jongen hebben uitgebroed.
Het hangt van het soort eend af of er op land of in het water wordt gepaard. De mannetjes kunnen redelijk agressief zijn in deze tijd, vooral tegen elkaar. Wil je eenden in een ren houden dan moet er van tevoren al bedacht zijn dat er in de paartijd voldoende ruimte en beschutting is.