Herenhoeden maakten in de jaren '30 steeds meer plaats voor net gekamde haren. Mannen smeerden hun haren in met brillantine en kamden hun kapsel, al dan niet met zijscheiding, strak naar achter. Ook dunne snorretjes zoals die van Hollywood ster Clark Gable waren rond deze tijd enorm populair.
Hun looks werden door meisjes en vrouwen in de hele wereld geïmiteerd. Een nette vrouw droeg in die tijd een mantelpakje, bestaande uit een rok met een jasje waar een blouse onder gedragen kon worden. Jurken met een bolerojasje waren ook helemaal in de mode.
Spaanse invloeden werden belangrijker in de mode en maakten ook fluweel populair. Een prachtige outfit werd helemaal afgemaakt met behulp van prachtige juwelen. Ook mannen droegen veel sieraden: onder meer ringen en medaillons. Vrouwen droegen zowel armbanden als halskettingen, met name parels waren heel populair.
Vrouwen droegen vaak kleine hoeden die net om de hoofd heen pasten, clochehoeden genaamd. 's Avonds droegen vrouwen opvallendere hoeden die waren versierd met glasparels. Andere veel geziene accessoires van deze tijd zijn het sigarettenpijpje, lange sjaals en kettingen.
In de jaren 40 droegen de meeste dames hun haar tot op de schouders en gingen ze voor een gewaagdere look. Het was een trend om het haar aan de voorkant hoog op te steken, of het te krullen. Hoeden waren zeer geliefd, vooral de wat kleinere hoedjes die dicht op het hoofd lagen.
De look van de jaren '50
Vrouwen in de jaren '50 droegen meestal een rok met daarop een blouse met een vest of een twinset. Een twinset was een gebreid truitje met korte mouwen en een vestje met lange mouwen in dezelfde kleur. De rok kon een kokerrok zijn of een wijd uitlopende rok, in de stijl van de New Look.
Aan het begin van de jaren 80 droeg men voornamelijk wijde jeans, zoals je nu de mom en dad jeans kent. Even later werden dat wijdere trainingsbroeken en strakke spandex broeken in diverse kleuren. Vrouwen droegen steeds vaker leggings en panty's.
Populaire kledingstukken uit de Grunge stijl waren de losse flanellen blouses of jassen, versleten spijkerbroeken, canvas sneakers (voornamelijk Converse All Stars), oversized truien, zwarte leren motorjacks, parka's en vingerloze handschoenen.
Zo rond 1900 was de mode totaal anders. Lange rokken, gedragen met hooggesloten blouses en natuurlijk kon het korset met walvisbaleinen niet ontbreken. Elke fatsoenlijke vrouw droeg een korset. Vrouwen uit de arbeidersklasse droegen geen korset.
Kleding uit de jaren '20 stond tevens bekend om de grote aandacht voor detail. Zo zat er zelden een draadje los of een steekje verkeerd. De heren-garderobe bestond in de meeste gevallen uit een verzameling van keurige maatpakken, leren Oxford veterschoenen en een of meerdere vilten hoeden.
De kleding van de vrouwen is gemaakt van soepele stoffen, zoals satijn, linnen en wol. Hun kleren zijn versiert met kant, fluweel en hebben veel kleur. Het katoen voor de mantels is vaak mooi bedrukt. De meeste kleren zijn in de kleuren rood, blauw en goud gemaakt.
Men gebruikte er linnen, wol en leer voor, natuurlijke materialen die in de loop der tijd gemakkelijk vergingen en geen sporen achterlieten. Zij spinden zelf het garen en weefden de stoffen waarvan zij hun kleding maakten. Ook werd vilt gemaakt bijvoorbeeld voor hoeden en winterkleding.
Bij edele vrouwen, werd het voorpand rijkelijk versierd met borduursel. Het was zichtbaar onder de laag uitgesneden bovenkleding. Van de lange mouwen ziet men in het begin van de zestiende eeuw weinig. Later worden zij, zoals bij de man, onder de mouwen van de bovenkleding tevoorschijn getrokken.
Jaren '30 dames dresscode
In tegenstelling tot de praktische kleding voor overdag, was de avondkleding bijzonder glamoureus, met lange, zwierige jurken die de nadruk legden op de vrouwelijke vormen. De jaren '30 waren de tijden van Hollywood en de Big Bands, waarbij luxe zo zichtbaar mogelijk moest worden uitgedragen.
Door het wegvallen van een dwingende norm ontstond pas echt zoiets als mode in de vorm van een richtsnoer, een na te streven model. De kledingmode werd daarna voorgeschreven door de modehuizen. De eerste modeontwerper was Charles Frederick Worth (13 oktober 1825 - 10 maart 1895) die het eerste modehuis in Parijs begon.
Mode is Frans voor manier of wijze. In het Nederlands wordt het woord gebruikt als iets op een bepaald moment aantrekkelijk gevonden wordt. Vaak heeft mode betrekking tot kleding, schoenen, make-up en draagbare dingen, zoals een horloge of sieraad.
Begin 19e eeuw gingen de vrouwen nog steeds deftig gekleed door het leven. De jurken kwamen nog steeds tot aan de enkels, maar de tailles werden smaller en de schouders bloter. Vanaf 1833 zien we de rokken weer breder worden. Er werd gewerkt met verschillende lagen, strikken en enorme hoepels.
Overdag droegen vrouwen clochehoeden, de hoedrand diep over het gezicht getrokken en 's avonds werden mooi versierde tulen haarbanden gedragen, ook vaak afgezet met glasparels. De charleston was een geliefde dans in de roaring twenties en de schoenen waren indertijd dan ook bedoeld om mee te dansen.
De jaren 90, en met toenemende mate ook de zeroes, zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Iedereen loopt tegenwoordig maar in oversized fleece truien, Tommy Hilfigger-kleding met grote logo's, Dr. Martens, Nike Air Max 90, Kappa, Umbro, wijde broeken, zeiljacks en andere modetrends uit die tijd.
Jongens en mannen droegen bijvoorbeeld t-shirts met lage V-hals, versleten spijkerbroeken en Converse All Stars of Vans. Ook droegen veel mannen hun haar halflang. Rond deze periode werd de retro pilotenbril bovendien steeds vaker vervangen door een (Ray Ban) wayfarer zonnebril.
Er werden ontzettend veel verschillende schoenen gedragen in de jaren 90. Wat wil je anders met zoveel subculturen! Zo droegen vrouwen vaak ballerina's, Ked's schoenen, pumps, naaldhakken, loafers en bootschoenen. Aan het begin van de jaren 80 droegen ze hier het liefst beenwarmers of grote afgezakte sokken bij.
Aan het begin van de jaren 60 droegen de meeste vrouwen nette A-lijn jurken en rokken, tailleriemen en trenchcoats. Het was pas op de helft van de jaren 60 dat er een duidelijk verschil te zien was. Het statement item de minirok werd toen geïntroduceerd - iets waar veel vrouwen in eerste instantie aan moesten wennen.
Populaire kledingstukken waren de kniehoge rok, wijde pantalon, blazer met schoudervullingen en gekleurde blouse. Omdat vrouwen steeds vaker formele schoenen, zoals kitten heels, gingen dragen en er langer op moesten lopen, begonnen veel schoenproducenten in te spelen op de vraag naar extra stevigheid en comfort.
Zo hadden ze hoge, kleurrijke hanenkammen, droegen ze truien en T-shirts met gaten erin en hielden ze van opvallende accessoires zoals riemen met studs en kettingen.